Θέατρο-Μουσείο Νταλί: Επίσκεψη στο σουρεαλιστικό μουσείο

Νταλί
Πηγή εικόνας: tripAdvisor

Το θέατρο-μουσείο του Νταλί (Teatro-Museo Dalí στα ισπανικά, Teatre-Museu Dalí στα καταλανικά), το μεγαλύτερο σουρεαλιστικό μουσείο του κόσμου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να ταξιδέψει κάποιος μέχρι την μικρή πόλη Figueras (Figueres στα καταλανικά) των 45.000 κατοίκων – τη γενέτειρα του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη Σαλβαδόρ Νταλί (Salvador Dalí) – η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, πλησίον των συνόρων της Ισπανίας με τη Γαλλία.

Η Ιστορία του Μουσείου-Θεάτρου:

Το Μουσείο του Νταλί στο Figueres άνοιξε με πρωτοβουλία τουδήμαρχος της πόλης. Ιδρύθηκε στο παλιό κτίριο του δημοτικού θεάτρου που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, το οποίο ουσιαστικά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ο Σαλβαδόρ Ντάλι επέλεξε ανεξάρτητα μέρος για το μουσείο του και βοήθησε στο σχεδιασμό του κτιρίου. Αποκαταστάθηκε και μεταμόρφωσε τη δομή του θεάτρου για 14 χρόνια. Για την αποκατάστασή του, έχουν περάσει σχεδόν όλες οι προσωπικές αποταμιεύσεις του Ντάλι, καθώς και δωρεές από φίλους, απλούς πολίτες και κυβερνητικές επιχορηγήσεις. Ως αποτέλεσμα, το παλιό εγκαταλελειμμένο θέατρο μετατράπηκε σε κτίριο που έχει μοναδικό σουρεαλιστικό σχεδιασμό.

Το κτίριο εντυπωσιάζει ήδη από έξω με τον κόκκινο τοίχο με τα αυγά στην κορυφή του να προδιαθέτουν για το τί θα αντικρίσει ο επισκέπτης εντός του. Στις 22 αίθουσές του υπάρχουν πάνω από 1500 γλυπτά, πίνακες, φωτογραφίες, σχέδια, σκίτσα και πολλά άλλα, τα οποία καλύπτουν όλες τις καλλιτεχνικές εκφάνσεις του Νταλί (ιμπρεσιονισμός, φουτουρισμός, κυβισμός κ.ά) αλλά και τις σουρεαλιστικές δημιουργίες του των τελευταίων χρόνων της ζωής του.Άλλα σημαντικά εκθέματα είναι ένα ολόκληρο σαλόνι το οποίο από συγκεκριμένη οπτική γωνία μοιάζει με γυναικείο πρόσωπο, ο πίνακας της γυναίκας του Νταλί Gala, το τεράστιο σταχτοδοχείο, το τηλέφωνο – αστακός κ.ά.

Θέατρο-μουσείο Νταλί
Πηγή εικόνας: travelbycar.ru
Νταλί
Πηγή εικόνας: stigmeskaitopoi.eu

“Θέλω το μουσείο μου να είναι ενιαίο, ένας λαβύρινθος, μεγάλο και σουρεαλιστικό. Θα είναι ένα εντελώς θεατρικό μουσείο. Όσοι έρχονται να το δουν θα φεύγουν με την αίσθηση ότι έζησαν ένα θεατρικό όνειρο”, έλεγε για το μουσείο του ο ίδιος ο Νταλί και νομίζω τα κατάφερε πολύ καλύτερα απ’ όσο το επιθυμούσε. Οι αίθουσες εναλλάσσονται κατά μία, τρόπον τινά, σπειροειδή διάταξη σε τέσσερα επίπεδα. Ο χώρος δίνει συχνά την αίσθηση λαβυρίνθου, καθώς ο επισκέπτης βρίσκεται από τη μία αίθουσα στην άλλη κι από εκεί σε κάποιον διάδρομο, πολλές φορές χωρίς να το καταλάβει. Όλα “γυρίζουν” γύρω από την σκηνή του παλιού θεάτρου, κάτω από την οποία βρίσκεται και ο τάφος του Νταλί – προσβάσιμος στην υπόγεια αίθουσα του μουσείου.

Ο εντυπωσιακότερος χώρος του μουσείου είναι αυτός του παλιού θεάτρου, με τον μεγαλοπρεπή θόλο, τα γκροτέσκ “τέρατα” στο χώρο των θεατών, κατασκευασμένα από πέτρες και ξύλα που άφησε πίσω της η φωτιά που κατέστρεψε το παλιό θέατρο και τα πολύ χαρακτηριστικά χρυσά αρ ντεκό “μανεκέν”, που σαν θεατές ή ηθοποιοί από το παρελθόν χαιρετούν τους σημερινούς επισκέπτες από την εξωτερική μεριά των θεωρείων/παραθύρων των ορόφων. Έργα κάθε μεγέθους και τεχνοτροπίας, τρισδιάστατα κολάζ, γλυπτά, installations και παράξενες μηχανικές κατασκευές, αποτελούν την “παράσταση” που γεμίζει τη σκηνή. Το μουσείο είναι πραγματικά μια μοναδική θεατρική σουρεαλιστική εμπειρία που γεννά διαφορετικές εντυπώσεις και συναισθήματα στον κάθε επισκέπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέατρο-μουσείο Νταλί
Πηγή εικόνας: stigmeskaitopoi.eu
Νταλί
Πηγή εικόνας: stigmeskaitopoi.eu
Νταλί
Πηγή εικόνας: stigmeskaitopoi.eu

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του Νταλί,που εκπροσωπείται στο μουσείο-θέατρο, είναι η εικόνα “Εξαφανισμένες εικόνες”. Στον καμβά αυτό υπάρχουν δύο εικόνες. Πρώτον, ο θεατής βλέπει ένα κορίτσι να διαβάζει μια επιστολή. Πίσω από αυτήν στον τοίχο κρέμεται ένας χάρτης. Αυτή η εικόνα είναι σαφώς συσχετισμένη με το διάσημο ζωγραφικό έργο “Το κορίτσι με μια επιστολή” της Vermeer. Όταν το βλέμμα συνηθίσει, το πορτρέτο του Velasquez γίνεται σαφώς ορατό στον καμβά. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, μόνο ένας καμβάς δείχνει τους δύο μεγαλύτερους εκπροσώπους του κόσμου της τέχνης – Velázquez και Vermeer του Delft.

Νταλί
Πηγή εικόνας: el.erch2014.com

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΤΑΛΙ (TEATRO-MUSEO DALÍ) Ανακτήθηκε από: https://mlp-blo-g-spot.blogspot.com/2017/12/teatro-museo-dali.html?m=1 (τελευταία πρόσβαση 17.07.21)

Μουσείο – Θέατρο του Σαλβαντόρ Νταλί Ανακτήθηκε από: https://www.taxidologio.gr/figueres-todo-theater-museum-dali.html (τελευταία πρόσβαση 17.07.21)

Το μουσείο του Salvador Dalí στην Ισπανία είναι ένα άλλο αριστούργημα του πλοιάρχου. Πού είναι το Μουσείο του Σαλβαδόρ Νταλί; Ανακτήθηκε από: https://el.erch2014.com/iskusstvo/48216-muzey-salvadora-dali-v-ispanii-esche-odin-shedevr-mastera-gde-nahoditsya-muzey-salvadora-dali.html (τελευταία πρόσβαση 17.07.21)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Πουρσανίδου

“For my part I know nothing with any certainly, but the sight of the stars makes me dream.” -Vincent Van Gogh.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;