Συναισθηματικός εκβιασμός και τρόποι να τον νικήσουμε

Συναισθηματικός εκβιασμός

Ο όρος συναισθηματικός εκβιασμός αναφέρεται σε μία μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που συμβαίνει μέσα στα πλαίσια στενών προσωπικών σχέσεων. Σε αυτές τις σχέσεις, το ένα μέλος χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του, ενώ το άλλο μέλος υποχωρεί υπό το φόβο των συνεπειών. Συνιστά μορφή ψυχολογικής κακοποίησης με δυσάρεστες συνέπειες.

Πώς λειτουργεί;

Ο «συναισθηματικός εκβιαστής» δημιουργεί ένα καθρέφτη στο θύμα, αντικατοπτρίζοντας σε αυτό τις απαιτήσεις  και τις ανάγκες του. Για να είναι βέβαιος πως θα λάβει ό,τι επιθυμεί ασκεί ψυχολογική πίεση απειλώντας, άμεσα ή έμμεσα. Με διάφορους τρόπους γνωστοποιεί ότι το θύμα θα έρθει αντιμέτωπο με συνέπειες. Ο εκβιαστής μπορεί να απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του, ότι θα τιμωρήσει το «θύμα» του αν δεν ανταποκριθεί ή μπορεί να παριστάνει το μάρτυρα προκαλώντας συναισθήματα ενοχής και οίκτου. Υπάρχουν και άτομα που χρησιμοποιούν μια ανταλλακτική λογική, προσφέροντας μια δωροδοκία στο θύμα.

Συναισθηματικό εκβιασμός: τυπικά παραδείγματα

Οι μάρτυρες: Γονείς που αναφέρουν πως  «έκανα τα πάντα και ξόδεψε όλη τη ζωή για τα παιδιά μου» ή ο σκληρά εργαζόμενος σύζυγος που σπεύδει να καλύψει όλες τις οικογενειακές ανάγκες. Αυτοί οι συγκεκριμένοι τύποι ανθρώπων αξιοποιούν την  ενοχή και την υποχρέωση σαν όχημα για να κατακτήσουν το σκοπό τους.

Οι τιμωροί: Χρησιμοποιούν απειλές και κυρώσεις ώστε να δημιουργήσουν επιπρόσθετη πίεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δωροδοκούντες: Προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που επιθυμούν υπόσχονται ανταλλάγματα: «Αν κάνεις αυτό που θέλω, θα συνεχίσω να σε φροντίζω».

Συναισθηματικός εκβιασμός

Πώς αισθάνονται τα «θύματα» του συναισθηματικού εκβιασμού;

Οι συνέπειες του είναι επώδυνες και δυσβάσταχτες για τον ψυχισμό των θυμάτων. Ο συναισθηματικός εκβιασμός τους μετατρέπει σε ανασφαλή άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Συχνό φαινόμενο είναι το θύμα κάθε φορά που επιθυμεί να κάνει κάτι αποκλειστικά για το ίδιο να τον κυριεύουν οι ενοχές. Τα κύρια συναισθήματα που κατακλύζουν το θύμα είναι φόβος, υποχρέωση και ενοχή. Ως αποτέλεσμα το «θύμα» αισθάνεται αδύναμο ή ανίκανο να ξεφύγει. Γίνεται ευάλωτο  σε συναισθηματικές πιέσεις και εύκολα δηλώνει παραίτηση. Καταλήγουν τις περισσότερες φορές να θέτει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε τον ψυχολογικό εκβιασμό 

  • Ερμηνεύστε τα σημάδια: Παρόλο που ο συναισθηματικός εκβιασμός, ειδικά εάν είναι χρόνιος, προκαλεί σύγχυση και θολώνει τη κρίση, είναι  σημαντικό να γνωρίζουμε τα κίνητρα της συμπεριφοράς.
  • Όρια: Βγείτε μια και καλή από τον ατέρμονο κύκλο του εκβιασμού. Τοποθετήστε σαφή και διακριτά όρια και επιμείνετε σε αυτά. Έτσι, θα περάσετε το μήνυμα ότι έχετε τη δύναμη να πείτε όχι σε κάτι που θεωρείτε παράλογο.
  • Δώστε προτεραιότητα σε εσάς. Εξετάστε τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες
  • Δείτε την κατάσταση αποστασιοποιημένοι.  Προσπαθήστε να βγείτε για λίγο από το πλάνο της δράσης. Σταθείτε νοητά σε μια γωνία και παρακολουθήστε όλα όσα εκτυλίσσονται μπροστά σας. Έπειτα, αναρωτηθείτε, ”εάν αυτά γίνονταν σε κάποιον άλλον πώς θα αντιδρούσαν;”
  • ΄Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές. Οι μικρές προσωπικές επιλογές σε καθημερινή βάση θα σας βοηθήσουν να θέσετε όρια και να θυμηθείτε σταδιακά πως είστε δυνατοί.

 

  • Πηγή:

www.awakengr.com/mathe-na-min-ypokyptis-se-synesthimatikous-ekviasmous/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;