Σεξουαλικότητα : Πως σου μαθαίνουν τι να θέλεις

Σεξουαλικότητα : Πως σου μαθαίνουν τι να θέλεις
Πηγή εικόνας: Body In Balance

Η σεξουαλικότητα  κατ’ επέκταση η σεξουαλική ταυτότητα διαμορφώνεται σε έναν βαθμό από τη λαϊκή κουλτούρα και τις μάζες. Σε ορισμένες περιπτώσεις με πιο εμφανή συχνότητα και σε άλλες με πιο αχνή. Μαζί με αυτά όμως αυτό που επηρεάζεται αρκετά από τη λαϊκή κουλτούρα και τις μάζες , είναι η άποψη μας για την σεξουαλικότητα των διαφορετικών από εμάς ανθρώπων.

Η σεξουαλικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της υπόστασης του ανθρώπου. Και όπως είναι κατανοητό χρησιμοποιείται αρκετά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτσι δημιουργείται μία ροή μηνυμάτων , που περιέχουν εικόνες ,προσδοκίες και αξίες που οι περισσότεροι απλά τις υιοθετούν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη δική τους κριτική σκέψη. Σε όλα αυτά τα μέσα το σεξ αποτελεί μέσο διάδοσης ιδεών με χρησιμοθηρική έννοια.

Η χρήση αυτή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και διαστρέβλωση αλήθειας σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Τόσο ως προς την φύση της δικιάς μας σεξουαλικότητας, και την αληθινή της μορφή, όσο και προς την αναγνώριση της σεξουαλικότητας διάφορων και διαφορετικών ανθρώπων. Η μοιραία αυτή διαπίστωση μπορεί να οδηγήσει σε προσωπικό επίπεδο σε αποξένωση και σε συλλογικό σε διάσπαση και ρατσιστικές τάσεις.

Κοινωνική πραγματικότητα – Νορμες

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας κάνουμε σεξουαλικές επιλογές με βάση τις επιθυμίες μας και τις αξίες μας. Ωστόσο κατά ένα τρόπο, σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η άποψη του κοινωνικού μας περίγυρου. Και ειλικρινά κάντε μια παύση σε αυτό το σημείο και σκεφτείτε μια περίπτωση. Μια περίπτωση στην οποία ο κοινωνικός περίγυρος, ώθησε ή απώθησε κάποιον ή διαστρέβλωσε τις αρχικές του προθέσεις γιατί δεν ταίριαζε η άποψη του με την νόρμα των πολλών.

πηγή εικόνας: Joey Guidone

Αυτό που οδηγεί σε αυτές τις νόρμες, είναι η αντίληψη της σεξουαλικότητα που έχουμε. Μια αντίληψη η οποία δεν καλλιεργείται σε συνάρτηση με τις προσωπικές μας ανάγκες και στα πλαίσια της αναγνώρισης της διαφορετικότητας. Αλλά μέσα σε πλαίσια οπού διακινείται από τους φορείς που θα αναφέρουμε παρακάτω, στο βωμό του μέγιστου κέρδους. Κάτι το οποίο έχει τέτοια μορφή και απήχηση, που γίνεται τάση, και την ακολουθούμε πριν καν καταλάβουμε ότι έχει γίνει. Αρκεί κάτι που μας είναι αρεστό εξ αρχής να προάγει κάτι στο τομέα του, και υπάρχει η τάση της ταύτισης με την άποψη αυτή, χωρίς κριτική διάθεση απέναντι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ.Μ.Ε

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσκοπούν στην ψυχαγωγία του κοινού με γνώμονα το μέγιστο κέρδος και όχι την ανάδειξη της αλήθειας. Έτσι πολλές φορές παρουσιάζουν μη πραγματικές απεικονίσεις της σεξουαλικότητας. Δίνοντας ακόμα και οδηγίες για το ποιες είναι οι κατάλληλες συμπεριφορές , σε σχέση με ποιους είναι κατάλληλες συμπεριφορές και γιατί. Τα Μ.Μ.Ε παρουσιάζουν και αναπαράγουν στερεότυπα σχετικά με τη σεξουαλικότητα των δύο φύλων και την ανισότητα τους.  Σεξιστικές διαφημίσεις σε προγράμματα τηλεόρασης επηρεάζουν τον τρόπο τον οποίο άνδρες και γυναίκες βλέπουν τον εαυτό τους και το άλλο φύλο φυσικά. Προφανώς δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο από αυτά που βλέπουν αλλά η προβολή αυτών των εικόνων συμβάλλει σε κοινωνικά θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η ηθική, η αυτοεκτίμηση ακόμα και η βία.

Μουσική

Η μουσική με τα πάρα πολλά είδη που διαθέτει αναμφίβολα αποτελεί έναν μεγάλο φορέα διάδοσης ιδεών. Φτιαγμένη για όλα τα γούστα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.  Η διάδοση των σεξουαλικών προτύπων με βάση τις υποβαθμισμένες γυναίκες, τα ομοφοβικά σχόλια και την γενικότερη αποτροπή σε οτιδήποτε διαφορετικό είναι διάχυτη σχεδόν σε όλα τα είδη. Σαν πρώτη σκέψη σίγουρα θα σας ήρθε η Rap στο μυαλό. Και δεν έχετε άδικο, στην Rap υπάρχουν πολλές τέτοιες αναφορές. Ωστόσο δεν είναι το μόνο είδος που εμπεριέχει τέτοια μνήματα. Παγκόσμιες επιτυχίες που διασκέδασαν εκατομμύρια ανθρώπους είναι βουτηγμένες σε σεξιστικές αναφορές και ομοφοβικά παραληρήματα και διαστρεβλωμένα πρότυπα. Παρακάτω ακολουθούν τίτλοι γνωστών τραγουδιών και καλλιτεχνών που εμπεριέχουν τα εν λόγω χαρακτηριστικά :

– Robin Thicke – Blurred Lines ft. T.I., Pharrell

– Gesaffelstein & The Weeknd – Lost in the Fire

– Nickelback – Figured You Out

– The Doors — You’re Lost Little Girl

– Meghan Trainor – Dear Future Husband

Video Games

Τα video games γνωρίζουν μεγάλη αναγνώριση και έχουν σημειώσει τρομερή πρόοδο ως προς τα γραφικά και την διάδραση που προσφέρουν. Σε αρκετά παιχνίδια, όπου η εγκληματικότητα είναι το ζήτημα, παρόλο που υπάρχει σήμανση περί ακαταλληλότητας, η πρόσβαση των νέων είναι αρκετά εύκολη. Σε αυτά, οι νέοι που βρίσκονται υπό την διαμόρφωση της σεξουαλικής τους αντίληψης, συναντάνε ένα gameplay όπου οι αντρικοί χαρακτήρες έχουν ως γνώμονα την κατάκτηση της νίκης με ότι αυτή συνεπάγεται. Η επιβλητικότητα, οι βωμολοχίες, τα όπλα, τα «γρήγορα» χρήματα και οι γυναίκες ως λάβαρο της νίκης δημιουργεί το πρότυπο του Alpha Male. Ενώ στα αντίστοιχα όπου ο πρωταγωνιστής είναι γυναικά, αυτή είναι το πρότυπο που παρουσιάζεται όμορφη με θελκτικά χαρακτηριστικά και σώμα. Κάτι που οφείλουμε να αναφέρουμε σχετικά με τη τελευταία περίπτωση, είναι ότι στις πρόσφατες εκδόσεις τους παρατηρείται ότι έχουν «χτίσει» περισσότερο τους χαρακτήρες, αποκλίνοντας από τα χαρακτηριστικά απλά μιας ωραίας γυναίκας, δίνοντας βάση στα χαρακτηριστικά μια έξυπνης και δυναμικής πρωταγωνίστριας.

Πηγή εικόνας: Wallpaper Flare
Πηγή εικόνας: Wallpaper Flare

Cinema

Οι κινηματογραφικές ταινίες στην αρχή χρησιμοποιούσαν το σεξ αρκετά προσεκτικά. Καθώς θεωρούσαν ότι έτσι θα μπορούσαν να προσελκύσουν τον κόσμο να τις δει. Ωστόσο υπήρχε μέχρι πρόσφατα έντονη λογοκρισία. Έτσι για πολλά χρονιά παρουσιάζονταν οι σκηνές σεξ με πολλή προσοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμά της κατάστασης τότε αποτελεί το γεγονός ότι στην στιγμή της κορύφωσης της σεξουαλικής πράξης χρησιμοποιούσαν οι σκηνοθέτες αλληγορικά πλανά. Φερ Ειπείν ένα τρένο που εισέρχεται σε ένα τούνελ ή πυροτεχνήματα ή ένα λουλούδι που ανθίζει. Καθιστώντας έτσι κάτι απολυτά φυσιολογικό για το ανθρώπινο είδος , ως θέμα ταμπού. Ταμπού αποτελούσαν και σκηνές σχετικά με την LGBT κοινότητα. Πλέον υπάρχει μια πολλή πετυχημένη γκάμα ταινιών που εξιστορεί και την παλαιότερη χρονική περίοδο σχετικά με το πως και το τι αντιμετώπιζαν.

 Social Media

Κλείνουμε με το σημαντικότερο φορέα διάδοσης ιδεών που δεν είναι άλλος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η χρήση τους πλέον είναι κομμάτι της καθημερινότητας όλο και περισσότερο ανθρώπων. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στην διαστρέβλωση που προάγεται συνέχεια προς το κόσμο. Πολυτελείς ζωές και φτιαχτές φωτογραφίες με σκοπό την εξαφάνιση της οποιασδήποτε ατέλειας φαίνεται να δημιουργούν μια πλαστή κοινωνική πραγματικότητα. Σε αυτή σημασία έχει η εικονική ποιότητα ζωής και όχι η πραγματική. Τα likes φαντάζουν ως ένα διαδικτυακό ναρκωτικό. Όπου στη περίπτωση που δεν μαζέψει αρκετά ο χρήστης, επηρεάζεται η ψυχολογία του. Ενώ όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην σεξουαλική προσέγγιση μεταξύ δυο ατόμων. Όπου ένα πρόσωπο μπορεί να θεωρηθεί απροσέγγιστο εξαιτίας της διαδικτυακής αναγνώρισης που τυγχάνει και θεωρείται δημοφιλής. Ενώ ένα άλλο μπορεί να σνομπαριστεί εξαιτίας της μη δημοφιλής του κατάστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο :

Perspectives on Human Sexuality ανακτήθηκε από cdn.citl.illinois.edu

A Look Into The Dark Side Of Video Games ανακτήθηκε από www.marieclaire.com.au

30 sexist popular songs that are not rap ανακτήθηκε από madamerap.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;