Αϊ Βασίλης; Φυσικά και πιστεύω!

Αϊ Βασίλης Αν πιστέψεις τότε υπάρχει! Αυτή είναι η απάντηση που θα έπρεπε να δίνουμε σε κάθε παιδί όταν έρθει η ώρα να μας ρωτήσει αν ο Άγιος Βασίλης υπάρχει. Διανύουμε την πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου και κοντοζυγώνει η ώρα όπου οι μικροί μας φίλοι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς θα ξυπνήσουν νωρίς αναζητώντας το δώρο που ζήτησαν από τον Αϊ Βασίλη, με τη μόνη προϋπόθεση να ήταν καλά παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Έρχεται όμως εκείνη η στιγμή, κυρίως μετά την ηλικία των 7-8 ετών όπου τα παιδιά αρχίζουν να αμφισβητούν την ύπαρξη του. Οι συζητήσεις με τους συμμαθητές τους στις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού τους δημιουργεί μια σύγχυση για την ταυτότητα του αγαπημένου μας Αγίου. Αρχίζουν να συνειδητοποιούν πώς δεν είναι εφικτό ο Άγιος-Βασίλης να προλαβαίνει να μοιράσει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου σε ένα μόλις βράδυ και προφανώς κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο προσποιείται εκείνον. Η μαγεία και το μυστήριο καταρρέουν, ξαφνικά όλα ερμηνεύονται με τη λογική και ο Αϊ Βασίλης χάνεται  στα άδυτα της φαντασίας τους. Τότε θα αναζητήσουν την αλήθεια στους γονείς, στον δάσκαλο όπου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην απάντηση που θα τους δώσουν.

Αναμφισβήτητα, πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά και να απαντάμε με ειλικρίνεια στις απορίες τους, όμως οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν “Αφήστε τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη”. Η συνέχιση αυτής της παράδοσης περισσότερο χαρά προσδίδει παρά εξαπατά τα παιδιά, για αυτό και παραμένει αλώβητη στο πέρασμα των χρόνων καθώς μιλάμε για τη πιο διαχρονική παράδοση που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Η φαντασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νοητικής ανάπτυξης του παιδιού. Σαφώς και τα παιδιά αντιλαμβάνονται από νωρίς ότι κάτι πάει ” στραβά ” με την ιστορία του Αϊ Βασίλη, κάνοντας ερωτήσεις όπως “Πώς ξέρει ότι ήμουν καλό παιδί ώστε να μου φέρει δώρο;” ή “Εμείς που δεν έχουμε τζάκι πώς θα μπει από την καμινάδα;”. Δεν υπάρχει όμως, κανένας λόγος  να τους γκρεμίσουμε αυτό το όνειρο και να τους παρουσιάσουμε την ωμή αλήθεια. Ο μύθος του Άγιου Βασίλη, όχι μόνο εξάπτει τη φαντασία του παιδιού αλλά ενισχύει και το χαρούμενο κλίμα των γιορτών δημιουργώντας τους παιδικές αναμνήσεις, στις οποίες θα ανατρέχουν όταν περάσουν τα χρόνια.

Θα ήταν ωφέλιμο λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να δώσουμε απαντήσεις, να ανατρέξουμε μαζί με τα παιδιά στην αληθινή ιστορία του Αγίου, την προέλευση του και πώς καθιερώθηκε αυτή η αγαπημένη παράδοση. Μέσα από τη συζήτηση μπορείτε να καταλήξετε σε συμπεράσματα και βαθύτερα νοήματα για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του. Μη ξεχνάμε ότι ο Αϊ Βασίλης συμβολίζει πολύ περισσότερα από ένα απλό δώρο. Η ανιδιοτέλεια, η ελπίδα και η αγάπη χωρίς σύνορα και διαχωρισμούς προς όλα τα παιδιά είναι μερικές μόνο από τις αρετές που μας διδάσκει η ιστορία. Άλλωστε ο Άγιος Βασίλης ζει μέσα μας, κάθε φορά που προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, όχι απαραίτητα υλικά αγαθά, αλλά κινήσεις που αποπνέουν τρυφερότητα και στοργή.

Αν τον πιστέψεις, τότε υπάρχει και σίγουρα δε θα μας επισκέπτεται μόνο τα Χριστούγεννα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αϊ Βασίλης


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Κυρατζούλη

Απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Ιωαννίνων

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;