Τουλίπα: Ο Ταξιδιώτης των Λουλουδιών

Τουλίπα
Πηγή εικόνας: www.mimoza-mosxopoulos.gr

Το Ταξίδι της Τουλίπας και η Ιστορία της

Η Τουλίπα, ο ταξιδιώτης των λουλουδιών, πολύτιμη και σπάνια, γύρω στο 1600 πρωταγωνιστεί σε δημοπρασίες.  Ο κόσμος φωνάζει, οι τιμές ανεβαίνουν κι όλοι αγωνιούν για το ποιος θα αποκτήσει την πολυπόθητη τουλίπα. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή…

Στην Ολλανδία, στη χώρα με τους αγρούς και τα πολύχρωμα τοπία, ξεκινά και φουντώνει το πάθος των ανθρώπων για το συγκεκριμένο φυτό.  Το 1593, ο βοτανολόγος Carolus Clusius φυτεύει τις πρώτες τουλίπες και, έκτοτε, ξεκινά μια νέα εποχή. Η εποχή της τουλίπας συνδέθηκε με τα ακριβά σαλόνια των πλουσίων, όπως και με την αντίστοιχη ακμή που γνώρισε η Λογοτεχνία τότε.

Μέχρι το 1624, η μανία που επικρατούσε για το λουλούδι ήταν αδιαμφισβήτητη. Μάλιστα, μία τουλίπα Semper Augustus, μπορούσε να φτάσει σε μία τιμή τόσο υψηλή όσο 1500 σημερινά δολάρια. Συγχρόνως, υπήρχαν μόνο 12 βολβοί για πούλημα! Λίγο αργότερα, ένας σπάνιος βολβός έφθασε τα 2250 δολάρια, σε συνδυασμό με ένα άλογο με άμαξα.

Φυσικά, όλοι εντυπωσιάζονταν περισσότερο με τις δίχρωμες τουλίπες.  Αυτές, ήταν και οι πιο ακριβές.  Με διακριτές φλόγες ή με σπασμένες ρίγες πάνω στα πέταλά τους, κάθε μία είχε τη δικιά της αξία.  Αντίθετα, οι μονόχρωμες φαίνεται πως ήταν πιο αδιάφορες στο κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι ο πανικός που επικράτησε για το φυτό στα χρόνια εκείνα συνέβη στην Ολλανδία, οι τουλίπες δεν ήταν ποτέ ιθαγενείς εκεί.  Το μεγάλο τους ταξίδι αρχίζει από την Κεντρική Ασία.  Τόπος καταγωγής τους ήταν το βουνό Παμίρ Αλάι, στα σύνορα του Τατζικιστάν, του Πακιστάν και της Κίνας.  Κατόπιν, εξαπλώθηκαν σε όλη την Κίνα και τη Μογγολία. Ταυτόχρονα, την καταγωγή τους διεκδικεί η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Έκτοτε, πέρασαν στην Ευρώπη, όπως στη Βόρεια Γαλλία, στη περιοχή γύρω από την Τουλόν και τις Κάννες.

 

Η Σχέση της Τουλίπας με την Τουρκία

Κάτι που ίσως δεν θα το φανταζόμασταν είναι η στάση που κάνει η τουλίπα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, στη χώρα της Τουρκίας. Όσες τουλίπες εισήχθηκαν στην Ευρώπη. γύρω στο 1500, ήταν προηγουμένως κτήση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Από εκεί η τουλίπα κλέβει και το όνομά της, από το τουρμπάνι (toliban), που φορούν οι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή.  Στα λατινικά, ο όρος άλλαξε και έγινε tulipa.

 

Πηγή εικόνας: ipop.gr

 

Η Παρακμή μιας Εποχής

Αναμφίβολα, τη διαφωνία τους για την τουλιπομανία, εξέφρασαν οι πουριτανοί της εποχής. Πλέον, όχι μόνο οι πλούσιοι, αλλά και όλο το εμπόριο της χώρας ασχολείτο με τις τουλίπες.  Αυτή η τρέλα είχε, ως συνέπεια, ένα κραχ που μπορεί να συγκριθεί με το Κραχ του 1920.  Άρχισαν να πουλιούνται βολβοί που ήταν ακόμα μέσα στο χώμα, με αποτέλεσμα, κάποιοι να αγοράζουν ανύπαρκτους βολβούς. Εδώ φαίνεται και η επιρροή του Hans Christian Andersen στο παραμύθι του «Τα Ρούχα του Αυτοκράτορα».

Βέβαια, με την κατάρρευση του εμπορίου της τουλίπας, όλοι όσοι νόμιζαν ότι είχαν γίνει πλούσιοι, καταστράφηκαν σε μια νύχτα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όμως, παρέμενε αγαπημένο φυτό για την Ολλανδία και συνέχισε να κοσμεί κήπους οικογενειών. Η τουλίπα χαράχτηκε στις καρδιές των Ολλανδών ως ένα σύμβολο ομορφιάς και αίγλης.

Παρότι η τουλίπα σβήστηκε από το χάρτη του εμπορίου χρόνια πριν, η εποχή της ακμής της ποτέ δε λησμονήθηκε. Μέσα από ταινίες, σκίτσα, φωτογραφίες και από τα ανθισμένα τοπία της Ολλανδίας αναζωπυρώνονται οι μνήμες: Η τουλίπα, ο ταξιδιώτης των λουλουδιών… Τα φώτα στην πόλη χαμηλώνουν, οι άνθρωποι, κρυφά, μαζεύονται και οι τιμές ανεβαίνουν.  Φωνές, ένταση, άνδρες, μεθυσμένοι από τον πόθο τους να αποκτήσουν έστω μία δίχρωμη τουλίπα, και άνθρωποι που δε γνωρίζουν πως τα όνειρά τους, είναι απλώς το χώμα μέσα από το οποίο αυτή φύτρωσε.  Όνειρα απατηλά, που μέσα σε μια νύχτα θα σβήσουν…


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Η Ιστορία της Τουλίπας, Μύθος, Πάθος και Τζόγος, αναρτήθηκε από: valentine.gr (Τελευταία πρόσβαση: 15/12/2019)
  • Τουλίπα, αναρτήθηκε από: el.wikipedia.gr (Τελευταία πρόσβαση: 15/12/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριανή Σταθοπούλου

Φοιτώ στο τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι 22 ετών. Μου αρέσει το αρχαίο θέατρο, ο κινηματογράφος και να μαγειρεύω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;