Σάτον Χου, όταν μάθαμε για τους Αγγλοσάξονες

Το πλοίο-τάφος στο Σάτον Χου. Πηγή εικόνας: culturewizz.gr

Το 1939, παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανία ήρθε αντιμέτωπη με μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη που αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα ευρήματα της βρετανικής αρχαιολογίας. Στο Σάτον Χου, βρέθηκε ένα πλοίο-τάφος που χρονολογήθηκε τον 7o αιώνα από τα νομίσματα που βρέθηκαν πάνω σ’ αυτό, που εκτιμάται ότι έγινε προς τιμήν ενός αγγλοσάξονα βασιλιά ο οποίος πέθανε στις αρχές του 600 μ.Χ.

Η Edith Pretty, η αιτία για αυτή την ανακάλυψη. Ήταν κάτοχος μίας τεράστιας έκτασης στην περιοχή του Σάτον Χου, η οποία περιλάμβανε και λόφους. Εκείνη μαζί με τον άνδρα της πάντα πίστευαν ότι κάτι υπήρχε κάτω από αυτούς και αποφάσισε να ξεκινήσει μια ανασκαφή. Βρισκόμαστε στο 1939, λίγο πριν η Βρετανία μπει στον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.

Κανένας αρχαιολόγος δεν αναλάμβανε την  ανασκαφή και είχαν αφιερωθεί στην προστασία των μουσείων και των εκθεμάτων τους. Η Pretty, αποφάσισε να προσλάβει έναν “ερασιτέχνη” αρχαιολόγο. Αυτός ήταν ο Basil Brown, που ανακάλυψε τους τάφους του 7ου αιώνα, με πρώτο ένα αγγλοσαξονικό πλοίο-τάφο.  

Το πλοίο αποδείχτηκε πλωτό χρυσοχοείο και ο θησαυρός του σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο και προσφέρει πολλές πληροφορίες για την αγγλοσαξονική τέχνη της εποχής. Ανάμεσα στα νομίσματα, έργα σπάνιας τέχνης και άλλα δείγματα χρυσοχοϊας και αργυροχοϊας, βρέθηκε και ένα ασημένιο πιάτο με τη σφραγίδα του βυζαντινού αυτοκράτορα Αναστάσιου του A’, ενδεικτικό των σχέσεων των Αγγλοσαξόνων με το Βυζάντιο. Βρέθηκε επίσης μια χρυσή πόρπη με μια ζωόμορφη μορφή χαραγμένη, εγχάρακτα ελεφαντοστά και πολλά άλλα χρυσά, ασημένια και σμάλτινα σκεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημαντικότητα της ανακάλυψης

Μια ακόμα αρχαιολογική ανακάλυψη, θα μπορούσε να πει κάποιος, αλλά τι ιδιαίτερο έχει αυτή η ανασκαφή στο Σάτον Χου;;  Μέχρι τότε δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα για την εποχή των ευρημάτων της, μέχρι τότε πιστεύαμε ότι η Δυτική Ευρώπη τότε πλήχτηκε δημογραφικά, πολιτιστικά και οικονομικά ως αποτέλεσμα της παρακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ορίζαμε αυτή την εποχή ιστορικά είτε ως αρχές του Μεσαίωνα, είτε ως Πρώιμος Μεσαίωνας λόγω του ότι δεν γνωρίζαμε τίποτα πιο συγκεκριμένο.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους έδειξαν έναν πολιτισμό, που αποφάσισε να “κλέψει” στοιχεία από την Σκανδιναβία και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, για να δημιουργήσει την ταυτότητά του. Έδειξαν έναν λαό πολυταξιδεμένο, που είχε εμπορικές σχέσεις με την Σρι Λάνκα, τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, την Αίγυπτο και όλη την Ευρώπη. Και μάς έδειξαν ότι τότε ξεκίνησε να πραγματοποιείται και μία θρησκευτική μετάβαση, από τους παλιούς θεούς στον χριστιανισμό.  

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;