Τα Χριστούγεννα το 1914 στο μέτωπο

μέτωπο 1914 Χριστούγεννα

 

Τα Χριστούγεννα είναι εποχή του χρόνου, που όλοι γινόμαστε σαν τα παιδιά πιο χαρούμενοι, πιο ανθρώπινοι. Ξεφεύγουμε για λίγο από τους γρήγορους ρυθμούς  και την τρέλα της καθημερινότητας  και η ζωή μας υιοθετεί ένα πιο εορταστικό και χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Είναι η εποχή του χρόνου, που δίνουμε και παίρνουμε αγάπη, που βοηθάμε τον συνάνθρωπο, που είμαστε πιο χαρούμενοι και με ζεστή καρδιά.
Το ίδιο συμβαίνει και τα Χριστούγεννα, όταν υπάρχει πόλεμος. Ακόμα και σε αυτές τις πιο απάνθρωπες στιγμές της ανθρώπινης ζωής και ιστορίας, υπάρχει λίγη ανθρωπιά τα Χριστούγεννα, την εποχή της αγάπης. Και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο φονικό της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι εκείνη την εποχή, που γινόταν, οι εχθροί άφησαν τα όπλα τους κάτω και έδωσαν τα χέρια.
Αυτή η εικόνα, που έχει ληφθεί σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, δεν μπορεί να μας περάσει απαρατήρητη. Γνωρίζοντας την ιστορία της δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε δέος και συγκίνηση, αλλά και μία ελπίδα για την ανθρωπότητα. Τέτοια ιστορικά αρχεία είναι ανεκτίμητοι θησαυροί και πρέπει να τα φυλάμε και να τα προστατεύουμε και ν’ αποτελούν σχολείο για τις επόμενες γενιές. Γιατί, πολιτισμός είναι και να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και οι χώρες, οι κυβερνήσεις και οι πολίτες να παλεύουν μαζί για ένα καλύτερο αύριο ειρηνικά και ανθρώπινα.

μέτωπο 1914 Χριστουύγεννα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Χριστούγεννα του 1914 γράφτηκε στην ιστορία η ανακωχή εκατομμύρια Γερμανών, Γάλλων και Βρετανών στρατιωτών στο μέτωπο. Βγήκαν από τα χαρακώματα, έδωσαν τα χέρια και για μία ημέρα έκαναν εορταστική ανακωχή. Άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους, τις εθνικότητες τους, τις εντολές των στρατηγών τους και όσα τους χώριζαν και ενώθηκαν. Ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον «Καλά Χριστούγεννα» και τραγούδησαν όλοι μαζί την «Άγια Νύχτα», έπαιξαν ποδόσφαιρο και αντάλλαξαν δώρα, ό,τι μπορούσε να είχε πάνω του ο καθένας, όπως τσιγάρα, λίγο κρυμμένο κονιάκ και κουμπιά από τις χλαίνες τους. Ο Κουρτ Τσέμις σε μία αφήγησή του για τον πόλεμο είπε επίσης πως στα χαρακώματα είχαν τοποθετήσει γιορταστικά δεντράκια και κεριά, κάτι που γαλήνεψε τις καρδιές και έκανε χαρούμενους όλους τους στρατιώτες.
Μία αυθόρμητη, αλλά άκρως ανθρώπινη κίνηση αγάπης τα Χριστούγεννα,  κατά την διάρκεια ενός από τους πιο φρικτούς πολέμους της ανθρώπινης ιστορίας, μας δίνει την ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας και δεν θα πρέπει να την ξεχνάμε!

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντωνία

Πιστεύω πως η ζωή είναι αγάπη, είναι τέχνη, είναι άθλημα! Όπως και στην αγάπη, έτσι και στην ζωή ως άνθρωποι μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να παίρνουμε και να δίνουμε, να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε. Όπως και στην τέχνη, έτσι και στην ζωή γινόμαστε δημιουργοί και οραματιζόμαστε κάτι καλύτερο δημιουργώντας όλοι μαζί αυτό, που λέμε πολιτισμό. Όπως και τα αθλήματα, έτσι και η ζωή είναι ένας ατέλειωτος αγώνας και για να επιβιώσουμε το μόνο, που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;