Το μουσείο του Van Gogh στο Άμστερνταμ

Το μουσείο του Van Gogh στο Άμστερνταμ
Πηγή εικόνας: travel.earth

Το μουσείο του ζωγράφου Vincent van Gogh (Βίνσεντ βαν Γκογκ) βρίσκεται στο Άμστερνταμ, την πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Είναι αναμφίβολα ένα από τα δημοφιλέστερα και γνωστότερα μουσεία παγκοσμίως, αφού κάθε χρόνο το επισκέπτεται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων από κάθε γωνιά του κόσμου.

Η ιστορία των κτιρίων που στεγάζεται το μουσείο

Το μουσείο Van Gogh αποτελείται από δύο κτίρια. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1973. Για την αρχιτεκτονική του κύριου κτιρίου ήταν υπεύθυνος ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Gerrit Rietveld. Το 1999, ολοκληρώθηκε μία ακόμη πτέρυγα του μουσείου, την οποία σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Kisho Kurokawa. Ακόμη, στις 5 Σεπτεμβρίου 2015, άνοιξε μία νέα αίθουσα, που σε γενικές γραμμές αποτελεί μία περαιτέρω επεξεργασία της ελλειπτικής πτέρυγας, που κατασκευάστηκε το 1999. Τα κτίρια και οι αίθουσες έχουν ιδιαίτερο σχεδιασμό. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση στις γεωμετρικές μορφές και τα σχήματα, επιτρέποντας την είσοδο άπλετου φυσικού φωτός στον εκθεσιακό χώρο.

Λίγα λόγια για το μουσείο

Το μουσείο Van Gogh έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό. Ο σκοπός είναι η έκθεση της ζωής και των έργων του ζωγράφου, ώστε να μπορούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν τον καλλιτέχνη, αλλά και να εμπνευστούν από την εξαιρετική τέχνη του. Το 2023, το μουσείο θα γιορτάσει τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του. Αυτή η σπουδαία στιγμή, προβλέπεται ότι θα σηματοδοτηθεί από εκτεταμένους και διακεκριμένους εορτασμούς.

Τι μπορεί να δει κανείς στο μουσείο;

Όπως προαναφέρθηκε, το μουσείο Van Gogh είναι ένα από τα πιο διάσημα μουσεία στον κόσμο. Σε αυτό ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένα τεράστιο μέρος του έργου του Van Gogh. Υπάρχουν περισσότερα από πεντακόσια σχέδια, περίπου διακόσιοι πίνακες και εφτακόσια γράμματα, που είχε γράψει ο ίδιος. Όπως πολλοί καλλιτέχνες, έτσι και ο Van Gogh, έχει κάποιους πίνακες, οι οποίο είναι γνωστότεροι στο κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «Έναστρη Νύχτα» και τα «Ηλιοτρόπια». Τα έργα αυτά στεγάζονται στο μουσείο και είναι εξίσου εντυπωσιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μουσείο του Van Gogh στο Άμστερνταμ
Πηγή εικόνας: cdn.europosters.eu

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Vincet van Gogh γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1853, στην Ολλανδία. Ήταν ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Το καλλιτεχνικό του έργο διακρίνεται για τη ζωντάνια, την ομορφιά και το συναίσθημα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του διεγνώσθη με πολλές ψυχικές ασθένειες. Όσο ζούσε, ήταν φτωχός και κανείς δεν είχε αναγνωρίσει την τέχνη του. Σε ένα διάστημα έντονης ψυχολογικής αστάθειας έκοψε το αυτί του. Στις 27 Ιουλίου 1890, σε ηλικία 37 ετών, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του. Αυτοπυροβολήθηκε με μία σφαίρα στο στήθος. Η σφαίρα δεν κατάφερε να το σκοτώσει, ωστόσο κατόρθωσε να του προκαλέσει τρομερή αιμορραγία. Μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο και πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του μαζί με τον αδερφό του, Theo. Στις 29 Ιουλίου 1890, άφησε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά του Theo.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Vincent van Gogh Biography. (2020). Ανακτήθηκε από: https://www.biography.com/artist/vincent-van-gogh. (Τελευταία πρόσβαση: 11.08.2020).

Van Gogh Museum. Ανακτήθηκε από: https://www.vangoghmuseum.nl/engclid=CjwKCAjw4MP5BRBtEiwASfwAL0bsZkWwEiD1jyqk4vRKficyKKJSfs0MtxKP34_fMOoMfESgjbuXhoCviUQAvD_BwE. (Τελευταία πρόσβαση: 11.08.2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;