“Υπερπολύτιμο νερό” στο World Water Museum και το Ιστορικό Μουσείο Ύδρας

World Water
Πηγή εικόνας: fonitisydras.com

Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας μετά την ανάπτυξη μιας σύγχρονης διαδραστικής, μουσειακής εμπειρίας στα πλαίσια ενός συμμετοχικού, ανοιχτού Μουσείου με κεντρικό άξονα τη ζωή του ανθρώπου, θέτει υπό την αιγίδα του το διαδραστικό Project “World Water Museum” της Υδραίας εικαστικού Καίτης Χαλιορή. Το World Water Museum, θα αναπτύξει τις δράσεις και τις δραστηριότητές του, στους χώρους του Μουσείου, στο οποίο και ενταχθεί σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Αυτή είναι μία προσπάθεια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει, να δραστηριοποιήσει τη μουσειακή κοινότητα και να δημιουργήσει ένα κίνημα περιβαλλοντικής αειφορίας.

Το World Water Museum

To World Water Museum είναι ένα πολυμορφικό έργο που δημιουργήθηκε το 2010 και είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Βασικές του δράσεις είναι η διάδραση και η κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η θετική χρήση των ψηφιακών μέσων και των social media, ο ακτιβισμός, η επικοινωνία και η ανάπτυξη εμπιστοσύνης με το κοινό.

Μέσα από αυτό το έργο, το νερό χαρακτηρίζεται ως “μουσειακό είδος” και η συλλογή δειγμάτων από ποτάμια και λίμνες από όλο τον κόσμο ως “μουσειακά εκθέματα”. Η φύλαξη των δειγμάτων γλυκού νερού, πραγματοποιείται ως συμβολική πράξη και έκφραση δίκαιης περιβαλλοντικής ανησυχίας, εντός ενός Mουσείου χωρίς επιστημονικά κριτήρια ταξινόμησης και σπάνια αντικείμενα, που όμως πραγματεύεται “Το Υπερπολύτιμο”. Σκοπός της εικαστικής αυτής εγκατάστασης είναι να χαρίσει στους επισκέπτες του Μουσείου μια βιωματική εμπειρία και να δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν ενσυναισθητική ανησυχία και επίγνωση για την σπουδαιότητα και την αξία του στοιχείου του νερού.

Το World Water Museum αναπτύχθηκε μέσα από μία μεγάλη παγκόσμια διάδραση. Μέχρι σήμερα εκτέθηκε περιοδικά σε χώρους που υπήρχε συνδυαστικά με τον κεντρικό πυρήνα της ιδέας του. Τελικά, λειτούργησε ως ένα κατ’ ευφημισμόν μουσείο. Πραγματοποίησε πλήθος δειγματοληψιών, εκπαιδευτικών δράσεων, εκδηλώσεων, performances, workshops, συμμετοχών σε συνέδρια. Επικοινώνησε ευρέως με το κοινό ενημερώνοντας για τις οικουμενικές αξίες του νερού και την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης του πολύτιμου αυτού φυσικού αγαθού. Από 2018, είναι μέλος του Global Network of Water Museums, που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO με έδρα στην Βενετία.

Διαβάστε επίσης  Σύνορα: Τελικά χωρίζουν ή ενώνουν;
Advertisements
Ad 14
World Water
Πηγή εικόνας: daysofart.gr

Μια ξεχωριστή και σημαντική συνεργασία

Το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας επισημαίνει την πολύ ξεχωριστή και σημαντική συνεργασία με την εικαστικό Καίτη Χαλιορή. Το νησί της Ύδρας διαθέτει όλα τα προαπαιτούμενα για να λειτουργήσει ως το ιδανικό site specific το περιβάλλον εγκατάστασης του World Water Museum. Το τελευταίο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά και τα τεκμήρια της βιωμένης έλλειψης του νερού και της προσπάθειας άντλησης και συγκέντρωσης του για την επιβίωση των κατοίκων: αρχαίες πηγές που στέρεψαν, στέρνες, πηγάδια, λούκια, κουσιά (κουβάδες), υδροδοχεία, στάμνες, υδροφόρες, δεξαμενές.

Η Ύδρα είναι ένα νησί που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, ζει ακόμα από το υγρό στοιχείο, μέσω των σφουγγαράδων, των ψαράδων, των καραβοκύρηδων, των καπεταναίων και όλων των ναυτικών της. Με την έναρξη της παραπάνω διαδικασίας ανακηρύσσεται το έτος 2022 ως έτος “Έτος Στέρνας και Πηγαδιού”.

Δράσεις και συμμετοχές

  • Οι παρακάτω δράσεις και συμμετοχές βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη:
    Συμμετοχή στα δώδεκα δίωρα Webinar, στο πλαίσιο της έδρας της Unesco, στο Πανεπιστήμιο Ca ‘Foscari, της Βενετίας “Πέρα από τα Μουσεία. Εργαλεία για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νερού”.
  • Συμμετοχή στην ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει Global Network of Water Museums με θέμα: “I Remember Water”. Μια παγκόσμια ψηφιακή έκθεση εξερεύνησης των αναμνήσεων και της σχέσης με το νερό, που θα παρουσιαστεί στις 22 Μαρτίου 2022, ημέρα παγκόσμιου εορτασμού του νερού (World Water Day). Οι φωτογραφίες που θα συμμετάσχουν είναι αποτυπώσεις των υδραίων Μάκη Καραμάνογλου και Σπήλιου Σπηλιώτη.
  • Project: “Της Ύδρας το Νερό”. Μέσω της αντίστοιχης ομάδας του facebook, αναπτύσσεται μία εποικοδομητική και πολύπλευρη συζήτηση, γύρω από τα θέματα του νερού της Ύδρας. Συμβάλλει στην πλουραλιστική πληροφόρηση και διαφωτιστική προσέγγιση των υπαρκτών σύγχρονων θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν το νησί και τους κατοίκους του.
  • Έρευνα, αποτύπωση και ανάδειξη μιας ακόμα πτυχής της ιστορίας της Ύδρας, εκείνης του νερού. Συγκέντρωση τεκμηρίων, αντικειμένων, ψηφιακού υλικού, καταγραφών προφορικών ιστοριών, που αφορούν στην υδάτινη ιστορία του νησιού, με στόχο την μελλοντική έκδοσή της.
Διαβάστε επίσης  Διονύσιος Σολωμός: Η αξιοποίηση του ταλέντου του σε δυο γλώσσες

Να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει, να δραστηριοποιήσει

Το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, στοχεύει να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει, να δραστηριοποιήσει τη μουσειακή κοινότητα και να δημιουργήσει κουλτούρα και κίνημα περιβαλλοντικής αειφορίας. Με το World Water Museum, οραματίζεται στο μέλλον να εξελίξει την Ύδρα σε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ένα διεθνές παρατηρητήριο Νερού, ένα κέντρο έρευνας και επικοινωνίας για θέματα λειψυδρίας, θαλάσσιας ρύπανσης, περιβαλλοντικής κρίσης, οικολογικής ευαισθητοποίησης, διαχείρισης και διάσωσης των υδάτινων πόρων.

Στοχεύει να καταστήσει την Ύδρα κέντρο συνάντησης μεταξύ ατόμων και φορέων της τέχνης, της επιστήμης, της περιβαλλοντολογίας, της οικολογίας, της έρευνας και γενικότερα κάθε θεματολογίας που αφορά το νερό.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

“Υπερπολύτιμο νερό”! World Water Museum & Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας. Ανακτήθηκε από https://www.defence-point.gr/news/quot-to-yperpolytimo-nero-quot-world-water-museum-amp-istoriko-archeio-moyseio-ydras (Τελευταία προβολή 02/11/2021)

Tο IAMY θέτει υπό την αιγίδα του, το διαδραστικό project “World Water Museum”. Ανακτήθηκε από https://fonitisydras.com/info/civil/item/6987-to-iamy-thetei-ypo-tin-aigida-tou-to-diadrastiko-project-world-water-museum (Τελευταία προβολή 02/11/2021)

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,