Unabomber και Project MK-ULTRA’ από την CIA

Ο Unabomber, κατα την διάρκεια της συλληψής του. Πηγή εικόνας: oxygen.com

O Unabomber aka Τεντ Καζίνσκι, ήταν Αμερικάνος τρομοκράτης που έδρασε από το 1978 έως το 1996 όπου και συνελήφθη.  Κατά την διάρκεια της “τρομοκρατικής” του καριέρας σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε άλλους 23 σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια επανάσταση με τη διεξαγωγή εθνικής εκστρατείας βομβαρδισμών με στόχο τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Ο Τεντ Καζίνσκι, θεωρούταν μια μαθηματική ιδυοφία αλλά εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία το 1969 για να ακολουθήσει έναν πρωτόγονο τρόπο ζωής. Το 1971, ο Καζίνσκι μετακόμισε σε μια απομακρυσμένη καλύβα μέσα στο δάσος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό κοντά στο Λίνκολν της Μοντάνα, όπου έζησε ως υπενθύμιση της πρωτόγονης ζωής. Στην μικρή καλύβα έφτιαχνε τις βόμβες και τις έστελνε με το ταχυδρομείο. Ταξίδευε με το λεωφορείο 2 μέρες στο Σαν Φρανσίσκο για να τις στείλει από το εκεί ταχυδρομείο.Το 1995, έστειλε μια επιστολή στους The New York Times και υποσχέθηκε να “σταματήσει την τρομοκρατία” εάν οι Times ή το The Washington Post δημοσίευσαν το δοκίμιο του Η Βιομηχανική Κοινωνία και το Μέλλον της (Industrial Society and The Future), στο οποίο υποστήριξε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις του ήταν ακραίες, αλλά απαραίτητες για να τραβήξει την προσοχή στη διάβρωση της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας από τις σύγχρονες τεχνολογίες που απαιτούν μεγάλης κλίμακας οργάνωση.

Μέσω της δημοσίευσης, αυτού του μανιφέστου ο αδερφός του αναγνώρισε τον τρόπο γραφής του και τον κατήγγειλε στις αρχές ως τον Unabomber. Το ίδιο του το μανιφέστο, τον οδήγησε στην σύλληψη του.

 

Project MK-ULTRA’ από την CIA:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καζίνσκι, ήταν από μικρός κλειστός σαν παιδί αλλά μια θεωρία που πιστεύεται ότι τον οδήγησε στις βόμβες και να γίνει ο Unabomber είναι ένα πείραμα που πήρε μέρος στο πανεπιστήμιο. Ως δευτεροετής φοιτητής, ο Καζίνσκι συμμετείχε σε ένα πείραμα που περιγράφεται ως  “σκόπιμα βάναυσο ψυχολογικό πείραμα” με επικεφαλής τον ψυχολόγο του Χάρβαρντ Χένρι Μάρεϊ με σκοπό την αλλαγή των πεποιθήσεων του ανθρώπου.

Στην αρχή το πείραμα, ξεκίνησε ως μια απλή συζήτηση μεταξύ του Unabomber και του Χένρι Μάρεϊ. Τα θέματα που συζητούσε ο Μάρεϊ με τον κάθε μαθητή ήταν  για την προσωπική φιλοσοφία του  και τους ζητήθηκε να γράψουν δοκίμια με λεπτομέρειες για τις προσωπικές τους πεποιθήσεις και φιλοδοξίες. Τα δοκίμια σε μετέπειτα χρόνο και χωρίς να το ξέρει ο μαθητής παραδόθηκαν σε έναν ανώνυμο δικηγόρο, ο οποίος σε μια μεταγενέστερη συνεδρία θα αντιμετώπιζε και θα υποτιμούσε το θέμα – πραγματοποιώντας επιθετικές, σαρωτικές και προσωπικά καταχρηστικές επιθέσεις – ενώ τον είχαν δεμένο σε μια καρέκλα με ηλεκτρόδια που  παρακολούθησαν τις φυσιολογικές αντιδράσεις του ατόμου. Αυτές οι συναντήσεις γυρίστηκαν, και οι εκφράσεις του θυμού και της οργής των υποκειμένων αργότερα αναπαράγονταν επανειλημμένα.Το πείραμα διήρκεσε τρία χρόνια, με κάποιον να κακοποιεί και να εξευτελίζει προφορικά τον Καζίνσκι κάθε εβδομάδα. Ο Καζίνσκι πέρασε 200 ώρες ως μέρος της μελέτης αυτής.

Οι δικηγόροι του Καζίνσκι κατά την διάρκεια της δίκης του προσπάθησαν να αποδώσουν τις εγκληματικές δραστηριότητες του Καζίνσκι  του στη συμμετοχή του στη μελέτη του Μάρεϊ. Τα πειράματα του Μάρεϊ ήταν μέρος του Έργου MK-Ultra, της έρευνας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τον έλεγχο του νου. Ο ίδιος ο Καζίνσκι είπε για τα πειράματα:  “Είμαι αρκετά σίγουρος ότι οι εμπειρίες μου με τον καθηγητή Μάρεϊ δεν είχαν σημαντική επίδραση στην πορεία της ζωής μου.”

Το MK-ULTRA περιελάμβανε τη χρήση πολλών μεθόδων για να χειραγωγήσουν ψυχικές καταστάσεις των ανθρώπων και να αλλάξουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της συγκαλυμμένης χορήγησης φαρμάκων (κυρίως LSD) και άλλες χημικές ουσίες, η ύπνωση, αισθητηριακή στέρηση, την απομόνωση, λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και διάφορες μορφές βασανιστηρίων.

Το πεδίο εφαρμογής του έργου MK-ULTRA ήταν ευρύ, με την έρευνα που έγινε,βρέθηκε ότι γινόταν σε 80 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των 44 κολεγίων και πανεπιστημίων, καθώς και σε νοσοκομεία, φυλακές και σε φαρμακευτικές εταιρείες. Η CIA λειτουργούσε μέσω αυτών των ιδρυμάτων.

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;