Τράπεζα της Ελλάδας: Οι θησαυροί της…αποκαλύπτονται.

πηγή εικόνας: thetoc.gr

 

Τράπεζα της Ελλάδας: μια μικρή αναδρομή.

Από το 1927 που ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδας είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας μας. Αποκλειστικό της προνόμιο η έκδοση χαρτονομισμάτων από το 1928 έως την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ το 2002.

Συμμετέχει στο σύστημα κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μαζί με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Η στέγασή της μέχρι το 1938 γινόταν στην Κτηματική Τράπεζα, Πανεπιστημίου 28. Στην πορεία στεγάστηκε στο ιδιόκτητο κτίριο της Πανεπιστημίου 21, όπου και μεταφέρθηκαν: χρυσός, ομόλογα, καταθέσεις. Από τότε ξεκινά το ταξίδι συγκέντρωσης όλων των θησαυρών που είναι στην κατοχή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχή του οδοιπορικού

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν σταματάει στα στεγανά καθήκοντα ενός χρηματιστηριακού ιδρύματος.

Ενώνει αξίες που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας καθώς και την οικονομική και νομισματική ιστορία από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Τα εκθέματα του μουσείου της έχουν πολλές φορές μεγαλύτερη αξία συναισθηματική από οικονομική. Όπως η πρωτότυπη φοιτητική ταυτότητα του Ξ. Ζολώτα ή οι ιδιόχειρες σημειώσεις του πρώτου διοικητή της.

ΤτΕ
πηγή εικόνας: thetoc.gr

Εκθέματα

Υπάρχουν γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής. Σπάνιες εκδόσεις, αρχαία νομίσματα, χειρόγραφα, άπειροι τίτλοι οικονομικής βιβλιογραφίας.

Μέχρι το 2013 όλα αυτά βρίσκονταν απλά απογεγραμμένα και εγκαταλειμμένα σε συρτάρια και βιβλιοθήκες. Ο Γ. Στουρνάρας, σημερινός διοικητής της αποφάσισε τη δημιουργία μονάδας πολιτισμού όπου θα μπορούσαν να εκτεθούν στα μάτια του  κοινού.

Κέντρο πολιτισμού και έρευνας

Η  ίδρυση του Κέντρου Πολιτισμού  Έρευνας και Τεκμηρίωσης  της ΤτΕ.  έχει σαν αποστολή της την ανάδειξη και προβολή του ρόλου της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Η ύπαρξη του Μουσείου, του Ιστορικού αρχείου των εκδόσεων αλλά και της Βιβλιοθήκης συνθέτουν μια ολοκληρωμένη και πολυπρόσωπη προσφορά στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Η δημιουργία της πρωτότυπης ιδέας “βαλίτσες-μουσεία” που είναι κινούμενες μικρογραφίες του μουσείου με δείγματα από τα εκθέματα, οδηγίες και κάρτες προσαρμοσμένα υπό μορφή παιχνιδιού για τους μαθητές αποτελεί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό και μορφωτικό πείραμα.

ΤτΕ
πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Η Βιβλιοθήκη

Οικονομική βιβλιοθήκη με χιλιάδες ηλεκτρονικές εκδόσεις και συνδρομές. Με πρόσβαση σε μεγάλες βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Με δωρεάν βιβλιογραφία. Είναι ερευνητική και με εξειδίκευση στην οικονομική επιστήμη. Θεωρείται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Ιστορικό αρχείο

Το ιστορικό αρχείο της τράπεζας της Ελλάδας περιλαμβάνει κυρίως τα αρχεία των διοικητών της. Από το 1885 έως το 2018. Αρχεία του Γιάγκου και Στέφανου Πεσματζόγλου καθώς και του Ξενοφώντα Ζολώτα, των Κωνσταντίνου και Σπύρου Βοβολίνη.

Επίσης τα αρχεία των εκδοτικών επιχειρήσεων της οικογένειας, δηλαδή της αντιστασιακής εφημερίδας “Ελληνικόν Αίμα” (1942-1948), της βραχύβιας εταιρείας “Εκδόσεις Εθνικών Αγώνων” (1948) και του μηνιαίου οικονομικού περιοδικού “Βιομηχανική Επιθεώρησις” (που ιδρύθηκε το 1934 και εξακολουθεί να κυκλοφορεί ως “Οικονομική Επιθεώρηση”).

Εκδόσεις

Οι εκδόσεις της αποτελούνται από σπάνια λευκώματα, ιστορικές εκδόσεις, βιογραφίες, θεματικά βιβλία.

Οι εκτυπώσεις τους γίνονται εξολοκλήρου από την ΤτΕ. με δικούς της γραφίστες και σε δικά της τυπογραφία.

Συντήρηση  και εκθέσεις

Η συντήρηση των ανεκτίμητων αυτών θησαυρών γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Το μουσείο στεγάζεται σε κτίριο στην οδό Αμερικής 3.

Όλος αυτός ο πολύπλευρος θησαυρός της δεν συντηρείται και εκτίθεται μόνο στο δικό της μουσείο. Τμήματά του μεταφέρονται και παρουσιάζονται σε άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούν κέντρα πολιτισμού και μουσεία. Όπως το Μουσείο Μπενάκη. Η ΤτΕ. είναι χορηγός πολλαπλών εκδηλώσεων που προάγουν και εξυψώνουν τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας.

Ένα χρηματιστηριακό ίδρυμα μπορεί πολύ εύκολα να μετέχει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι αν απλά ακολουθήσει την ιστορία της χώρας και το όραμα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για αυτήν.

 

Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή του άρθρου:

Ο ανεκτίμητος θησαυρός της Τράπεζας της Ελλάδος ανακτήθηκε από apital.gr

Τράπεζα της Ελλάδος ανακτήθηκε από el.wikipedia.otg


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καλλιόπη Τσιχλάκη

Γεννημένη 3 μόλις μέρες από την έναρξη του Woodstock όχι στη Ν. Υόρκη αλλά στον Πειραιά. Τελείωσα το σχολείο ως "καλό παιδί" αλλά αντί να πραγματοποιήσω σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο ως όφειλα προτίμησα να σπουδάσω προγραμματισμό και ανάλυση ηλ.διερευνητών σε κολλέγιο και στη συνέχεια δημόσιες σχέσεις. Η επιλογή του εκπαιδευτικού ιδρύματος έγινε λόγω μη ύπαρξης τότε κρατικού πανεπιστημίου με αυτά τα γνωστικά αντικείμενα. Εξάσκησα το PR για πολλά χρόνια. Η κρίση όμως με βρήκε να κάνω τεχνική επιμέλεια σε ιστορικά βιβλία και να πραγματοποιώ εν μέρη και το χόμπυ μου την συγγραφή λογοτεχνικών έργων και ποιημάτων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;