Θετική ψυχολογία: πώς μπορούμε να επωφεληθούμε

θετική ψυχολογία

Η θετική ψυχολογία μελετά τους παράγοντες που κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη. Αποτελεί τον τομέα της  ψυχολογίας που δίνει έμφαση στα θετικά σημεία της ζωή μας. Ως εκ τούτου, είναι κατανοητό πως η θετική ψυχολογία δεν μας παρέχει μέσα και τρόπους προκειμένου να ξεπεράσουμε τις πληγές του ψυχικού μας κόσμου.

Γενικές αρχές θετικής ψυχολογίας:

Η βασική αρχή που διέπει την θετική ψυχολογία είναι πως θεωρεί ότι τα καλά πράγματα στη ζωή είναι εξίσου σημαντικά με τα κακά. Για να έχει, λοιπόν, κάποιος μια ολοκληρωμένη εικόνα θα πρέπει να γνωρίζει τόσο τα πράγματα που τον ευχαριστούν όσο και εκείνα που τον δυσαρεστούν. Μια ακόμη βασική αρχή είναι πως η ικανοποίηση μας από όλα όσα έχουμε ζήσει δεν συνεπάγεται απουσία προβλημάτων. Αντιθέτως είναι πολυδιάστατη και ιδιαιτέρως σύνθετη έννοια για το κάθε άτομο.

Σε ποιες ιδέες στηρίζεται η θετική ψυχολογία; 

  • Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να είναι χαρούμενοι αρκεί να το θέλουν πραγματικά
  • Η ευτυχία έχει την ικανότητα να επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας και να καθορίζει την πορεία τους
  • Το πραγματικό πρόσωπο  του ανθρώπου εμφανίζεται σε κρίσιμες στιγμές
  • Η εργασία μας πρέπει πρωτίστως να ικανοποιεί την ανάγκη για αυτοπραγμάτωση
  • Η αυτονομία και η ολοκλήρωση είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία
  • Ο τρόπος για να ζούμε καλά, μπορεί να διδάσκεται

Η Θετική ψυχολογία δεν προσπαθεί καταπολεμήσει το άγχος με άμεσο τρόπο. Μας δίνει το κατάλληλο έναυσμα για να το αντιμετωπίσουμε. Αυξάνοντας τα θετικά μας συναισθήματα και τις εμπειρίες που τα συνοδεύουν, έχουμε ήδη κάνει την αρχή. Αυτή η θέση έχει συνδεθεί με το Coaching στην αναζήτηση της ευτυχίας. Όμως θα ήταν αμέλεια από μέρους μας αν δεν αποδεχόμασταν την ιδιόρρυθμη φύση της ευτυχίας. Επηρεασμένη από πολλούς παράγοντες άλλοτε κοινωνικούς και άλλοτε υποκειμενικούς δεν δύναται να χωρέσει σε καλούπια και συγκεκριμένες θέσεις. Για το κάθε άτομο ορίζεται και στη συνέχεια προσεγγίζεται με έναν διαφορετικό τρόπο.

Ο δρόμος προς την ευτυχία

1) Αύξηση των θετικών συναισθημάτων
2) Σύνδεση εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου
3) Εύρεση του νοήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θετική ψυχολογία σε συνδυασμό με τις διαπροσωπικές μας σχέσεις μπορεί να μας οδηγήσει την ευτυχία. Με την ουσιαστική και αληθινά επικοινωνία τόσο με εμάς όσο και με τους ανθρώπους γύρω μας θα καταφέρουμε να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά με το στόχο μας. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι ψυχικά και σωματικά να ενδυναμωθούμε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία που συντελείται σε βάθος χρόνος μπορούμε να βελτιωθούμε και να σημειώσουμε αξιόλογη πρόοδο. Μην ξεχνάτε πως δεν υπάρχουν έτοιμες και επιτυχημένες συνταγές για την ευτυχία. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους.

Βιβλιογραφία:

  • https://www.semifind.gr/news/view/Nea/3116/thetiki-psyhologia
  • https://www.flowmagazine.gr/ti_einai_i_thetiki_psuxologia/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;