Υποβρύχιο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Μεξικού: απλά μοναδικό!

Υποβρύχιο Μουσείο

Μπορεί μια επίσκεψη σε μουσείο να γίνει με μάσκα, βατραχοπέδιλα και μαγιό; Κι όμως! Το Υποβρύχιο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Μεξικό (MUSA) περιμένει τους επισκέπτες να θαυμάσουν τα εκθέματά του φορώντας τα πιο ελαφριά τους ρούχα!

Υποβρύχιο Μουσείο

To 420 τ.μ. Υποβρύχιο Μουσείο δημιουργήθηκε το 2009 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των Cancun – Isla Mujeres – Punta Nizuc και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Εμπνευστές του είναι ο πρώην πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Cancun Roberto Diaz Abraham και ο διευθυντής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Jaime Gonzalez Cano. Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ της περιβαλλοντολογικής επιστήμης και της τέχνης. Στο βυθό φιλοξενούνται έως τώρα 500 αγάλματα φυσικού και μη φυσικού μεγέθους, δημιουργήματα των καλλιτεχνών Jason deCaires Taylor, Roberto Díaz Abraham, Salvador Quiroz Ennis, Rodrigo Quiñones Reyes, Karen Salinas Martínez και Enrique Mireles. Παράλληλα με την αισθητική τους αξία, τα εκθέματα προστατεύουν και το φυσικό περιβάλλον εφόσον είναι έτσι σμιλεμένα ώστε η κάθε σχισμή τους να αποτελεί καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή και την αναπαραγωγή της. Τα αγάλματα καλύπτονται με ένα εντελώς ιδιαίτερο είδος τσιμέντο με ουδέτερο Ph το οποίο δεν επηρεάζει τη ζωή του υφάλου αφήνοντας να φυτρώνουν πάνω τους κοράλλια και φύκια. Το άγαλμα που ονομάζεται «Αυτί»  έχει ενσωματωμένο ένα υδρόφωνο και ένα σκληρό δίσκο που επιτρέπουν στους επιστήμονες να ερευνούν τη θαλάσσια ζωή μέσω του ήχου.

Υποβρύχιο Μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εκθέματα που συναντά ο δύτης στο πρωτότυπο αυτό Υποβρύχιο Μουσείο πολλά και διάφορα. Αναπαριστούν από δημοσιογράφους και παρουσιαστές της Αμερικής μέχρι ομάδες ανθρώπων με συμβολικό χαρακτήρα. Οι καλλιτέχνες περνούν μέσω των πέτρινων εκθεμάτων τα δικά τους νοήματα. ΄Ετσι βλέπουμε στο βυθό αγάλματα με τίτλο «Σιωπηλή επανάσταση», « Ο Τραπεζίτης» (ομάδα κουστουμαρισμένων αγαλμάτων τα οποία υποτίθεται πως έλαβαν μέρος σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, γι’ αυτό έχουν τα κεφάλια τους χωμένα στην άμμο), «Διαμαρτυρία», «Ευλογία». Το τελευταίο έκθεμα μάλιστα αποτελεί αγαπημένο χώρο για τις θαλάσσιες χελώνες λόγω του πλαγκτόν που υπάρχει γύρω του!

Υποβρύχιο Μουσείο

Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να το επισκεφτούν με αρκετούς τρόπους. Είτε με πλοιάριο το οποίο διαθέτει γυάλινο πάτο κάνοντας την επίσκεψη αξέχαστη είτε με scuba diving είτε ακόμη και με σκάφανδρο! Με μέσο όρο 750.000 επισκέπτες / έτος, το Υποβρύχιο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δικαιώνει τη φήμη του!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλλη Ζωγράφου

Η Έλλη τελείωσε ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας. Ασχολείται εθελοντικά με την αρθρογραφία στο Maxmag.gr και σε άλλα περιοδικά.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;