Το Cheerleading στα Σχολεία των Κούφιων Ανθρώπων

Το Cheerleading στα Σχολεία των Κούφιων Ανθρώπων
Πηγή εικόνας: thoughtco.com

Το Πολιτικό Παρόν: ώρα 12:00 το βράδυ

Το Cheerleading στα Σχολεία των Κούφιων Ανθρώπων. Απόφαση, που επικυρώθηκε! Ώρα συνείδησης: Μεσάνυχτα! Και τρέχει ο ποντικός να σωθεί από το γάτο και γάτος δεν υπάρχει. Λυσσάμε να τρέχουμε όλοι για φόβους άλλων και καθώς τρέχουμε στη μικρή μας ρόδα, τέτοιες ειδήσεις ξεμυτίζουν και περνούν ανεπαίσθητα, σχεδόν χαϊδεύουν τα αυτιά μας.

Το Cheerleading στα Σχολεία των Κούφιων Ανθρώπων, την ώρα που τα Καλλιτεχνικά και η Κοινωνιολογία οβελίζονται. Α! Η Κοινωνιολογία! Ένα μάθημα που από τη δόξα των Πανελληνίων, κατεδαφίστηκε σε επίπεδο αναπηρίας. Φέρτε επιλεγμένους εκπροσώπους να μιλήσουν σε παιδιά, που καλά-καλά δε γνωρίζουν την ελληνική ιστορία, να μάθουν τώρα την ιστορία του Cheerleading. Και έγραφε ο Τ.Σ. Έλιοτ: «Γύρω Γύρω όλοι, στη Μέση το Φραγκόσυκο». Για ποια βασιλεία θανάτου μιλάς, Έλιοτ; Γιατί είναι τόσο μεγάλη, που επεκτείνεται από τον κόσμο σου, μέχρι το δικό μας… Σε ποιο βύθισμα πολιτισμού αναφέρεσαι; Διότι ο δικός μας αχνοφαίνεται, κάπου μέσα σε πολυσχιδή είδωλα και στρεβλές αναμνήσεις.


Στοχασμοί και Αναστοχασμοί: ώρα 12:01 π.μ.

«Η ζωή είναι μακριά πολύ

Ανάμεσα στον πόθο και στον σπασμό

Ανάμεσα στη δύναμη και στην ύπαρξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στην ουσία και στην κάθοδο

η Σκιά πέφτει»

Τ.Σ. Έλιοτ, Οι Κούφιοι Άνθρωποι


Κάναμε δρόμο πολύ. Δρόμο ενός λεπτού, από τα μεσάνυχτα της απόφασης, για να περάσουμε στο ρουν της σκέψης. Ερώτημα βασικό: θέλουμε πράγματι ως Έλληνες να ενστερνιστούμε μία κουλτούρα και να μάθουμε -όπως προφανώς θα υποστήριζε και η κ. Κεραμέως- μία διαφορετική κουλτούρα, ένα νέο άθλημα; Ή μήπως χρειαζόμαστε να ενστερνιστούμε ακόμα μία υποκουλτούρα, όπως παρουσιάζεται στις εφηβικές ταινίες και σειρές της Αμερικής; Είμαστε έτοιμοι να παραγεμίσουμε, να φουσκώσουμε τον εαυτό μας, τα μυαλά μας, με λέξεις και όρους, που δεν ξέρουμε και δε θα μάθουμε καν τι σημαίνουν, ενώ ακόμα αγωνιζόμαστε να χωνέψουμε θεμελιώδεις αξίες και ανθρώπινα δικαιώματα; Γιατί φυσικά εκσυγχρονιζόμαστε, όχι εκ των έσω, αλλά επιφανειακά. Έτσι, τα αυριανά κορίτσια θα μπορούν φυσικά να λένε ότι στο σχολείο τους κάνουν Cheerleading -αλλά σας εγγυώμαι πως θα είναι απαγορευτικό να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο τα αγόρια μίας τάξης.

Αναπόφευκτα, σε ένα χώρο, όπως είναι το σχολείο, όπου τα παιδιά δρουν αυθόρμητα και έχουν πιο εύκολη την τάση προς το ρατσισμό, αυτόματα το ομοφοβικό στοιχείο θα θριαμβεύσει. Ακολουθούν τα απρεπή σχόλια προς την πλευρά των κοριτσιών, που ασχολούνται με το άθλημα, όπως και ο χωρισμός των ίδιων σε κάστες: κορίτσια που μπορούν να αντεπεξέλθουν και κορίτσια που δεν μπορούν ή και δεν θέλουν. Και όσοι μιλήσουν για κινδυνολογία άνευ λόγου, όλα τα παραπάνω είναι περιστατικά που γίνονταν καθημερινά και πριν το Cheerleading. Ώρα: κάπου μετά τις 12:00 π.μ. Ερώτημα βασικό: Χωράμε κι άλλα;

Το Cheerleading στα Σχολεία των Κούφιων Ανθρώπων είναι ακόμα ένα υποκατάστατο κουλτούρας που μασάμε. «Είμαστε οι κούφιοι άνθρωποι, οι παραγεμισμένοι άνθρωποι. Γιατί σαν ψιθυρίζουμε μαζί, οι στεγνές φωνές μας είναι ήσυχες και ασήμαντες…» Και η ζωή είναι πράγματι πολύ μακριά, για να ξυπνήσουμε από το λήθαργό μας και να την αισθανθούμε.


Το Πολιτικό Μέλλον: Στις 5:00 την Αυγή!

«Έτσι τελειώνει ο κόσμος

Έτσι τελειώνει ο κόσμος

Έτσι τελειώνει ο κόσμος

Όχι με έναν βρόντο

μα μ’ ένα λυγμό»

Τ.Σ.Έλιοτ, Οι Κούφιοι Άνθρωποι


Σε έναν πολιτισμό που αλητεύει, σε έναν πολιτισμό αλλότριο, πέρασε η ώρα. Πάρθηκαν οι αποφάσεις ξένων και ο πολιτισμός εξασθένισε με ένα χειροκρότημα. Δεν είναι αυτό εκσυγχρονισμός, δεν είναι αυτό η διπλωματία. Με αλυσίδες γυρνούμε, ταχυδακτυλουργοί, μα στο τέλος με αυτές θα υποκλιθούμε. Στις 5:00 την Αυγή, το Cheerleading στα Σχολεία των Κούφιων Ανθρώπων ήταν άλλος ένα κόκκος είδησης. Ασήμαντο αυτό και ασήμαντοι εμείς, επιστρέψαμε στα μαγικά μας κόλπα, στη ρόδα μας, μέσα εκεί όπου γυρίζουμε ατέρμονα και η ζωή μας φεύγει. Εκεί, όπου προσπαθούμε να αποδείξουμε ποιοι είμαστε, χωρίς κάτι να μας συντροφεύει…


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Το Cheerleading μπαίνει στα ελληνικά σχολεία, ενώ βγαίνουν Κοινωνιολογία και Καλλιτεχνικά, δημοσιεύτηκε από: www.in.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 31/8/2020)

Τ.Σ. ‘Ελιοτ: Οι Κούφιοι Άνθρωποι ή ο Θάνατος της Κουλτούρας (Μετάφραση: Γ. Σεφέρη), δημοσιεύτηκε από:avalonofthearts.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 31/8/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριανή Σταθοπούλου

Φοιτώ στο τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι 22 ετών. Μου αρέσει το αρχαίο θέατρο, ο κινηματογράφος και να μαγειρεύω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;