Βυζαντινός ναός βρέθηκε στον Έβρο από αγωγό φυσικού αερίου

Ένας άρτιος βυζαντινός ναός ήρθε στο φως στην περιοχή Άβαντας του Έβρου κατά τη διάρκεια διαδικασιών εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν ολόκληρη η κάτοψη και τα θεμέλια του ναού σε ένα σημείο μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη. Ο βυζαντινός ναός είναι αρκετά μεγάλος, καθώς καλύπτει περιοχή περίπου ενός στρέμματος.

βυζαντινός ναός

Οι αρχαιολόγοι κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης χρονολογούν το σπουδαίο αυτό εύρημα ανάμεσα στον 4ο και 6ο μ.Χ. αιώνα, χωρίς ωστόσο να τον ανάγουν με βεβαιότητα στους παλαιοχριστιανικούς ή τους βυζαντινούς χρόνους. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, αναμφίβολα, είναι πως ο βυζαντινός ναός σώθηκε ακέραιος, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για μνημεία εκείνης της εποχής. Στο σημείο εντοπίστηκαν, επίσης, νομίσματα, διάφορα σκεύη και άλλα κινητά ευρήματα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου έχει ήδη φωτογραφίσει τα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού και έχει καταγράψει τα κινητά ευρήματα. Όπως καθίσταται λογικό, η ανασκαφή στην περιοχή θα συνεχιστεί, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει και η μελέτη του υπάρχοντος υλικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βυζαντινός ναός αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη χρονιά στην 31η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο σε Μακεδονία και Θράκη.

βυζαντινός ναός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Έντονο αρχαιολογικό στοιχείο στον Άβαντα

Η ευρύτερη περιοχή του Άβαντα έχει να επιδείξει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς συνυπάρχουν σε αυτή τείχη μυκηναϊκής, κλασικής και βυζαντινής εποχής, οχυρωματικοί πύργοι ύψους 5-8 μέτρων, αλλά και το κάστρο που βρίσκεται στο ύψωμα Μπαζ-Τεπέ και χρονολογείται στον 13ο αιώνα.

Στα νότια του σημερινού οικισμού εντοπίζονται οι Φράγκικοι πύργοι των Γατελούζων του 15ου αιώνα, ενώ δυτικά σε ένα φαράγγι υπάρχουν αρκετά σπήλαια. Σε ένα εξ’ αυτών βρίσκεται ο βραχώδης ναός των Αγίων Θεοδώρων γεμάτος με αγιογραφίες, που ολοκληρώθηκαν σε δύο φάσεις: η πρώτη στα τέλη του 11ου αιώνα με την επονομαζόμενη «μοναστική τεχνοτροπία» και η δεύτερη μεταξύ 12ου και 13ου αιώνα, διακρινόμενη από χαρακτηριστικά της λεγόμενης «μεταβατικής εποχής». Σε γενικές γραμμές, το εικονογραφικό πρόγραμμα αντανακλά τη μεγάλη παράδοση των αγιογραφιών της Κωνσταντινούπολης.

 

“Στοπ” στις εργασίες κατασκευής του αγωγού

Ο ερχομός στο φως του μεγάλου αυτού ναού από τη βυζαντινή περίοδο έχει θέσει τροχοπέδη στις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου. Η κατασκευαστική εταιρεία πρότεινε την παράκαμψη της περιοχής του αρχαίου ναού, ωστόσο τα κτίσματα που εντοπίστηκαν στο σημείο καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση και η εισήγηση της εταιρείας απορρίφθηκε. Μια άλλη λύση, που συνέστησαν οι μηχανικοί είναι να προχωρήσει η αρχική χάραξη της γραμμής του αγωγού σε μεγαλύτερο βάθος κάτω από τα αρχαία κτίσματα. Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει τον τελευταίο λόγο εκ νέου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η προσέγγιση ατόμων στην περιοχή έχει απαγορευτεί, με το σημείο να φυλάσσεται αυστηρά.

 

https://tanea-diaspora.net/2017/03/05/%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%AD%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82/

http://enimerosi.com/details.php?id=8795


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλέξανδρος Κουτσοχρήστος

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014. Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;