Η «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου»: το ‘δώρο’ του Αλ Καπονε στον Μοραν

SHARE

Πηγή:news247.gr

 

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1929, ο διάσημος Ιταλοαμερικανός  Αλφόνσο ‘Αλ’ Καπονε https://www.maxmag.gr/afieromata/al-kapone-o-thrylikos-gkangkster-ke-sfagi-tou-agiou-valentinou/, ετοίμασε ένα ιδιαίτερο «δώρο» για τον αρχηγό του αντίπαλου δέους του, και αυτό δεν ήταν άλλο από τη «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», με συνέπειες την διάλυση της συμμορίας τον ‘Βορείων’ και την εγκαθίδρυση του ίδιου ως τον απόλυτο άρχοντα του Σικάγο, μέχρι και το 1931, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή.

Την τελευταία περίοδο του 19ου αιώνα, μεταναστευτικά κύματα από την Ιρλανδία, Σικελία, Ουαλία, κ.α. κατέφθασαν στην Αμερική, αντικρίζοντας  συνθήκες στέρησης και δυσκολίας, με πολλές φορές , ως μοναδικό τρόπο επιβίωσης,  την  προσφορά υπηρεσιών σε περιθωριακούς τομείς: πορνεία, τζόγο, τυχερά παιχνίδια. Οι οργανώσεις αυτές – μαφία, την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης  (1920-1933, με νόμο που ψηφίστηκε το 1917, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα το 1881 το Κάνσας ήταν η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε το αλκοόλ), παραγκωνίζουν τις παραπάνω δραστηριότητές τους και ασχολούνται με την κλοπή, μεταφορά και διακίνηση του παράνομου αλκοόλ, καθώς από πολύ νωρίς αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για μια ‘επιχείρηση’ που θα εκτόξευε τα έσοδά τους.

Η πόλη του Σικάγο, πάντα, αποτελούσε τόπο  για πολλές ιστορίες εγκλήματος και πολλά κατορθώματα της μαφίας, εξάλλου, η περιοχή του Νότιου Σικάγου ήταν και ο τόπος δράσης του περιβόητου Αλ Καπόνε. Στον χώρο της μαφίας, το Σικάγο ήταν χωρισμένο σε δύο περιοχές: το Βόρειο, το οποίο το έλεγχαν οι North Side Gang και το Νότιο, το οποίο το έλεγχαν οι South Side Gang. Συγκεκριμένα, το 1925, ύστερα από τη δολοφονική επίθεση εναντίον του  Τζονι Τοριο, αρχηγού της μαφίας των Νοτίων, τα ηνία της οργάνωσης τα αναλαμβάνει ο 26χρονος, τότε, Αλ Καπόνε, ο οποίος θα ανερχόταν σε ‘βασιλιάς’ του Σικάγο, μετά τις 14 Φεβρουαρίου 1929 και τη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου.

 

η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου
                                                              Πηγή:klik.gr

 

Advertisement

«Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου 1929»

Αν και οι δύο συμμορίες είχαν κηρύξει ανακωχή μεταξύ τους , οι απόπειρες αλλά και οι πετυχημένες δολοφονίες εκατέρωθεν, οδήγησαν τον Αλ Καπόνε, στην λήψη και εφαρμογή ενός σχεδίου, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του George ‘Bugs’ Moran –αρχηγό, πλέον, των North Side Gang, τη διάλυση των Βορείων και την απόλυτη εξουσία του Σικάγο στα χέρια του περιβόητου μαφιόζου Αλ.

Το σχέδιο είχε ως εξής: οι άντρες του Μοραν, θα βρίσκονταν στο γκαραζ τους , της οδού North Clark 2122, Lincoln Park,προκειμένου να παραλάβουν μια αποκομμένη αποστολή ουίσκι. Η αποστολή αυτή, δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά το δόλωμα του Αλ Καπόνε ώστε οι άντρες του Μοραν, μαζί με τον ίδιο να συγκεντρώνονταν στο γκαραζ.

Το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου του 1929, οι άντρες του Καπόνε βρίσκονται , από πολύ νωρίς, κρυμμένοι γύρω από το γκαραζ, ενώ  τέσσερις από αυτούς:  δύο ντυμένοι ως αστυνομικοί και δύο φορώντας πολιτικά ρούχα, επιβιβάζονται  σε ένα αυτοκίνητο που μοιάζει με της αστυνομίας. Μόλις η συμμορία του Μοραν μπαίνει στο γκαράζ, εμφανίζεται το δήθεν περιπολικό του Καπόνε με τους άντρες του. Οι δύο υποτιθέμενοι αστυνομικοί,   διατάζουν τα συγκεντρωμένα επτά μέλη της North Side Bang να σταθούν με τα πρόσωπα τους κοιτώντας προς τον τοίχο και κάνουν σήμα στους δύο με τα πολιτικά να τους εκτελέσουν. Οι τελευταίοι, τους δολοφονούν με πυροβόλα όπλα ‘Thompson’, γεγονός που έκανε τη σφαγή ακόμα πιο αιματηρή, καθώς τους έριξαν 200 σφαίρες.

 

η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου
                                                              Πηγή:cnn.gr

 

Μια κάτοικος της περιοχής ακούγοντας τη φασαρία, στέλνει έναν άλλον γείτονα να δει τι συμβαίνει. Όταν εκείνος γύρισε και της είπε τι είδε, αμέσως κάλεσαν την αστυνομία. Φτάνοντας η αστυνομία, βρίσκει ένα μέλος της συμμορίας του Μοραν, τον Frank Gusenberg,  αν και βαριά τραυματισμένο από 14 σφαίρες, να είναι ακόμα ζωντανός. Στην ερώτησή τους για το ποιος το έκανε απάντησε ότι, κανείς δεν τον πυροβόλησε, κρατώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή τον όρκο σιωπής.

Advertisement

Ο Μοραν εκείνο το πρωί, άργησε να ξεκινήσει από το σπίτι του, έτσι όταν έφτανε στο γκαραζ είδε το ‘αστυνομικό’ αυτοκίνητο και προσπέρασε το μέρος, χωρίς να σταματήσει, γεγονός που του χάρισε τη ζωή. Ένας από τους άντρες του Καπόνε, είχε μπερδέψει λόγο του σωματότυπου και της ενδυμασίας, έναν από τα μέλη της ‘Βορείων’, τον Γουεϊνσανγ, με τον αρχηγό τους το Μοραν και νομίζοντας ότι είναι εκείνος έδωσε λάθος σύνθημα.

 

 

η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου
                                                             Πηγή:newsbeast.gr

 

Με ακλόνητο άλλοθι, ότι βρισκόταν στην Φλόριντα,  ο Αλ Καπόνε, δεν συνδέθηκε ποτέ με αυτό το έγκλημα και η συμμορία των ‘Βορείων’ μετά από τη «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», περιορίστηκε σε μικροκλοπές, αφήνοντας όλο το πεδίο του Σικάγο ελεύθερο για τον πιο περιβόητο μαφιόζο του 20ου αιώνα.

Τα θύματα από την «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου»  

Τα θύματα της σφαγής ήταν επτά, ενώ μόνο οι πέντε αποτελούσαν μέρος της οργάνωσης των North Side Gang. Οι άλλοι δύο, ο John May, ήταν ένας περιστασιακός μηχανικός αυτοκινήτων για την συμμορία και ο Reinhardt Schwimmer, γιατρός, ο οποίος είχε εγκαταλείψει την επιστήμη του για χάρη του ιπποδρόμου και συνδεόταν με τη συμμορία με σχέσεις φιλίας. Τα πέντε μέλη της συμμορίας ήταν: ο Peter Gusenberg, εκτελεστής και επιθεωρητής της συμμορίας του Μοραν, ο αδερφός του Frank Gusenberg, που είχε ακριβώς τον ίδιο ρόλο με τον προηγούμενο, ο Albert Kachellek, υπαρχηγός της οργάνωσης, ο Adam Heyer, λογιστής και διευθυντής των επιχειρήσεων και  ο Albert Weinshank, διεκπεραιωτής πολλών επιχειρήσεων της συμμορίας, και μάλιστα η ομοιότητα του με τον Moran ήταν τέτοια -που σε συνδυασμό με τα ρούχα που φορούσε- μπέρδεψε τον άντρα του Καπόνε να δώσει λανθασμένα το σήμα για την εκτέλεση της σφαγής.

η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου
                                     Πηγή:pinterest.fr

 

Advertisement

Το παρασκήνιο για τη «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου»

Ακόμα και με το λάθος του μέλους των South Side Gang, να μπερδέψει τον Γουεϊνσανγ με τον Μοραν, το σχέδιο είχε επιτυχία καθώς κατάφερε να ‘βγάλει από τη μέση’ την αντίπαλη συμμορία του Καπόνε και να καταστήσει τον τελευταίο, ως τον μοναδικό βασιλιά του Σικάγο. Αυτό συνέβη, καθώς τίποτα δεν είχε αφήσει ο Καπόνε στην τύχη του. Αρκετές μέρες πριν, τα μέλη της συμμορίας του είχαν νοικιάσει δωμάτια σε ένα ξενοδοχείο που βρισκόταν απέναντι από το γκαραζ, με σκοπό να παρακολουθούν τις κινήσεις των ‘Βορείων”, καθώς και τις ώρες που ερχόταν ή έφευγε ο Μοραν. Ωστόσο, ο Καπόνε,  ως ευρηματικός και πολυμήχανος, προκειμένου να αποφύγει τη σύνδεση με το έγκλημα που θα γινόταν, με οποιονδήποτε τρόπο, νοίκιασε δύο νέους εκτελεστές, ώστε κανείς να μην μπορεί να τον συνδέσει με αυτούς και επιπλέον, όχι μόνο κατέφυγε στη Φλοριντα, αλλά δημιούργησε και ακλόνητο άλλοθι. Με σχεδόν όλα να είναι κανονισμένα, στις 13 Φεβρουαρίου του 1929, ο Μοραν δέχεται ένα τηλεφώνημα, από κάποιον άγνωστό λαθρέμπορο, ο οποίος έψαχνε αγοραστή για το παράνομο αλκοόλ. Ο άγνωστος αυτός, ήταν προφανώς κάποιος συνεργάτης του Καπόνε και η πρόταση αυτή -εποχή της ποτοαπαγόρευσης- πολύ δελεαστική για να την αρνηθεί ο Μοραν.

Η φήμη για τη  «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου»  

Η είδηση για τη σφαγή εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, όχι μόνο επειδή αποτέλεσε δράση του περιβόητου Αλ Καπόνε, αλλά και εξ’ αιτίας του αποτροπιασμού. Η αγριότητα της σκηνής ταρακούνησε ακόμα και τους γκανγκστερς, ενώ για πολύ καιρό αποτέλεσε και τουριστική ατραξιόν. Το 1967, το γκαράζ κατεδαφίζεται και τα τούβλα του τοίχου, στον οποίο έλαβε χώρα οι δολοφονία των ‘North Side Bang’, δημοπρατήθηκαν στον Καναδό Τζορτζ Πατεϊ, ο οποίος ανακατασκεύασε τον τοίχο μέσα στο μπαρ που είχε. Η φήμη για τη «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», συνεχίζει να εξαπλώνεται μέσα από τις ταινίες «Μερικοί το προτιμούν καυτό», «Σημαδεμένος», «Νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου».

 

 

η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου
                                                                    Πηγή:sansimera.gr

 

 

Πηγές:

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου: Το μακελειό που ξεκλήρισε μια από τις πιο διάσημες συμμορίες, ανάκτηση από: https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/67412/h-sfagi-toy-agioy-valentinoy-to-makeleio-poy-xeklirise-mia-apo-tis-pio-diasimes-symmories

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου. Οι ερωτευμένοι γιόρταζαν ενώ οι άνδρες του Αλ Καπόνε εκτελούσαν τους ανταγωνιστές του στο Σικάγο. Η επίθεση που σόκαρε ακόμα και τους γκάνγκστερς, ανάκτηση από: https://www.mixanitouxronou.gr/i-sfagi-tou-agiou-valentinou-i-erotevmeni-giortazan-eno-i-andres-tou-al-kapone-ektelousan-tous-antagonistes-tou-sto-sikago-i-epithesi-pou-sokare-akoma-ke-tous-gkangksters/

Η Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου, ανάκτηση από:  https://tvxs.gr/news/σαν-σήμερα/η-«σφαγή-του-αγίου-βαλεντίνου»

1929 The St. Valentine’s Day Massacre, ανάκτηση από:  https://www.history.com/this-day-in-history/the-st-valentines-day-massacre

 

Saint Valentine’s Day Massacre, ανάκτηση από:  https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Valentine%27s_Day_Massacre

 

Ποτοαπαγόρευση: Ένα τεράστιο λάθος, που γιγάντωσε τη Μαφία , ανάκτηση από:  https://www.news247.gr/afieromata/potoapagoreysi-ena-terastio-lathos-poy-gigantose-ti-mafia.6241823.html

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG