“Ο Γαλαξίας μου”: Έκθεση αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη

ο γαλαξίας μου
Πηγή εικόνας: megaron.gr

Με τεράστια θλίψη ο ελληνικός λαός αποχαιρέτησε τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ένας από τους λίγους διεθνούς εμβέλειας Έλληνες, που είδε τη μουσική του να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και τα έργα του να ερμηνεύονται από κορυφαίους καλλιτέχνες, άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Σεπτεμβρίου 2021.

Η θλιβερή είδηση του θανάτου του, κατέστησε πιο επίκαιρη από ποτέ την έκθεση «Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που έχει διοργανώσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο σπουδαίος συνθέτης

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής και της δημόσιας ζωής. Η μορφή του κατάφερε να σημαδέψει την Ελλάδα του 20ου αιώνα ενώ το έργο του συνέβαλε στην εξέλιξης της ελληνικής μουσικής. Οι μελωδίες του έντυσαν την ελληνική ποίηση και εκφράστηκαν οι αξίες και τα ιδανικά για τα οποία αγωνιζόταν ακατάπαυστα. Για το λόγο αυτό η μουσική του αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες και όχι μόνο. Ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο και τα τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες.

Στις 29 Ιουλίου 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης συμπλήρωσε 95 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής. Η επέτειος αυτή έδωσε την ευκαιρία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών να οργανώσει την έκθεση «Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης». Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τη μουσική και την ιστορία της Ελλάδας, παρακολουθώντας σπάνια ντοκουμέντα από το Αρχείο του.

ο γαλαξίας μου
Πηγή εικόνας: newsbomb.gr

Η έκθεση

Ο τίτλος της έκθεσης «Ο Γαλαξίας μου», δεν επιλέχθηκε τυχαία. Προέρχεται από τα λόγια του ίδιου του συνθέτη, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα έργα του: «Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ένα ενιαίο σύνολο. Άλλωστε επιδιώκω τα έργα της ίδιας περιόδου να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων (τραγούδια, συμφωνίες, όπερες) με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 16 θεματικές ενότητες που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του και παρουσιάζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εντός της έκθεσης. Οι ενότητες αυτές αναφέρονται μεταξύ άλλων στο συμφωνικό του έργο, τη μελοποιημένη ποίηση, τη μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και εκείνη που συνδέεται με τους αγώνες, το λαϊκό τραγούδι, τα χρόνια της εξορίας και φυσικά τη σχέση του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει πολλές και διαφορετικές πλευρές του συνθέτη.

ο γαλαξίας μου
Πηγή εικόνας: ogdoo.gr

Έκθεση ντοκουμέντων από το αρχείο του συνθέτη

Το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα. Περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, αφίσες, έντυπα και άλλο ποικίλο υλικό. Τα χειρόγραφα του αρχείου έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι πλέον διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του συνθέτη.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη έκθεση, παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη, με τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή και να μάθουν την ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα.

ο γαλαξίας μου
Χειρόγραφο σε χαρτοπετσέτα ~ Πηγή εικόνας: monopoli.gr

Η έκθεση «Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» θα συνεχιστεί έως τις 30 Οκτωβρίου 2021 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο

Μίκης Θεοδωράκης 29.07.1925 – 02.09.2021: Η έκθεση «Ο Γαλαξίας μου» για το έργο του μεγάλου συνθέτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ανακτήθηκε από https://digitalculture.gov.gr/2021/06/i-ekthesi-o-galaxias-mou-gia-to-ergo-tou-miki-theodoraki-sto-megaro-mousikis-athinon/ (τελευταία πρόσβαση 10.09.21)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Νάτσιου

Είμαι η Δήμητρα, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αγάπη για την τέχνη. Από μικρή μου άρεσε να γράφω ιστορίες αλλά δεν ήθελα να τις διαβάζει κανείς. Τώρα που μεγάλωσα γράφω κείμενα για να τα μοιραστώ με όλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;