Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα είναι γεγονός!

υποβρύχιο μουσείο
Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Στην Αλόννησο και συγκεκριμένα στο βυθό της περιοχής που ονομάζεται Πέρδικα, ανακαλύφθηκαν απομεινάρια από ναυάγιο του 5ου αιώνα. Το συγκεκριμένο ναυάγιο θεωρείται το σημαντικότερο της κλασικής αρχαιότητας λόγω του μεγάλου όγκου των ευρημάτων του. Το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε τη σπουδαιότητα των ευρημάτων και προχώρησε σε χρηματοδότηση  έτσι ώστε το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας να γίνει πραγματικότητα.

Μόλις το 1985, ένας επαγγελματίας ψαράς από την Αλόννησο, ο Δημήτρης Μαυρίκης ανακάλυψε στον πυθμένα του βυθού τα αξιόλογα, αρχαιολογικά ευρήματα, ανέπαφα κατά την πλειοψηφία τους. Οι έρευνες έδειξαν ότι πρόκειται για εμπορικό, αθηναϊκό πλοίο το οποίο βυθίστηκε λόγω σφοδρής κακοκαιρίας περίπου το 425 π.Χ. Μετέφερε χιλιάδες αμφορείς με εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Η πληροφορία αυτή προκύπτει γιατί οι περιοχές από τις οποίες  προέρχονταν που ήταν η αρχαία Σκόπελος και η Χαλκιδική φημίζονταν για τα κρασιά τους. Οι αμφορείς περί τις 4.000 στον αριθμό, βρίσκονται σε βάθος 28 μέτρων και καταλαμβάνουν έκταση 25 μέτρων, γεγονός που μαρτυρά και το μεγάλο μέγεθος του πλοίου.

υποβρύχιο μουσείο
Πηγή εικόνας; kidotfestival.com

Το υποβρύχιο μουσείο, θα δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες που είναι εξοικειωμένοι με την κατάδυση, να ξεναγηθούν στο βυθό ανάμεσα στα ευρήματα του ναυαγίου και να ζήσουν από κοντά την ιστορία 2.500 χρόνων. Λέγεται ότι είναι το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου για αυτό και έχει χαρακτηρισθεί και ως “Ο Παρθενώνας των ναυαγίων”. Μερικές φορές μπορεί να έχουν συνοδοιπόρο και το δήμαρχο του νησιού Πέτρο Βαφίνη, ο οποίος αναφέρει σε συνέντευξη του ότι ξεκίνησε μαθήματα κατάδυσης λόγω του ναυαγίου αλλά στην πορεία τον κατέκτησε για πάντα η γοητεία του βυθού. Επίσης τονίζει ότι το ναυάγιο της Περιστέρας αποτελεί πόλο έλξης για κάθε δύτη παγκοσμίως.

Η γερμανική, δημοφιλής εκπομπή “Euromaxx” αφιέρωσε ένα ντοκιμαντέρ στο υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου και καλεί όλους να το επισκεφθούν. Όχι μόνο αυτούς που ασχολούνται με την κατάδυση αλλά όλους όσους το επιθυμούν. Τονίζοντας  ότι δε θα χρειαστεί ούτε τα πόδια τους να βρέξουν.

Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Στη χώρα της Αλοννήσου, λειτουργεί για τους επισκέπτες , το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού. Το Κέντρο παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ιστορία του αρχαίων ναυαγίων. Παράλληλα οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να καταδυθούν εικονικά στο βυθό και να περιηγηθούν στα μυστήριά του με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της προσομοίωσης. Το υποβρύχιο μουσείο υποστηρίζεται από σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας για να είναι σε θέση να χαρίσει στους φιλοξενούμενους του μία μοναδική εμπειρία εικονικής κατάδυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δυνατότητα επίσκεψης του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου.

Το έργο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια  της διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023. Το υποβρύχιο μουσείο αναμένεται να καταχωρήσει την Ελλάδα στο χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού σε πολύ καλή θέση. Ήδη έχει αποσπάσει σπουδαία  βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης κορυφαία  διεθνή ΜΜΕ όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel &Leisure αφιέρωσαν  άρθρα στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2020 από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Εφέτος το καλοκαίρι θα επαναλειτουργήσει δυναμικά, αναμένοντας να ξεναγήσει τους επισκέπτες του στο μαγευτικό, εντυπωσιακό βυθό της Πέρδικας Αλοννήσου και στο ιστορικό ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ

 

Άρθρα στο διαδίκτυο

Αλόννησος : Υποβρύχιο μουσείο στην Περιστέρα. Ανακτήθηκε από πηγή  http://enjoythessaly.com/el/aksiotheata/mousia/882-alonissos-ipovrixio-mouseio-peristera (τελευταία πρόσβαση  27/5/2021)

Αλόννησος : Εντυπωσιάζει το υποβρύχιο μουσείο και το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας. Ανακτήθηκε από πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1641126/alonnisos-entuposiazei-to-upobruxio-mouseio-kai-to-arxaio-nauagio-tis-peristeras (τελευταία πρόσβαση  27/5/2021)

Αλόννησος :  Ανοίγει το Σάββατο το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα. Ανακτήθηκε από πηγή: https://www.sofokleousin.gr/alonnisos-anoigei-to-savvato-to-proto-ypovryxio-mouseio-stin-ella (τελευταία πρόσβαση 27/5/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;