Σινικό Τείχος: Το μεγαλύτερο ανθρώπινο οικοδόμημα που προκαλεί δέος

SHARE

Το Σινικό τείχος αποτελεί ένα από πιο αξιοθαύμαστα οχυρά, που κατασκευάστηκαν ποτέ από ανθρώπινο χέρι. Αποδεικνύοντας περίτρανα πως η ανθρώπινη δύναμη του νου και η θέληση της ψυχής ξεπερνά σωματικές και βιολογικές ικανότητες. Κατ ‘επέκταση ένα μικρό ον, όπως ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει τα μεγαλύτερα έργα. Που θα σφραγίσουν την ιστορία και ανάπτυξη του πολιτισμού του. Έργα που μπορούν να ξεπεράσουν το σωματικό μας μέγεθος, ικανά όμως να αναδείξουν το μεγαλείο, το βάθος και την έκταση της νόησης και υπομονής που διαθέτουμε. Μέχρι να υλοποιήσουμε το «άπιαστο», φτάνοντας εν τέλη στους πιο υψηλούς στόχους.

Η ιστορία πίσω από το Τείχος

Το Σινικό Τείχος είναι ένα Κινέζικο οχυρό που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα. Από τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων. Η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου τον 7ο αιώνα προ Χριστού. Ξεκίνησε όπως αναφέραμε σταδιακά μέχρι να φτάσει στη σημερινή του μορφή, που οφείλεται κυρίως στη Δυναστεία Μινγκ (τέλη του 14ου αιώνα με αρχές του 17ου αιώνα μετά Χριστόν).

Το συνολικό μήκος του τείχους εκτείνεται σε 8.850 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση. Με ρεαλιστικές διαστάσεις που φτάνουν από 6.259 χλμ πραγματικού τείχους, 359 χλμ τάφρου και 2.232 χλμ φυσικών οχυρώσεων όπως λόφοι και ποταμοί.  Αποτελώντας έτσι, επάξια το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Σύμφωνα με μια άλλη σύγχρονη μέτρηση, το Σινικό Τείχος με όλες τις διακλαδώσεις του, φτάνει το συνολικό μήκος  των 21.196 χιλιομέτρων.

Το πρώτο σημαντικό τείχος της Κίνας χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτοκράτορα της βραχύβιας Δυναστείας Τσιν . Πιθανότατα το τείχος αυτό, να μην κατασκευάστηκε μονομιάς αλλά να δημιουργήθηκε από την ένωση διάφορων προϋπαρχόντων τειχών. Βρισκόταν επίσης πολύ βορειότερα από το σημερινό τείχος. Με πολύ μικρά υπολείμματα να έχουν βρεθεί από αυτό.

Advertisement

Η ακολουθία των Αυτοκρατόρων

Οι προσπάθειες προστασίας της περιοχής συνεχίστηκαν. Από σειρά αυτοκρατόρων και δυναστειών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τείχος και να διασφαλιστεί η οχύρωση και ασφάλεια της επικράτειας.  Συνολικά υπήρξαν τέσσερα Τείχη:

  • Το 208 προ Χριστού, από τη Δυναστεία Τσιν.
  • 1ος αιώνας προ Χριστού, από τη Δυναστεία Χαν.
  • Διάστημα από το 1138 με 1198,  Περίοδος των πέντε Δυναστειών και των δέκα βασιλειών.
  • Και 1368 με 1620, από τον Αυτοκράτορα Χονγκού μέχρι και τον Αυτοκράτορα Γουαν Λι της Δυναστείας Μινγκ.

To Τείχος όμως, που μπορεί να δει κανείς σήμερα χτίστηκε κυρίως κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ. Σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα παλαιότερα τείχη και με τη χρήση υλικών μεγαλύτερης αντοχής. Ο αρχικός σκοπός του Τείχους δεν ήταν να κρατηθούν έξω οι εισβολείς, αλλά να εξασφαλιστεί ο έλεγχος των ημι-νομαδικών φυλών του βορρά. Στο γεγονός δηλαδή, ότι δεν θα μπορούσαν να το διασχίσουν με τα άλογά τους ή να επιστρέψουν εύκολα πίσω σε αυτό μετά από κάποια επιδρομή τους.

Κάθε πύργος είναι δομημένος έτσι ώστε να έχει οπτική επαφή και με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο. Αυτό φυσικά βοηθά στην άμεση οπτική επαφή σε περίπτωση επίθεσης. Να γίνεται γρήγορα αντιληπτή η φρυκτωρία μεταδίδοντας από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι και το Πεκίνο.

Το μυστικό κρύβεται στα υλικά κατασκευής

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του τείχους ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, κοντά στη περιοχή του Πεκίνου το τείχος κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Σε άλλες θέσεις το διαθέσιμο οικοδομικό υλικό ήταν εξορυγμένος γρανίτης ή πυρότουβλο. Όπου βρίσκονταν τέτοια υλικά, αρχικά χτίζονταν δύο παράλληλοι τοίχοι και ο ενδιάμεσος χώρος γέμιζε με αδρανή υλικά. Σε ορισμένες περιοχές τα υλικά κατασκευής συγκολλούνταν με κολλώδες μείγμα ρυζιού και ασπραδιού αυγών. Στις ακραίες δυτικές θέσεις, σε ερημικές περιοχές με ανεπαρκή οικοδομικά υλικά, το τείχος κατασκευαζόταν από απορρίμματα που τοποθετούνταν ανάμεσα σε κομμάτια ξύλου.

Advertisement

Το Τείχος συμπληρώνεται επιπλέον από αμυντικούς πύργους και παρατηρητήρια (όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα). Μέσα στους οποίους οι υπερασπιστές των τειχών μπορούσαν να υποχωρήσουν, σε περίπτωση που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση. Κάθε πύργος διαθέτει σκάλες και εισόδους ειδικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να προκαλείται σύγχυση στους επιτιθέμενους.

Οι στρατώνες και τα διοικητικά κέντρα του Τείχους βρίσκονται απλωμένα κατά μήκος του, ανά μεγαλύτερα διαστήματα.

Το Σινικό τείχος από ψηλά

Έντονες διαφωνίες έχουν ειπωθεί κατά καιρούς. Στο γεγονός, κατά πόσον είναι ορατό το τείχος από το διάστημα.

Το 1938 ο Χαλιμπάρτον Ρίτσαρντ, στο δεύτερο βιβλίο των θαυμάτων έγραψε ότι: «Το Τείχος είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που είναι ορατό από τη Σελήνη». Αυτός ο μύθος διαδόθηκε ευρέως, γενόμενος ως ένας από τους γνωστότερους αστικούς μύθους. Ενώ μερικές φορές έχει γραφτεί ακόμα και σε σχολικά εγχειρίδια. Στην πραγματικότητα όμως, το τείχος είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει ορατό με γυμνό μάτι από τόσο μεγάλη απόσταση.

Είναι αμφισβητήσιμο ακόμη και το εάν το Σινικό τείχος είναι ορατό από τροχιά γύρω από τη γη. Ένας αστροναύτης μάλιστα ανέφερε ότι: «Μπορούμε να δούμε πράγματα τόσο μικρά όσο τα αεροδρόμια, αλλά το Σινικό τείχος είναι σχεδόν αόρατο από απόσταση μεγαλύτερη των 180 μιλίων (290 χλμ)»Ο εν λόγο αστροναύτης Γουίλιαμ Πογκ, ισχυρίστηκε ότι το είχε δει από το Σκάιλαμπ αλλά με μια προσεκτικότερη ματιά διαπίστωσε ότι έβλεπε τελικά το Μεγάλο κανάλι κοντά στο Πεκίνο. Στη συνέχεια μελέτησε το τείχος χρησιμοποιώντας ειδικούς  φακούς, αλλά κατέληξε στο ότι «δεν είναι ορατό στο γυμνό μάτι».Ένας άλλος αστροναύτης είπε ότι καμία ανθρώπινη δομή δεν ήταν ορατή σε απόσταση μερικών χιλιάδων μιλίων.Ενώ ο Κινέζος αστροναύτης Γιανγκ Λιγουέι ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να δει καθόλου το Τείχος.

Advertisement
«Η περιοχή του τείχους όπως απεικονίστηκε από δορυφόρο».

Υπάρχει συμπέρασμα;

Ωστόσο ένας παρατηρητής σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, που βρίσκεται χίλιες φορές πιο κοντά στη Γη  από ότι στη Σελήνη, ίσως μπορεί να διακρίνει το Τείχος. Μόνο όμως υπό ευνοϊκές συνθήκες. Άλλωστε, το πλάτος του είναι μόνο λίγα μέτρα. Δηλαδή πιο στενό και από τους αυτοκινητόδρομους με επιπλέον μειονέκτημα, ότι έχει σχεδόν το ίδιο χρώμα με το έδαφος που το περιβάλλει.

Ο βετεράνος Αμερικάνος αστροναύτης Τζιν Κέρναν έχει δηλώσει ότι: «Σε τροχιά 160 – 320 χιλιομέτρων, το μεγάλο τείχος της Κίνας είναι πράγματι ορατό στο γυμνό μάτι». Ο Εντ Λου επιστήμονας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προσθέσει ότι:

Είναι λιγότερο ορατό από πολλά άλλα αντικείμενα. Και πρέπει να ξέρετε πού να κοιτάξετε. 

«Το Σινικό τείχος από το διάστημα, σε μία ψευδό-χρωματική εικόνα που λήφθηκε από το Space Shuttle, τον Απρίλιο του 1994».

 

Επιπλέον ένας Κινέζο-Αμερικανός αστροναύτης, ο  Ληρόι Τσιάο δήλωσε σε καθημερινή εφημερίδα της Κίνας, ότι πρόσφατο φωτογραφικό υλικό που ελήφθη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το Σινικό τείχος μπορεί τελικά να γίνει ορατό με γυμνό μάτι. Υπό ορισμένους πάλι ευνοϊκούς όρους, με τη προϋπόθεση ότι πρέπει να ξέρεις ακριβώς πού να κοιτάξεις.

Το Σινικό Τείχος σήμερα

Σήμερα το Σινικό Τείχος αποτελεί ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Και τον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό για κάθε λάτρη της περιπέτειας αλλά και της τέχνης. Ορισμένα σημεία του τείχους έχουν μεταμορφωθεί σε θέρετρα και εστιατόρια για τους επισκέπτες.

Σε ένα τμήμα του Τείχους έχει δημιουργηθεί μια κρεβατοκάμαρα, με θέα 360 μοιρών. Προσφέροντας το καταλληλότερο σημείο για να αφεθεί κάποιος στη μαγεία του φεγγαριού και των άστρων. Με τη δύση του ηλίου, κάθε επισκέπτης μπορεί να παρακαθίσει σε γκουρμέ δείπνο με πολλά πιάτα, κάθε ένα εκ των οποίων αντιπροσωπεύει και μία από τις πολλές συνιστώσες της κινεζικής κουλτούρας. Ενώ με την ανατολή του ήλιου, ο τυχεροί ταξιδιώτες μπορούν να περιπλανηθούν στην εξοχή και μέσα στο ίδιο το Τείχος. Ακούγοντας από το στόμα επίσημων ιστορικών την λεπτομερή επεξήγηση της κληρονομιάς, της ιστορίας και της λειτουργίας του ως μέτρου προστασίας από τις εισβολές του Βορρά.

Το Σινικό Τείχος είναι πλέον ένα σημείο πολιτισμικής αναφοράς και ιστορίας. Για κάθε επισκέπτη που θέλει να να γνωρίσει την κινεζική τέχνης, την παράδοση, τον εξέχων πολιτισμό και την Ασιατική κουλτούρα.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εάν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο τον αντιλαμβάνεσαι.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG