Τέχνη: Τεχνική vs προσωπικότητα του δημιουργού

Η Τέχνη εν γένει, περικλείει μέσα της αρκετές οπτικές, διαστάσεις, συναισθήματα και τεχνικές. Οι μεγάλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες στην Τέχνη, που έχουν περάσει από αυτόν τον κόσμο, έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα, άλλοι έχοντας ως πηγή της επιτυχίας περισσότερο την ιδιαίτερη προσωπικότητά τους και άλλοι περισσότερο το καλλιτεχνικό τους ταλέντο.

Θα μπορούσαν, άραγε, να ισχύουν και τα δύο μαζί; Ή ακόμα καλύτερα, μπορεί να υπάρξει ένας καλλιτέχνης που να αποτυπώνει εντελώς την προσωπικότητά του μέσα στην τέχνη του;

Υπάρχουν -ευτυχώς- αρκετοί καλλιτέχνες που το έχουν καταφέρει αυτό, μα αυτή τη στιγμή θα πάρουμε ως παράδειγμα την αγαπημένη Φρίντα Κάλο.

Τέχνη
Self-Portrait Along the Boarder Line Between Mexico and the United States, Frida Kahlo, 1932

Η Φρίντα και η Τέχνη, φαίνονται δύο τελείως διαφορετικοί δρόμοι, οι οποίοι ίσως να μην συναντιούνταν ποτέ, αν η συγκεκριμένη καλλιτέχνης, εξαιτίας του εγκλεισμού της στο σπίτι εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε, δεν έπαιρνε την απόφαση πως ναι, «γιατί να μην αρχίσω να ζωγραφίζω»;

Πραγματικά, δεν μπορεί εύκολα κανείς να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το αν η Φρίντα Κάλο ή η ίδια η Τέχνη, επικράτησε η μία απέναντι στην άλλη. Δηλαδή, άραγε η Φρίντα να χρειαζόταν τη δύναμη της Τέχνης, ή η Τέχνη τον προσωπικό, δραματικό, υπερρεαλισμό της Φρίντα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη
Henry Ford Hospital (The Flying Bed), Frida Kahlo, 1932
Τέχνη
My birth, Frida Kahlo, 1932

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία, πως η Φρίντα Κάλο ανήκει σε εκείνους τους δημιουργούς, για τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι αν κατέκτησαν τον καλλιτεχνικό χώρο λόγω της καλλιτεχνικής τους δυνατότητας ή λόγω της έντονης και αμφιλεγόμενης προσωπικότητάς τους. Ίσως αυτό να είναι το πιο όμορφο σε αυτό το «δίλημμα». Ότι το ταλέντο μπορεί και επηρεάζεται από την ίδια την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, αλλά παρομοίως και η προσωπικότητα του διαμορφώνει το ταλέντο του.

Κανείς μας δεν μπορεί να σκεφτεί την Τέχνη μέσα σε «κουτάκια», γιατί η Τέχνη δεν συμβιβάζεται, δεν ρωτά, δεν υπακούει σε κανόνες, δεν προσαρμόζεται, δεν βάζει διλήμματα. Η αφόρμηση κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορεί να μας αφορά στην ανάγκη που έχουμε να γνωρίζουμε τον δημιουργό, μα ουσιαστικά εκείνο που μετράει περισσότερο είναι το συναίσθημα που έχουμε όταν αντικρίζουμε τα έργα του.

Όσο συμβάλλει η τεχνική κάθε καλλιτεχνικής φιγούρας στη δημιουργία, άλλο τόσο συμβάλλουν τα βιώματα και ο χαρακτήρας του, γιατί ένα μόνο είναι σίγουρο, πως στην Τέχνη υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις -και πρέπει να υπάρχουν κατ’ εμέ-, αλλά ποτέ δεν μπορούν να υπάρχουν διλήμματα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριάνα Μακρή

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;