Σεξολογία: ο κλάδος που κατέκτησε τη σύγχρονη Ιατρική

Σεξολογία: ο κλάδος που κατέκτησε τη σύγχρονη Ιατρική
Πηγή εικόνας: HuffPost Canada

Κάθε φορά που συζητάμε για σεξ, ένα αμήχανο χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο μας και αμέσως αρχίζουμε τα πονηρά υπονοούμενα, μέχρι να τελειώσουμε την «καυτή» συζήτηση που αρχίσαμε. Κι όμως. Η επιστημονική συζήτηση γύρω από το σεξ, περισσότερο γνωστή ως σεξολογία, είναι ένας σύγχρονος κλάδος με μεγάλη ιστορία που υπόσχεται να δώσει λύση σε πολλά σημαντικά ζητήματα, είτε αυτό μας σοκάρει είτε όχι.

Ιστορικά μιλώντας, η σεξολογία ανάγεται στους αρχαίους πολιτισμούς. Αρχαίοι Έλληνες γιατροί είχαν αναλύσει το φαινόμενο της συνεύρεσης ανθρώπων και είχαν θεωρήσει τη σεξουαλική ηδονή ως την ύψιστη ανθρώπινη ηδονή. Η βαθύτερη ανάλυση του σεξ, όμως, έλαβε χώρα στην Ινδία. Οι Ινδοί φιλόσοφοι τελειοποίησαν το ζήτημα της ανθρώπινης ερωτικής συνεύρεσης, συντάσσοντας μάλιστα και το περίφημο Kama Sutra.

To Kama Sutra, αντίθετα με τη λαϊκή αντίληψη περί αρχαίας πορνογραφίας, είναι ένα φιλοσοφικό κείμενο που αφορά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του οίκου. Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, μπορεί να θεωρηθεί ως κι ένα πρώτο εγχειρίδιο σεξολογίας. Οι αρχαίοι Ινδοί γνώριζαν ότι η δυστοκία και η σεξουαλική ανικανότητα ταλανίζουν πολλά ζευγάρια, προκαλώντας κατάθλιψη και οδηγώντας στον τερματισμό του γάμου. Γι’ αυτόν το λόγο, έγραψαν έναν πρακτικό οδηγό με συμβουλές για ζευγάρια, ώστε να αντιμετωπίσουν τους προβληματικούς γάμους. Με άλλα λόγια, ένας αρχαίος…σύμβουλος γάμου! Αρκετά προχωρημένο για τα δεδομένα του 3ου αιώνα μ.Χ.! Αντίθετα, η σημερινή εκχυδαϊσμένη αντιμετώπιση του Kama Sutra είναι δημιούργημα των Άγγλων αποικιοκρατών που, όπως φαίνεται, δεν ήταν και τόσο έξυπνοι για να κατανοήσουν το μεγαλείο της ινδικής σκέψης.

Πίσω στην Ευρώπη, η εκτεταμένη σεξουαλική έρευνα άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα. Γάλλοι κοινωνιολόγοι ξεκίνησαν τη μελέτη της πορνείας στη γαλλική πρωτεύουσα. Το έργο, που έμεινε γνωστό ως «Περί Πορνείας στο Παρίσι», τάραξε τα νερά του πουριτανισμού της βικτωριανής εποχής. Από τότε μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η σεξολογία αναπτύσσεται συστηματικά από Γερμανούς ερευνητές. Ακόμα και μέλη του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας είχαν μελετήσει γραπτά Γερμανών σεξολόγων, για να τα ρίξουν αργότερα στην πυρά. Αυτό, διότι τα φασιστικά καθεστώτα θέλουν πάντα να ελέγχουν την αναπαραγωγή και την οικογένεια.

Η σεξολογία από το τέλος του Πολέμου μέχρι σήμερα

Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μετέφερε τη σεξολογία στις ΗΠΑ. Ευρωπαίοι πρόσφυγες γιατροί ίδρυσαν ινστιτούτα σεξουαλικής έρευνας σε πολλά πανεπιστήμια της Αμερικής με δύο στόχους: τη μελέτη της αναπαραγωγής και την καταπολέμηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. Παρά τη συνεχή έρευνα, η σεξολογία μέχρι τη δεκαετία του 1980, παρέμενε στο περιθώριο της Ιατρικής. Κόμπλεξ και αναχρονισμοί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το AIDS, όμως, άλλαξε τα πάντα. Η ραγδαία εξάπλωση του ιού και η μη ύπαρξη θεραπείας έφεραν τη σεξολογία στις τηλεοράσεις. Ο κόσμος ήθελε να μάθει περισσότερα για το σεξ και, κυρίως, για το ασφαλές σεξ. Η σεξολογία, ακόμη, συνέβαλε στην άμβλυνση των στερεοτύπων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κατά τη δεκαετία του 1990, διαλύοντας μύθους και ντεμοντέ δόγματα. Ωστόσο, αρκετά από αυτά απομένουν ακόμη και σήμερα.

Η εποχή αυτή συμπίπτει, επίσης, με την έκρηξη στην έκδοση βιβλίων και παραγωγή εκπομπών σεξουαλικής υγείας. Άλλωστε, εκεί ανάγονται και οι ρίζες της κωμικοτραγικής συζήτησης περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία της Ελλάδας. Πόσο απαραίτητο είναι να μάθουν οι νεότερες γενιές τους κινδύνους του σεξ και την ανάγκη για ασφαλές σεξ. Η Εκκλησία, ωστόσο, μέχρι σήμερα «ποτίζει» τη σχετική συζήτηση με συνωμοσίες και φανατισμό.

Η σεξολογία, επίσης, συνδέεται με την ανθρωπολογία, ακόμα και τις κοινωνικές επιστήμες. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική υγεία συνδέεται με την ψυχολογία, την ατομική παραγωγικότητα, ακόμα και τη γενετική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι στην εποχή μας ανθίζει το sex therapy, η ιατρικοψυχική αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η στυτική δυσλειτουργία ή η διαταραχή οργασμού. Το σίγουρο είναι ότι η σεξολογία είναι μία ειδικότητα που έχει ακόμα να δώσει πολλά στην ανθρωπότητα. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας σοκάρει.


Πηγές

«Δύο Έλληνες Σεξολόγοι μάς Εξηγούν τι Εστί Sex Therapy». VICE.gr

«Τι Μπορείς να Κάνεις με ένα Πτυχίο στη Σεξολογία». VICE.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος, Ιστορικος, Storyteller. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;