Βρέθηκαν αρχαίες κεφαλές ελληνικών αγαλμάτων 5.000 ετών

Αρχαίες κεφαλές αγαλμάτων
Πηγή εικόνας: enp.gr

Αρχαίες κεφαλές δύο Ελλήνων θεών ανακαλύφθηκαν σε αρχαία πόλη της δυτικής Τουρκίας. Σύμφωνα με τον συντονιστή της ανασκαφής δρ. Gokhan Coskun, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, πρόκειται για κεφαλές αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διόνυσου. Το κεφάλι απεικονίζει την αρχαία ελληνική θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, και τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού. Λαξεύτηκαν από ασβεστόλιθο πριν από 5.000 χρόνια στην αρχαία πόλη Αιζάνοι, μια από τις πρώτες χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο.

Αρχαίες κεφαλές αγαλμάτων
Πηγή εικόνας: youthvoice

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα γλυπτά δείχνουν ότι οι Έλληνες κράτησαν τις πεποιθήσεις τους ακόμη και υπό ρωμαϊκή κυριαρχία. Τα σώματα των αγαλμάτων ανακαλύφθηκαν σε προηγούμενες ανασκαφές, αλλά οι αρχαίες κεφαλές βρέθηκαν στην κοίτη του κόλπου στην αρχαία πόλη Αιζάνοι – (δεν είναι ακόμη σαφές πώς χωρίστηκαν το κεφάλι και το σώμα). Κάθε κεφάλι ήταν επιδέξια λαξευμένο από ασβεστόλιθο: το κεφάλι της Αφροδίτης έχει μήκος 19 ίντσες και του Διονύσου 17 ίντσες.

Κεφαλές αρχαίων αγαλμάτων
Πηγή εικόνας: enp.gr Ναός του Δία

Η αρχαία πόλη είναι ο κύριος οικισμός των Αζανιτών που ζούσαν υπό την κυριαρχία των αρχαίων Φριζίων και ο ναός του Δία που βρέθηκε στην τοποθεσία χρονολογείται από το 3000 π.Χ.

Οι Αιζανοί, ήταν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο της ρωμαϊκής εποχής. Μετά τον 7ο αιώνα, η πόλη έπεσε σε παρακμή. Ωστόσο, τα σωζόμενα κατάλοιπα της περιόδου περιλαμβάνουν έναν καλοδιατηρημένο Ναό του Διός, ένα συγκρότημα θεάτρου-σταδίου και ένα αρχαίο κτήριο εσωτερικής αγοράς, το οποίο φέρει το Διάταγμα περί των Μεγίστων Τιμών του Διοκλητιανού, που χρονολογείται από το 301 π.Χ. -μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός που προέκυψε από την υποβάθμιση του νομίσματος.

Οι Αιζανοί είναι το πρώτο καταγεγραμμένο μέρος στον κόσμο όπου υπολογίστηκε ο πληθωρισμός και από εκεί εξαπλώθηκε σε άλλες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η σύγχρονη Τουρκία είναι ο τόπος πολλών οικισμών της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής εποχής. Με ιστορία 5.000 ετών, οι Αιζανοί, που βρίσκονται 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Kutahya, συμπεριλήφθηκαν στον Δοκιμαστικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαίες κεφαλές αγαλμάτων
Πηγή εικόνας: enp.gr

«Σε προηγούμενες ανασκαφές στους Αιζάνους βρέθηκαν και ευρήματα σχετικά με την Υγεία. Αυτή η κατάσταση μας κάνει να σκεφτούμε ότι κατά τη ρωμαϊκή εποχή μπορεί να υπήρχαν κάποιες κατασκευές και κτίρια που σχετίζονται με τη λατρεία της υγείας στους Αιζανούς». «Προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τις στοές με πυλώνες στη δυτική και νότια πτέρυγα της αγοράς και τα καταστήματα ακριβώς πίσω τους», είπε ο Κοσκούν Έλληνας ρεπόρτερ. Το άγαλμα της Υγείας, από το οποίο αντλήσαμε τη λέξη «καθαριότητα», ανακαλύφθηκε μέσα στη στοά με κολόνες κατά μήκος της νότιας πτέρυγας της αγοράς, ή παζαριού.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Αγάλματα αρχαίων Ελλήνων θεών που βρέθηκαν στην Τουρκία χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια. Ανακτήθηκε από: https://www.enp.gr/%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%AD/ (τελευταία πρόσβαση 13/11/21)

Τουρκία : Αρχαίες κεφαλές αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διόνυσου εντοπίστηκαν στην Κιουτάχεια. Ανακτήθηκε από: https://www.google.com/amp/s/www.protothema.gr/culture/article/1176299/tourkia-arhaies-kefales-agalmaton-tis-afroditis-kai-tou-dionusou-edopistikan-stin-kioutaheia/AMP/ (τελευταία πρόσβαση 13/11/21)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Πουρσανίδου

“For my part I know nothing with any certainly, but the sight of the stars makes me dream.” -Vincent Van Gogh.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;