Τοξικό περιβάλλον εργασίας: 5 συμβουλές αντιμετώπισης

τοξικό περιβάλλον εργασίας
Πηγή εικόνας: teachwire.net

Στην σύγχρονη εποχή, του στυγνου ανταγωνισμού και της κρίσης, σε μια εποχή που όλοι θέλουν να κατακτήσουν μια θέση στην κορυφή είναι λογικό πολλά  περιβάλλοντα εργασίας να καταλήγουν τοξικά. Ο σύγχρονος εργαζόμενος  θα πρέπει να μάθει να  διαχειρίζεται ορθά το εργασιακό του περιβάλλον και  να διαθέτει μηχανισμούς διατήρησης της ψυχικής του ισορροπίας. Το τοξικό περιβάλλον εργασίας μπορεί να επιδράσει πολύ  αρνητικά στην ψυχολογία ενός ατόμου.  Για αυτό το λόγο, παρακάτω προτείνονται  συμβουλές για να αντιμετωπίσει κάποιος ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


1.Καλλιέργησε την θετική σου σκέψη

Η εργασία σε ένα δυσβάστακτο τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι αδιαφιλονίκητα εξαιρετικά δύσκολη. Ο αρνητισμός, το κουτσομπολιό και οι διαφωνίες που επικρατούν αναπόφευκτα προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα. Ωστόσο, πάντα μπορεί κανείς να βρει μια θετική πλευρά σε κάθε δύσκολη περίσταση. Το καλύτερο είναι να επικεντρωθείς  στην δουλεία σου και να  φέρεσαι με γνώμονα την ευγένεια, τον σεβασμό και την αισιοδοξία. Μήν αφήνεις την τοξικότητα και τον αρνητισμό να σε επηρεάσουν, αλλά επέλεξε την θετικότητα.


2. Αποστασιοποιήσου από τις συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις, οι διαφωνίες και οι τσακωμοί είναι σύνηθες φαινόμενο σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτό το ψυχοφθόρο φαινόμενο είναι να απαγκιστρωθείς από αυτούς. Ειδικότερα, προσπάθησε να μην σχολιάζεις τους συναδέλφους σου, να μην παίρνεις θέση σε ανούσιες διαφωνίες και να μην γίνεσαι θύμα του ανταγωνισμού.


3. Συζήτησε με άτομα που σε υποστηρίζουν

Αναμφίβολα, η συζήτηση με φίλους και η στροφή στους συγγενείς και την οικογένειά αποτελεί σημαντικό παράγοντα ψυχικής υγείας. Πράγματι, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να μοιράζεσαι τις ανησυχίες και τα προβλήματά σου με άτομα που αγαπάς. Αυτό συμβαίνει καθώς τα αγαπημένα σου πρόσωπα θα σε αποφορτίσουν, θα σου φτιάξουν το κέφι, θα σε συμβουλέψουν και θα σε υποστηρίξουν.


4.Μην θυματοποιήσαι, διεκδίκησε

Το πιο σημαντικό για να επιβιώσεις μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας  είναι να μην υιοθετήσεις την ψυχολογία του θύματος. Αντιθέτως, πρέπει να δημιουργήσεις μια δυναμική στάση απέναντι στα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, να διεκδικείς τα εργασιακά σου δικαιώματα, να μην επιτρέπεις στους άλλους να καταπατούν την προσωπικότητά σου και να μην φοβάσαι να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις.Ακόμη, να μην διστάζεις να επικοινωνήσεις με τους τοξικούς συνάδελφους η αν χρειαστεί απευθυνθείς στους προϊσταμένους η στον υπεύθυνο για να επιλύσεις ένα ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


5. Εστίασε στην προσωπική ζωή σου

Η ενασχόληση με δραστηριότητες εκτός δουλειάς αποτελούν μια λυτρωτική διέξοδο από τα εργασιακά προβλήματα. Προσπάθησε να περνάς χρόνο με τους φίλους σου και με την οικογένειά σου. Παράλληλα, βρες διάφορα χόμπι και ασχολίες που θα σε βοηθήσουν να απομακρύνεις  το άγχος. Οποιαδήποτε δραστηριότητα σου κάνει καλό, είναι θεραπευτική. Άλλωστε, δεν  πρέπει να ξεχνάς ότι η επαγγελματική σου σταδιοδρομία αν και  είναι σαφώς  ένας τομέας της ζωής σου που σε βοηθά στην αυτοπραγμάτωση, δεν είναι όμως και  ο πιο σημαντικός

 


Πηγές

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον: 6 tips για να επιβιώσεις χωρίς να τρελαθείς purpose.gr

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον; 3 βήματα επιβίωσης Πηγή: www.lifo.gr  

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ” – ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΤΟΞΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ street life


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;