Ρατσιστικά στερεότυπα σε κλασικές ταινίες της Disney

ρατσιστικά στερεότυπα
Πηγή εικόνας: smithsonianmag.com

Η Disney έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και οι ταινίες της εξακολουθούν να αποτελούν συντροφιά μικρών και μεγάλων έως σήμερα. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν πως σε πολλές κλασικές της ταινίες υπάρχουν κρυμμένα ρατσιστικά στερεότυπα. 

 

Προειδοποίηση σχετικά με ρατσιστικά στερεότυπα

Διάφορες κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney, συνοδεύονται πλέον από προειδοποιητικά σημειώματα σχετικά με την ύπαρξη ξεπερασμένων στερεοτύπων, όπως η φυλή ή το χρώμα του δέρματος. Παρότι προβαλλόταν ήδη ένα μήνυμα σχετικά με τις “ξεπερασμένες πολιτικές αναπαραστάσεις” από τον περασμένο Νοέμβριο, πλέον ισχυροποιήθηκε.

Η πλατφόρμα streaming Disney+ προειδοποιεί:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Αυτό το πρόγραμμα περιέχει αρνητικές απεικονίσεις και/ή εικόνες κακομεταχείρισης άλλων λαών ή πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να αφαιρέσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε την επιβλαβή επίδραση του, μαθαίνοντας από αυτήν και να πυροδοτήσουμε μία συζήτηση που θα δημιουργήσει ένα κοινό μέλλον για όλους χωρίς αποκλεισμούς”.

 

Ρατσιστικά στερεότυπα σε κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων

Η Λαίδη και ο Αλήτης (1955)

Στη συγκεκριμένη ταινία εντοπίζονται αρνητικά στερεότυπα για τους Ασιάτες μέσω της “καρικατουριστικής” ασιατικής απεικόνισης δύο γατών του Σιάμ, της Σι και της Αμ.

Πηγή εικόνας: newsweek.com

Υπάρχει ακόμη η σκηνή στο καταφύγιο των σκύλων, όπου εμφανίζονται ζώα με βαριά προφορά της χώρας από την οποία προέρχονται. Έτσι, ο Πέντρο το τσιουάουα, έχει μεξικανική προφορά ενώ ο Μπόρις το μπορζόι, ρωσική.

Πηγή εικόνας: disney.fandom.com

 

Οι Αριστόγατες (1970)

Στην ταινία εμφανίζεται ένας γάτος του Σιάμ, ο Σιαν Γκον, που μοιάζει επίσης με ασιατική καρικατούρα. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας τραγουδάει και παίζει πιάνο χρησιμοποιώντας chopsticks.

ρατσιστικά στερεότυπα
Πηγή εικόνας: globalnews.ca

 

Ντάμπο (1941)

Το ελεφαντάκι προσπαθεί να μάθει να πετάει με τη βοήθεια των κοράκων, η προφορά των οποίων θυμίζει αφροαμερικανική αργκό. Το όνομα του αρχηγού τους, Τζιμ κόρακας (Jim Crow), παραπέμπει στη νομοθεσία περί φυλετικού διαχωρισμού σε πολιτείες της νότιας Αμερικής, γνωστή ως Jim Crow laws. Η σκηνή λοιπόν προωθεί ξεκάθαρα ρατσιστικά μηνύματα σε βάρος των αφροαμερικανών.

Πηγή εικόνας: disney.fandom.com

 

Το βιβλίο της Ζούγκλας (1968)

Στην ταινία αυτή εμφανίζεται ο βασιλιάς Λούι, ένας τεμπέλης ουρακοτάγκος που μιλάει την αργκό της εποχής και τραγουδάει στο στυλ της Dixieland jazz. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας έχει λάβει κακές κριτικές αφού κι αυτός φαίνεται να προωθεί ρατσιστικά στερεότυπα σχετικά με τους αφροαμερικανούς.

ρατσιστικά στερεότυπα
Πηγή εικόνας: pinterest.com

 

Πήτερ Παν (1953)

Στην ταινία οι ιθαγενείς Αμερικανοί αναφέρονται ως ερυθρόδερμοι, όρος προσβλητικός για τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Πέραν αυτού, ο Πήτερ και τα Χαμένα αγόρια φορούν φτερά στο κεφάλι και χορεύουν όπως οι Ινδιάνοι. Ρωτούν μάλιστα να μάθουν τι σημαίνει ερυθρόδερμος και πώς έχει προκύψει το κόκκινο χρώμα του δέρματός τους. Πλέον η Disney ισχυρίζεται πως όλα όσα διαδραματίζονται στο συγκεκριμένο απόσπασμα της ταινίας αποτελούν μορφή υπονόμευσης της σπουδαιότητας του πολιτισμού των αυτόχθονων λαών της Αμερικής.

ρατσιστικά στερεότυπα
Πηγή εικόνας: disney.fandom.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο

16/10/20 “Disney updates content warning for racism in classic films (2020)” Ανακτήθηκε από bbc.com(τελευταία πρόσβαση 3/2/21)

16/10/20 “Προειδοποιητικά σημειώματα για ρατσισμό και στερεότυπα σε ταινίες της Disney (2020)” Ανακτήθηκε από kathimerini.gr (τελευταία πρόσβαση 3/2/21)

Top 10 Insanely Racist Moments In Disney Movies That You Totally Forgot About (2018). Ανακτήθηκε από https://www.youtube.com/watch?v=YKWGQyz-oLw (τελευταία πρόσβαση 3/2/21)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Νάτσιου

Είμαι η Δήμητρα, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αγάπη για την τέχνη. Από μικρή μου άρεσε να γράφω ιστορίες αλλά δεν ήθελα να τις διαβάζει κανείς. Τώρα που μεγάλωσα γράφω κείμενα για να τα μοιραστώ με όλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;