Τα μαθήματα κολύμβησης, εργαλείο επιβίωσης στη Ζανζιβάρη

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr

Στη Ζανζιβάρη με τις ατέλειωτες, μαγευτικές παραλίες, οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν το νερό. Η κουλτούρα του Ισλάμ και οι πατριαρχικός καθωσπρεπισμός που κυριαρχεί, τους απαγορεύει να φορέσουν μαγιό. Όμως δεν είναι μόνο η τέρψη του μπάνιου που χάνουν, αλλά πολλές φορές και η ίδια τους η ζωή.

Η Panje Project, Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα τη Ζανζιβάρη, ιδρύθηκε το 2011 για να υποστηρίξει την εκπαιδευτική ανάπτυξη των νέων της περιοχής. Αν και η ζήτηση για θέσεις εργασίας είχε αυξηθεί λόγω του τουρισμού, πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονταν να προσλάβουν ντόπιους, λόγω του χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου και της μη γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Έτσι οι επιχειρήσεις προτιμούσαν να αναζητήσουν εργατικό δυναμικό στην ενδοχώρα. Η Panje Project βοήθησε ενεργά στην εκπαίδευση των νέων έτσι ώστε να διεκδικήσουν εργασία στην περιοχή τους.

Παράλληλα, η ΜΚΟ προχώρησε και στην απόφαση να διδάξει μαθήματα κολύμβησης και σωτήριες τεχνικές σε περίπτωση πνιγμού στις γυναίκες. Μέχρι το 2013 που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, για το 98% των γυναικών, το νερό της θάλασσας ήταν απαγορευμένο. Η Panje Project προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, ράβοντας ειδικά μαγιό που δεν προσβάλλουν τη θρησκευτική τους κουλτούρα. Μαγιό που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα, εκτός από τα χέρια και τα πόδια. Μέχρι τότε, οι γυναίκες δεν ήταν “σωστό”, ούτε να κάνουν μία βόλτα στην παραλία, πόσο μάλλον να φορούν μαγιό.

Όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα κολύμβησης, είναι χαρακτηριστικό ότι το 68% των παιδιών και το 71% των γυναικών δεν ήξερε ούτε πώς να επιπλέει στο νερό. Αποτέλεσμα ήταν τα ψηλά ποσοστά πνιγμών στη χώρα. Το πρόγραμμα μέχρι σήμερα έχει διδάξει κολύμπι σε περίπου 10.000 νησιώτες. Συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο στη ενδυνάμωση και χειραφέτηση των γυναικών αλλά κυρίως στο να σωθούν ζωές. Ωστόσο το έργο της Panje Project, έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα, αφού πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα δεν γνωρίζουν κολύμπι στη Ζανζιβάρη. Περίπου το ένα τρίτο των ψαράδων που απομακρύνονται με τις βάρκες τους στο πέλαγος για να εξασφαλίσουν τροφή για την οικογένειά τους. Αλλά και η πλειοψηφία των γυναικών που εργάζονται στον τομέα της καλλιέργειας φυκιών, όπου λόγω της παλίρροιας, απειλούνται από τις μεταβολές στο επίπεδο του νερού.

Πηγή εικόνας: cosmorama-travel.gr

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μίας νέας γυναίκας από τη Ζανζιβάρη, της Juwairia, στο περιοδικό “Twiga”, που δείχνει τη σπουδαιότητα του θέματος. Η Juwairia, σε μία παραθαλάσσια βόλτα της, εντόπισε ένα αγόρι στα βαθιά να πνίγεται και να ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια. Ευτυχώς είχε παρακολουθήσει μαθήματα κολύμβησης και είχε γίνει και η ίδια εκπαιδεύτρια. Επομένως ήξερε να κολυμπάει σωστά και αφού πλησίασε το παιδί, κατάφερε να το ανασύρει σώο και αβλαβές στην ακτή, κουβαλώντας το στην πλάτη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης είναι να καθιερωθούν ως κανόνας τα μαθήματα κολύμβησης στη Ζανζιβάρη. Έτσι θα πετύχουν να αισθάνονται οι κάτοικοι πιο ασφαλείς, απέναντι στα στοιχεία της φύσης. Οι γυναίκες θα νιώθουν πιο ελεύθερες και δυνατές και όλοι μαζί μεγάλοι και μικροί, θα ανακαλύψουν τον τεράστιο, φυσικό υποθαλάσσιο πλούτο της περιοχής.

Το θέμα απέκτησε φήμη, μέσω της φωτογράφου Anna Boyiazis, η οποία αποθανάτισε με το φακό της τις κολυμβήτριες γυναίκες της Ζανζιβάρης. Όπου ακόμα και με μία τόσο άβολη ενδυμασία, φαίνεται στο πρόσωπό τους η ικανοποίηση τους ότι καταφέρνουν να σπάσουν ένα μακροχρόνια και συγχρόνως επικίνδυνο ταμπού.

 

Πηγές από άρθρα στο διαδίκτυο

-Εκεί που οι γυναίκες δεν μαθαίνουν ποτέ κολύμβηση. Ανακτήθηκε από πηγή:https://alithinesgynaikes.gr/2020/12/02/%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%84/  (τελευταία πρόσβαση 27/07/2021)

Τα μαθήματα κολύμβησης που σώζουν ζωές. Ανακτήθηκε από πηγή: https://www.marieclaire.gr/art-lifestyle/body-mind/ta-mathimata-kolimvisis-pou-sozoun-zoes-i-sigklonistiki-istoria-piso-apo-mia-vravevmeni-fotografia/ (τελευταία πρόσβαση 27/07/2021)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;