«Τραμπ» στη ράχη ενός μανάτου: Όσα γεννά ο Φανατισμός

Πηγή εικόνας: Guardian.com

Τα Γεγονότα

Το όνομα «Τραμπ» βρέθηκε αναγραμμένο στη ράχη ενός μανάτου, κάτι που συγκλόνισε την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των Η.Π.Α. Το άτυχο ζώο βρέθηκε σε έναν ποταμό στη Φλόριντα, ευτυχώς χωρίς να έχει τραυματιστεί σοβαρά. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία αυτής της πράξης, ούτε έχουν εντοπιστεί οι δράστες. Πολύ πιθανό είναι να ήθελαν να τραβήξουν την προσοχή του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι κάτοικος της πολιτείας Φλόριντα.

Μάλιστα, το Κέντρο Βιοποικιλότητας των Η.Π.Α. ανακοίνωσε πως προσφέρει αμοιβή αξίας 5.000 δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση. Μάλλον όμως, θα αποτελεί ακόμα ένα έγκλημα που θα παραγραφεί, αυτή τη φορά εις βάρος της φύσης και του ζωικού βασιλείου. Ένα ακόμα έγκλημα που γεννά ο φανατισμός των παρατάξεων, από ανθρώπους που ξεσπούν τον εσωτερικευμένο θυμό τους πάνω σε αθώα πλάσματα.

 

Μανάτοι ή Αγελάδες της Θάλασσας

Ως απειλούμενο είδος, οι μανάτοι προστατεύονται από τον Νόμο περί Απειλούμενων Ειδών και το Νόμο για την Προστασία Θαλάσσιων Θηλαστικών. Έτσι, η αναγραφή «Τραμπ» στη ράχη ενός μανάτου θα έπρεπε κανονικά να τιμωρηθεί με πρόστιμο 50.000 δολαρίων και φυλάκιση ενός έτους.  Πιο συγκεκριμένα, στη Φλόριντα ζουν 6.300 μανάτοι. Η ονομασία προέρχεται από την ισπανική λέξη manatí, των μέσων του 16ου αιώνα, που με τη σειρά της προέρχεται από το manáti, λέξη διαλέκτου της Καραϊβικής που σημαίνει “μαστός”. Τα εν λόγω υδρόβια θηλαστικά ανήκουν στην τάξη των σειρηνοειδών, είναι αργοκίνητα, καθόλου επιθετικά και την περισσότερη ώρα της ημέρας κοιμούνται. Ανεβαίνουν ωστόσο κάθε 20 λεπτά στην επιφάνεια, για να πάρουν αναπνοή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιθαγενείς της Καραϊβικής συνήθιζαν να κυνηγούν το μανάτο για το κρέας του, αν κι αυτό σήμερα δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Όταν έφτασε στην περιοχή ο Χριστόφορος Κολόμβος, το κυνήγι του μανάτου αποτελούσε καθιερωμένο επάγγελμα. Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι κυνηγούσαν μανάτους για να φτιάξουν μεταξύ άλλων ασπίδες, κανό και παπούτσια. Σήμερα, το κυνήγι συνεχίζεται λαθραία. Καθώς όμως το είδος είναι ιδιαίτερα φιλήσυχο, δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει τους θύτες του.

Και τα τρία είδη μανάτων, που υπάρχουν απειλούνται με εξαφάνιση. Παρότι δεν υπάρχουν ζώα που να κυνηγούν το μανάτο, η ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών έχει περιορίσει τους τόπους όπου κατοικεί. Πολλοί μανάτοι σκοτώνονται σε συγκρούσεις με σκάφη, ενώ καμιά φορά τα διάφορα δολώματα που καταπίνουν μπορούν να φράξουν το πεπτικό τους σύστημα προκαλώντας τους αργό θάνατο.

 

Το Πρόσωπο ενός Σωτήρα

Σε μία εποχή ολοένα μεταβαλλόμενη, η λέξη «Τραμπ» στη ράχη ενός μανάτου είναι ίσως κορυφαία απόδειξη κτηνωδίας και έλλειψης πολιτισμού. Ένας λαός εξέλεξε για πρόεδρό του μία τηλε-περσόνα, που ελάχιστα ήξερε από πολιτική, όπως φάνηκε. Το ότι όμως αυτή η τηλε-περσόνα κατάφερε να έχει τεράστια επιρροή σε ένα ολόκληρο έθνος, ώστε ακόμα και σήμερα να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουμε με μικροσκόπιο αρκετά προσεκτικά.

Και επειδή όλοι άνθρωποι είμαστε, οι περιπτώσεις δημαγωγίας και οι συνέπειές της-που δήθεν μας σοκάρουν- δεν είναι κάτι άγνωστο για τη χώρα μας, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και την παρούσα στιγμή. Όλοι θέλουμε να πιστέψουμε στο πρόσωπο του μέλλοντος σωτήρα μας και βαπτίζουμε τον καθένα με αυτήν την ιδιότητα, αν ξέρει να πλασάρει καλά τον εαυτό του στα social media. Αν όμως είναι να χάνουμε κάθε τόσο πανανθρώπινες αξίες, καλύτερα ας γυρίσουμε στο μικρό μας κουκούλι, παρά να πληρώνουμε με τις επιλογές μας την διάβρωση παγιωμένων ιδανικών για λίγα ψίχουλα απατηλών υποσχέσεων…

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για το πρωτοφανές συμβάν – Άγνωστοι έγραψαν τη λέξη «Τραμπ» στη ράχη ενός μανάτου, υδρόβιου απειλούμενου είδους, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ανακτήθηκε από: alfavita.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 14/1/2021)
  • ΗΠΑ: Έρευνα για μανάτο που βρέθηκε με το όνομα «Τραμπ» «γραμμένο» στη ράχη, ανακτήθηκε από: protothema.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 14/1/2021)
  • Μανάτος, ανακτήθηκε από: wikipedia.org (Τελευταία Πρόσβαση: 14/1/2021)

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριανή Σταθοπούλου

Φοιτώ στο τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι 22 ετών. Μου αρέσει το αρχαίο θέατρο, ο κινηματογράφος και να μαγειρεύω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;