10306: γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορoνοϊό

10306: Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορoνοϊό
Πηγή φωτογραφίας: http://www.helpis.gr/

 

Τι είναι η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορονοϊο 10306;

Η ύπαρξη μιας τηλεφωνικής γραμμής για την παροχή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού κρίνεται ζωτικής σημασίας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό. Έναν ιό που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020 εισέβαλε και στη χώρα μας. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τα πράγματα είναι δύσκολα σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο κομμάτι της υγείας.

Όταν μιλάμε για υγεία…

…συχνά ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν όρο «ομπρέλα» που περιλαμβάνει τους «υπο-κλάδους» της υγείας. Ένας από αυτούς είναι η ψυχική υγεία. Η ψυχική υγεία συνδέεται άρρηκτα με την γενικότερη οργανική υγεία και αποτελεί έναν τομέα που πρέπει να λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα. Εδώ, όμως, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό. Το κενό αυτό επιθυμεί κι επιχειρεί να καλύψει η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορονοϊό 10306. Μία γραμμή που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2020, στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η γραμμή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της λειτουργίας της γραμμής έχει αναλάβει η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Αρμόδιοι φορείς, όπως η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και μια πληθώρα εθελοντών ψυχολόγων, συνεργάζονται με οδηγό το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όσους νιώθουν ότι το χρειάζονται.

Διαβάστε επίσης  Άγχος για την Υγεία: είδη, συνέπειες, αντιμετώπιση

Η υπηρεσία παρέχεται χωρίς κανένα κόστος και η γραμμή λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως.

Πιο συγκεκριμένα, η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε ενήλικες, παιδιά και οικογένειες είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο, ενώ η παροχή ψυχιατρικής υποστήριξης σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα, η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης υγειονομικού προσωπικού και η παροχή κοινωνικής στήριξης διατίθενται από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ. Οι πολίτες δύνανται να καλέσουν στην γραμμή και να λάβουν, αντίστοιχα, την βοήθεια που επιθυμούν και χρειάζονται.

Advertisements
Ad 14

Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση όπως αυτή που διανύουμε τον τελευταίο καιρό, η ψυχική υγεία φαίνεται να έχει δευτερεύουσα σημασία, όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Τα συναισθήματα που βιώνονται είναι έντονα. Φόβος, θυμός, ανυπομονησία, θλίψη είναι μόνο μερικά από αυτά. Η γενικότερη αίσθηση στασιμότητας και αβεβαιότητας τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη στήριξης εκ μέρους της πολιτείας, πράγμα που προτίθεται να κάνει η επικοινωνία με την τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορονοϊό 10306. Κανένας δεν είναι άθικτος. Η στήριξη είναι απαραίτητη για όλους. Γι’ αυτόν τον λόγο μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους ειδικούς της γραμμής αλλά και να ενθαρρύνετε κάποιον, που πιθανόν να γνωρίζετε ότι το χρειάζεται, να απευθυνθεί και να αναζητήσει την απαραίτητη βοήθεια.

Και ας μην ξεχνάμε:

Η ψυχική υγεία δεν είναι παιχνίδι. Η σημασία της δεν πρέπει να αναγνωρίζεται μόνο όταν κλωνίζεται. Η αναζήτηση βοήθειας και στήριξης δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Η ψυχολογική υποστήριξη δεν (θα έπρεπε να) είναι ένα θέμα ταμπού, πόσω μάλλον σε μια περίοδο τόσο δύσκολη όπως αυτή που διανύουμε το τελευταίο διάστημα. Η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όλους. Ας βγούμε από όλο αυτό, όσο πιο δυνατοί μπορούμε.

Διαβάστε επίσης  Αγάπη: ο φόβος που μας κρατάει μακριά της

 

Πηγή:

  • eody.gov.gr/tilefoniki-grammi-psychokoinonikis-ypostirixis-10306-gia-ton-koronoio
10306: Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορoνοϊό
Πηγή φωτογραφίας: https://kpechios.gr

Θεσσαλονικιά απόφοιτος ψυχολογίας με μια έντονη δόση αισιοδοξίας, ευαισθησίας και (αυτό)σαρκασμού. Ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, τα ζώα, τα βιβλία και τη μουσική (που παίζει στο μυαλό μου ανελλιπώς).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

CES 2024- Όσα είδαμε στην έκθεση στο Las Vegas και μας εντυπωσίασαν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας
Ρωμέικη διάλεκτος

Ρωμέικη διάλεκτος : Ένα Αρχαίο Κεφάλαιο στη Γλωσσική Κληρονομιά

Ρίζες και ιστορία της Ρωμέικης διαλέκτουΗ Ρωμέικη διάλεκτος (Romeyka) είναι