Τζόουνσταουν, η μαζική αυτοκτονία 900 ατόμων

Τζόουνσταουν, η μαζική αυτοκτονία 900 ατόμων
Πηγή εικόνας: Vice


Το Τζόουνσταουν,μια μικρή περιοχή στην Νέα Γουινέα της Νότιας Αμερικής αποτέλεσε τη σκηνή σε μία από τις πιο φρικιαστικές σελίδες της Σύγχρονης Αμερικάνικης Ιστορίας.  Ο Τζιμ Τζόουνς αυτοαποκαλούμενος “Μεσσίας” στις 18 Νοεμβρίου του 1978 έδωσε την εντολή για την μαζική αυτοκτονία περισσότερων από 900 ατόμων.

  • Ποιος ήταν ο ιεροκήρυκας Τζιμ Τζόουνς;

Γεννήθηκε το 1931 στην Ιντιάνα, της Αμερικής.  Ο πατέρας του ήταν βίαιος, αλκοολικός και ενεργό μέλος της Κου-Κλουξ-Κλαν . Όμως, ο Τζόουνς άρχισε από την εφηβεία του να κάνει παρέα με Αφροαμερικανούς. Από νεαρή ηλικία έδειξε αγάπη στις θρησκείες και τον θάνατο, και να μελετά  βιβλία για  την ζωή του  Ιωσήφ Στάλιν, Μάο Τσετούνγκ, Μαχάτμα Γκάντι και Αδόλφο Χίτλερ.

Στα 20 του χρόνια,  ο Τζόουνς στράφηκε στην εκκλησία και χειροτονείται ως βαπτιστής ιερέας.Αυτό το γεγονός του έδωσε την ευκαιρία , να έρθει σε επαφή με ένα “ποίμνιο” που θα μπορούσε να κάνει γνωστές  τις απόψεις του και να διαδώσει τη νέα θρησκεία του, η οποία υποσχόταν ίση μεταχείριση, δικαιοσύνη και αγάπη άνευ όρων σε όλα τα μέλη της.

Προσελκύοντας κυρίως μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας, ηλικιωμένους που είχαν παραγκωνιστεί από την κοινωνία, ιδεολόγους που είχαν σιχαθεί τον ρατσισμό της εποχής του «φυλετικού διαχωρισμού» ακόμα και άθεους που είχαν συγκινηθεί από το όραμα του Τζόουνς .Ο Τζόουνς έχτισε βήμα-βήμα την εκκλησία του, τον ονομαζόμενο “Ναό του Λαού”, με χιλιάδες πιστούς από διάφορες αμερικανικές πολιτείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Το Χρονικό ενός παραλογισμού:
Το 1974 ο Τζόουνς αγόρασε μεγάλη έκταση μέσα στη ζούγκλα της Γουινέας στη Νότια Αμερική, όπου μετέφερε την έδρα του “Ναού των Ανθρώπων”. Εκεί μετέφερε σταδιακά περισσότερους από 900 πιστούς στον καταυλισμό, ο οποίος χτίστηκε κομμάτι-κομμάτι  από τα ίδια τα μέλη του Ναού. Δουλεύοντας πολλές ώρες μέσα στην ήμερα ακόμα και 12 ώρες μέσα στον καυτό ήλιο αφού πίστευαν ότι δημιουργούσαν τον επίγειο παράδεισο που τους είχε τάξει ο ιεροκήρυκας. Η πραγματικότητα, ήταν κάπως διαφορετική. Φαινομενικά ήταν μια αγροτική κοινότητα,  αλλά η Τζόουνσταουν έμοιαζε περισσότερο με στρατόπεδο συγκέντρωσης, με ένοπλες φρουρές να περιπολούν στην περίμετρό του για να μην δραπετεύσει κάποιος.

Μετά τη δουλειά, διεξάγονταν οι λεγόμενες “Λευκές Νύχτες“. Κατά τη διάρκειά τους, ο Τζόουνς έδινε μερικές φορές στα μέλη του Ναού τέσσερις επιλογές:

  • να επιχειρήσουν να διαφύγουν στη Σοβιετική Ένωση
  • να διαπράξουν “επαναστατική αυτοκτονία”
  • να μείνουν στη Τζόουνσταουν και να πολεμήσουν τους υποτιθέμενους εχθρούς
  • να διαφύγουν στη ζούγκλα

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που επελέγη η “επαναστατική αυτοκτονία”, έγινε μια “πρόβα” της διαδικασίας. Πρώην μέλος του Ναού, η Ντέμπορα Λέιτον,  την είχε περιγράψει ως εξής: «Είπαν σε όλους μας, και στα παιδιά, να κάνουμε μία σειρά. Έδωσαν στον καθένα μας ένα ποτηράκι με ένα κόκκινο υγρό να πιούμε. Μας είπαν πως περιείχε δηλητήριο και πως θα πεθαίναμε μέσα σε 45 λεπτά. Όλοι κάναμε αυτό που μας είχαν πει. Την ώρα που θα έπρεπε κανονικά να πεθαίνουμε, ο αιδεσιμότατος μας εξήγησε πως το υγρό δεν ήταν πραγματικά δηλητήριο και πως ήταν όλο μια “δοκιμασία πίστης”. Μας προειδοποίησε όμως πως δεν ήταν μακριά η ώρα που θα χρειαζόταν να βάλουμε οι ίδιοι τέλος στη ζωή μας».

 

μαζική αυτοκτονία 900 ατόμων
Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

 

Ο Αμερικανός γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, Λίο Ράιαν, είχε ακούσει από ορισμένους ψηφοφόρους του ότι μέλη των οικογενειών τους κρατούνταν παρά τη θέλησή τους στο Τζόουνσταουν και αποφάσισε να πάει εκεί για έρευνα. Ο Ράιαν έφτασε στη Γουιάνα στις 17 Νοέμβριου του 1978 μαζί με δημοσιογράφους ,φωτογράφους, καθώς και συγγενείς μελών του “Ναού του Λαού”

Στις 17 Νοεμβρίου, ο Ράιαν και οι δημοσιογράφοι καλωσορίστηκαν στο Τζόουνσταουν  με δείπνο και μία βραδιά ψυχαγωγίας. Ο Τζόουνς συμφώνησε να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους. Όμως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, κάποια από τα μέλη του “Ναού”  ζήτησαν από τον Ράιαν να τους βοηθήσει να διαφύγουν.

Την επόμενη ημέρα, ο Ράιαν και η ομάδα του, που περιλάμβανε πλέον και μία μικρή ομάδα αποστατών της αίρεσης ξεκίνησαν να φύγουν από το Τζόουνσταουν. Την ώρα που περίμεναν σε κοντινό ελικοδρόμιο στη ζούγκλα, δέχθηκαν ενέδρα από ενόπλους που είχε στείλει ο Τζόουνς. Ο γερουσιαστής σκοτώθηκε μαζί με τέσσερα άτομα: έναν δημοσιογράφο και έναν οπερατέρ του NBC, έναν φωτογράφο από το San Francisco Examiner και μία γυναίκα, μέλος της αίρεσης που προσπάθησε να διαφύγει.

Την ίδια μέρα, μετά την ενέδρα, ο Τζόουνς είπε στους ακολούθους του ότι οι στρατιώτες θα έρθουν για εκείνους και θα τους βασανίσουν. Διέταξε όλους να συγκεντρωθούν στο κεντρικό κιόσκι και να προβούν σε αυτό που αποκαλούσε “επαναστατική πράξη” αυτοκτονίας. Κι έτσι άρχισαν μεγάλα δοχεία να γεμίζουν με μείγμα ουσιών, κυάνιο και Βάλιουμ.

Τα νεότερα μέλη του “Ναού του Λαού” ήταν οι πρώτοι που πέθαναν, καθώς γονείς και νοσοκόμες χρησιμοποίησαν σύριγγες για να διοχετεύσουν το μείγμα κυανίου και ηρεμιστικών σε χυμό φρούτων για να το δώσουν στα παιδιά,276 παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο από τους ίδιους τους γονείς τους. Συνέχισαν πίνοντας το δηλητήριο οι μητέρες και μετά τα υπόλοιπα μέλη της αίρεσης. Από τα 1.000 μέλη που απαριθμούσε ο Ναός του Λαού, μόνο 33 κατάφεραν να επιζήσουν από την ομαδική αυτοκτονία.

Όταν οι αξιωματούχοι της Γουινέας έφτασαν στην περιοχή την επόμενη μέρα βρήκαν ένα απέραντο “χαλί” από 912 πτώματα, με πολλούς να κρατάνε τα χέρια ο ένας στον άλλον. Ο Τζόουνς, βρέθηκε νεκρός σε μία καρέκλα με μία σφαίρα  στο κεφάλι.

Είναι χαρακτηριστική και ανατριχιαστική η περιγραφή του Ρίτσαρντ Ντουάιρ, εκπροσώπου της πρεσβείας:

“Στη Τζόουνσταουν κείτονταν 900 σοροί, μέσα στη ζέστη, και είχαν ήδη αρχίσει να αποσυντίθενται. Οι επιλογές μας περιορίστηκαν σημαντικά. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αναγνωρίσουμε τα πτώματα. Δύο πρώην μέλη του Ναού επέστρεψαν εκεί για να επιχειρήσουν να ταυτοποιήσουν τις σορούς, τουλάχιστον όσους γνώριζαν. Έβαλαν σε όλους ετικέτες με τα ονόματά τους. Αρκούσε όμως μια βροχή, όπως έμαθα αργότερα, για να εξαφανίσει τα στοιχεία τους.”………Για μένα το μεγάλο ερώτημα πάντα επιστρέφει. Αυτοκτόνησαν αυτοβούλως αυτοί οι άνθρωποι στη Τζόουνσταουν ή εξαναγκάστηκαν; Προφανώς με βάση τη λογική και τη νομοθεσία, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να αυτοκτονήσουν οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως δολοφονήθηκαν και μάλιστα από τους γονείς και τους συγγενείς τους.”


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Η μαζική αυτοκτονία με κυάνιο 918 «πιστών», στο κοινόβιο ενός ιεροκύρηκα, ανακτήθηκε από www.mixanitouxronou.gr
  • Jones, Jim (1931-1978), ανακτήθηκε από search.credoreference.com
  • Τζόουνσταουν, 38 χρόνια μετά: Η μαζική αυτοκτονία που συγκλόνισε τον κόσμο, ανακτήθηκε από www.protothema.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;