Τουρισμός γέννας : Μία ιδιότυπη μετανάστευση

Ο τουρισμός γέννας είναι ιδιαίτερα έντονος στην Αργεντινή
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο τουρισμός έχει συνδεθεί με την επίσκεψη των ανθρώπων σε άλλες χώρες , με την διαμονή του σε αυτές και την ενασχόλησή τους με δραστηριότητες εκτός των συνηθισμένων. Αρχικά, το στοιχείο που διαφοροποιεί έναν τουρίστα από έναν μόνιμο κάτοικο είναι ο χρόνος παραμονής του σε αυτόν τον τόπο. Ο τουρισμός είναι βραχύς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε λίγο καιρό οι άνθρωποι που ταξιδεύουν θα επιστρέψουν στο τόπο διαμονής τους . Τον τελευταίο καιρό όμως , θέμα συζήτησης έχει γίνει ένα διαφορετικό είδος τουρισμού με το όνομα τουρισμός γέννας.

Ποιες χώρες έχουν καθιερώσει τον τουρισμό γέννας

Αυτή η νέα συνθήκη, επρόκειτο να νομιμοποίησει την μετανάστευση σε κάποιες χώρες του πλανήτη. Όταν μία γυναίκα γεννά σε μία άλλη χώρα το παιδί αποκτά την ιθαγένεια της χώρας στην οποία γεννήθηκε , ανεξαρτήτως της καταγωγής των γονιών του. Αυτό καθιερώνεται μέσα από το Jus Soli δηλαδή το Δίκαιο του Εδάφους. Οι γονείς αν και δεν θεωρούνται κάτοικοι αυτής της χώρας που επισκέπτονται, αποκτούν μόνιμη υπηκοότητα που οδηγεί σε ιθαγένεια. Σήμερα 31 χώρες εφαρμόζουν το τουρισμό γέννας και ενδεικτικά θα γίνει αναφορά σε κάποιες από αυτές που συναντώνται στην ήπειρο της Αμερικής : Αργεντινή ,Βενεζουέλα ,Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Πακιστάν ,Περού, Τανζανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έλευση εκατοντάδων έγκυων Ρωσίδων στην Αργεντινή προκειμένου να προστατευτούν από τις ισχύουσες συνθήκες στη Ρωσία και να αποκτήσουν τα παιδιά τους άλλη υπηκοότητα.

Τουρισμός γέννας και εκμετάλλευση

Όμως , ο τουρισμός γέννας παρουσιάζει κάποιες προβληματικές. Μία από αυτές, είναι ότι μετά την γέννηση των παιδιών σε μία άλλη χώρα οι γονείς εγκαταλείπουν την χώρα και λόγω της νέας ιθαγένειας που αποκτούν μπορούν με το διαβατήριο τους να έχουν πρόσβαση σε πάρα πολλές πόλεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς, μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων μπορούν να μετακινούνται ανά πάσα στιγμή χωρίς να υπόκεινται σε κάποιον έλεγχο. Το οικονομικό κέρδος είναι ένας ακόμη παράγοντας που επιταχύνει τον τουρισμό γέννας. Ιδιαίτερα στη Ρωσία, από την απαρχή του πόλεμου με την Ουκρανία ιστοσελίδες προσφέρουν διάφορα πακέτα για μέλλουσες μητέρες που επιθυμούν να γεννήσουν στη χώρα. Υπηρεσίες όπως: εξατομικευμένα σχέδια γέννας, παραλαβή από το αεροδρόμιο, μαθήματα ισπανικών και εκπτώσεις στο κόστος διαμονής στα καλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι προσοδοφόρες αφού μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 15.000 δολάρια.

Επομένως , ο τουρισμός γέννας αν και δημιουργεί μεγαλύτερη ευελιξία στο κομμάτι της μετανάστευσης διευρύνοντας τους πολιτισμικούς παράγοντες αποτελεί πλέον έναν τρόπο οικονομικής εκμετάλλευσης των ανθρώπων. Η γέννηση ενός παιδιού, μία εμπειρία τόσο σημαντική δεν θα πρέπει να αποφασίζεται βάση οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι ότι, οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις βάση καταγωγής εξασθενούν με τέτοιου είδους τακτικές και ότι οι περισσότεροι πολίτες ουσιαστικά έχουν την δυνατότητα να ζήσουν σε μία άλλη χώρα.

Πηγές: «Τουρισμός γεννήσεων»: Χιλιάδες Ρωσίδες ταξιδεύουν στην Αργεντινή για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους (2023) Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/now/world/toyrismos-genniseon-hiliades-rosides-taxideyoyn-stin-argentini-gia-na-feroyn-ston-kosmo (τελευταία πρόσβαση 3/12/2023)

Advertising

Δίκαιο του Εδάφους(2023) Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B5%CE%B4%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%82 (τελευταία πρόσβαση 3/12/2023)

Advertising

Ονομάζομαι Λάμπρου Αθανασία και είμαι τρίτος της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ.Λατρευω να αρθογραφω και σκοπός μου είναι μέσα από τα άρθρα μου να μεταδωσω αυτο το πάθος και σε άλλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Francois

Κρατήρας Francois: Μύθοι επάνω σε πηλό

Ήρωες, θεοί, μυθικά πλάσματα και ξεχωριστά γεγονότα αποτυπώθηκαν επάνω σε

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που