Το φαινόμενο συγκατοίκηση: Νέοι και ακρίβεια

Νέοι και συγκατοίκηση
Νέοι και συγκατοίκηση | Πηγή εικόνας: in.gr

Συγκατοίκηση και νέοι, είναι το φαινόμενο που μας απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό. Αγκαζέ με τη συνεχώς αυξανόμενη τάση των ενοικίων, τη γενικότερη ανασφάλεια που κατακλύζει τη νέα γενιά, το θέμα συγκατοίκησης ακούγεται ολοένα και περισσότερο σε κάθε παρέα. Για να μην μπούμε σε υπαρξιακές κουβέντες και κρίσεις, κρατάμε τη θετική της χροιά, που δίνει σε αυτούς τους περίεργους καιρούς, κάτι σε αισιοδοξία και θάρρος.

Gen Z , Millennial ή X, έχει σημασία;

Τον όρο «συγκατοίκηση» τον ακούγαμε στα 00’s κυρίως από φίλους που ταξίδευαν ή ζούσαν στην Ευρώπη και σκεφτόμασταν ότι το μελλοντικό καφέ – μπαρ μας θα το ονομάσουμε “roomies (ή ρούμιζ για το cult)”, μπαίνοντας αυτόματα σε mood «φιλαράκια».

Πηγή εικόνας: https://secretnyc.co/central-perk-coffee-shops-may-finally-become-nyc-reality/

Η αντίληψη αυτή ανήκει στο παρελθόν βέβαια, αφού η ιδέα της συγκατοίκησης όχι μόνο έχει ωριμάσει μέσα μας, αλλά είναι και επιτακτική, εφόσον επιλέξει κανείς να μείνει σε κάποια μεγάλη πόλη της Ελλάδας και δη στην πρωτεύουσα. Στην ίδια λογική κινείται και μια μερίδα ηλικιωμένων, που για άλλους λόγους όμως, από εκείνους των νέων, διαλέγει τη συγκατοίκηση.

Σε πρόσφατη έρευνα που προχώρησε, η εταιρεία ανάλυσης στατιστικών δεδομένων, ierax analytics, το φαινόμενο της συγκατοίκησης για τη νέα γενιά, φαίνεται να έχει τρυπώσει για τα καλά μέσα της, αφού από ένα δείγμα 1000 ατόμων προέκυψαν ανατρεπτικά αποτελέσματα, συγκριτικά με τις παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος.
Συγκεκριμένα το 59% δήλωσε πως έχει συγκατοικήσει με άτομο εκτός οικογένειας, κατά το ήμισυ με ερωτικό σύντροφο, το 43% με φίλο/η, το 15% με κοινό γνωστό και το 14% με άγνωστο/η. Στην κατηγορία των συγκατοίκων, επομένως, δεν βλέπουμε μόνο φοιτητές, ζευγάρια ή οικογένειες, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία νέων, αφού ενώ όλα γύρω μας να ακριβαίνουν, ο μηνιαίος μισθός παραμένει ανεπηρέαστος.

Τι συμβαίνει πραγματικά στις τσέπες τους όμως; 

Ενώ τα δυο τελευταία χρόνια παρατηρούμε την έντονη αύξηση του δείκτη τιμών των ενοικίων, δεν μπορούμε να πούμε πως βλέπουμε αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς. Τι σημαίνει αυτό σε νούμερα; Σημαίνει πως ένας μέσος εργαζόμενος στην Αθήνα ξοδεύει για την κατοικία του λίγο περισσότερο από το 50% του μισθού του. Η μεγαλύτερη υπερβολή αυτού δεν τελειώνει εδώ, αλλά στις τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε άλλοτε παραδοσιακά, φοιτητικές γειτονιές.
Έτσι έχουμε για παράδειγμα μια κατοικία στο Γουδή με μέση τιμή ενοικίασης 10,8€/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση +26% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών η μέση τιμή ενοικίασης φτάνει τα 7,9€/τ.μ., ακριβότερη κατά 14% σε σχέση με πέρσι. Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας η αύξηση φτάνει το 19%, ενώ στην περιοχή του Ζωγράφου το 9%.

Advertising

Έστω ότι βρήκες σπίτι, μετά; 

Και ας υποθέσουμε ότι με κάποιο τρόπο είσαι στη θέση, που αναγκάζεσαι να αλλάξεις σπίτι. Εδώ, την πόρτα σου έρχονται να χτυπήσουν μερικά ακόμη προβληματάκια, που θα στοιχειώσουν τον ύπνο σου. Τι γίνεται με την προπληρωμή του νέου σπιτιού; Στην περίπτωση που το νέο σου σπίτι, βρεθεί μέσω μεσίτη, υπολόγισε τουλάχιστον 3 ενοίκια «μπροστά».
Εάν είσαι από τους τυχερούς και με το προσωπικό σου “ξεποδάριασμα”, καταφέρεις να βρεις την καινούρια σου γωνίτσα, τότε εδώ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Θέλεις να ανοίξω τον ασκό του κόστους για μεταφορική και μετακόμιση; Καλύτερα όχι. Πάρε τα φιλαράκια σου, 2 – 3 καφάσια μπύρες, εξοπλίσου με περίσσια υπομονή και σιγά σιγά, θα τα καταφέρεις.


Πηγές:

1. Ακίνητα: Νέο “ράλι” τιμών το τρίτο τρίμηνο, Οικονομικός ταχυδρόμος, 11.10.2023
www.ot.gr/2023/10/11/oikonomia/akinita/akinita-neo-rali-timon-to-trito-trimino/

2. Η συγκατοίκηση αντίδοτο στην ακρίβεια των ενοικείων, Ierax Analytics, 07.03.2023
ierax.gr/sigkatikisi-antidoto-stin-akrivia-twn-enikiwn/

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που

Αντώνης Παντιώρας: Το Θέατρο Σκιών δε θα χαθεί

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, καραγκιοζοπαίχτη