“Ο άλλος άνθρωπος” : Μία κοινωνική κουζίνα για όλους

Το πανό της κοινωνικής κουζίνας
πηγή εικόνας: www.facebook.com

Πλατεία Κολωνακίου, ένα τσουκάλι πάνω σε μία φορητή συσκευή γκαζιού, ένα πανό που προσκαλεί, ανοιχτά, τον κόσμο να έρθει για φαγητό και μία ομάδα ανθρώπων που μαγειρεύουν. Μαγειρεύουν χωρίς κάποιο αντάλλαγμα, ανιδιοτελώς και με πραγματική αγάπη για αυτό που κάνουν. Το καλύτερο δε είναι πως το φαγητό είναι για όλους. Θα συσκευαστούν σακούλες με φαγητοδοχεία και θα διανεμηθούν σε άστεγους της περιοχής αλλά και στην πλατεία θα στηθεί ένα μεγάλο “τραπέζι” αγάπης. Πόσο οξύμωρο να βλέπεις έναν βέρο Κολωνακιώτη να τρώει μαζί με έναν άστεγο; Αυτό όμως πρεσβεύει η κοινωνική κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” και ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

Μαγειρεύοντας στο δρόμο
Πηγή εικόνας: facebook.com
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος
Πηγή εικόνας: facebook.com

Ο Κωνσταντίνος είναι o άνθρωπος-χαμόγελο. Μία προσωπικότητα που δύσκολα ξεχνάς και ακόμα πιο δύσκολα προσπερνάς. Η οικονομική κρίση τον οδήγησε στα χαμηλά, ώσπου μια μέρα είπε ένα “δε βαριέσαι” και βγήκε να μοιραστεί το φαγητό που του περίσσευε. Με μία κατσαρόλα, ένα γκαζάκι και δυο πακέτα μακαρόνια, μια μέρα στο Μοναστηράκι, έφαγαν 5-6 νοματαίοι και έγινε η αρχή. Έτσι απλά, με ιδιαίτερη συνέπεια και υπομονή το Μοναστηράκι έγινε τόπος συνάντησης. Ο ένας φίλος έφερνε τον άλλο, ο τυχαίος περαστικός ξαναερχόταν και την επόμενη Τρίτη, οι προμήθειες αρκούσαν πλέον για όλους, αναξιοπαθούντες και μη, κι έτσι μαγικά “Ο άλλος άνθρωπος”, ο Κωνσταντίνος, έφερε στην επιφάνεια πολλούς “άλλους ανθρώπους”.

Η ομάδα μεγάλωσε και μεγαλώνει συνεχώς. Από το Μοναστηράκι δημιουργήθηκαν πυρήνες πανελλαδικά, όπου υπάρχει ανάγκη. Όχι μόνο σίτισης, αλλά να έρθουμε κοντά ως άνθρωποι. Να μάθουμε την αλληλεγγύη μέσα από πράξεις. Η παρέα γύρισε όλη τη χώρα: Σάμο, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Λαμία, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα κλπ. Το πλέον εντυπωσιακό βέβαια είναι πως το τσουκάλι μπαίνει και σε όλες τις γειτονιές της Αττικής. Από Μάνδρα μέχρι Γλυφάδα και από πλατεία Κουμουνδούρου μέχρι Κολωνάκι. Δεν υπάρχουν δηλαδή τα στεγανά του κοινωνικού προφίλ, της εύπορης γειτονιάς γιατί το μήνυμα είναι σαφές και ένα: “Τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί”

Το σπίτι του “Άλλου ανθρώπου”

Μαγειρεύουμε όλοι μαζί, ζούμε όλοι μαζί.
Πηγή εικόνας: facebook.com

Τα χρόνια πέρασαν από το 2012 και ο Κωνσταντίνος έχει πια μια μεγάλη οικογένεια φίλων, με ουσιαστικούς ρόλους, να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα που πρεσβεύει όσο πιο μακριά γίνεται. Κι έτσι σήμερα ο “Άλλος άνθρωπος”, έχει ένα σπίτι, με όλα τα παρελκόμενα έξοδα αλλά με δομή και ετοιμότητα να καλύψει ακόμα περισσότερες ανάγκες συνανθρώπων. Σε αυτές τις ανάγκες, υλικές και μη, μπορούν να συνεισφέρουν όλοι ενώ έχουν τοποθετηθεί καλάθια της κοινωνικής κουζίνας, από καταστήματα λιανικής μέχρι εταιρείες τεχνολογίας, όπου ο καθένας μπορεί να τοποθετήσει βασικά υλικά για την ετοιμασία των γευμάτων. Παράλληλα, σε συνεργασία με το πλυντήριο δρόμου Ithaca, οι εθελοντές πλένουν και στεγνώνουν ρούχα για όσους μένουν στο δρόμο, συγκεντρώνουν δωρεές και αγοράζουν τεχνολογικό εξοπλισμό για μαθητές, προσφέρουν δωρεάν μαθήματα ενώ καλύπτουν φαρμακευτικές αγωγές και ρουχισμό για όποιον έχει ανάγκη. Ο Κωνσταντίνος έχει το κινητό του διαθέσιμο προς όλους και φροντίζει πάντα, να ανταποκρίνεται σε όλα τα τηλεφωνήματα χωρίς δεύτερες ερωτήσεις. Η δομή στη Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ανοιχτή προς όλους και απόλυτα αυτοδιαχειριζόμενη. Δεν υπάρχει αρχηγός , υπάρχει ομάδα, και έχει ανοιχτή την αγκαλιά της προς κάθε νέο μέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καλλιτέχνες

διαδικτυακή συναυλία
Πηγή εικόνας: facebook.com

Πέραν της ανιδιοτέλειας των εθελοντών, υπάρχουν και πολλοί καλλιτέχνες που συνδράμουν ουσιαστικά στο έργο της κοινωνικής κουζίνας. Η πρώτη απόπειρα έγινε το 2014 στο Λαύριο και έπειτα το 2016 σε μία μεγαλειώδη συναυλία στο Πειραιώς academy.Η τελευταία διά ζώσης συνάντηση έγινε στο θέατρο Πέτρας, στις 4 Ιουνίου 2019, σε μία συναυλία με πολλή αγάπη. Στις 21 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε μία δωρεάν διαδικτυακή συναυλία, με σπουδαία ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, η οποία έδωσε ξανά τη χροιά της συλλογικότητας στην όλη προσπάθεια.

Τρώμε όλοι μαζί για κάποιον που έφυγε

Πηγή εικόνας: facebook.com

Όταν έφυγε ο Αντώνης Βαρδής, ένας καλλιτέχνης που είχε σταθεί δίπλα στον Κωνσταντίνο από τα πρώτα βήματα της δράσης, έλαβε χώρα ένα διαφορετικό μνημόσυνο για τους 6 μήνες απουσίας. Στο Μοναστηράκι, με φίλους και συγγενείς, με δυο κιθάρες και κοκκινιστό κοφτό μακαρονάκι. Για ώρες, όλοι μαζί τραγουδούσαν και συνέτρωγαν εις μνήμη του αγαπημένου τους. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι τώρα. Υπάρχουν τα γεύματα εις μνήμη, στα οποία δεν καλείσαι να πληρώσεις ούτε ένα ευρώ, ούτε να προσφέρεις με τρόφιμα. Απλά ενημερώνεις τον Κωνσταντίνο για το όνομα του ανθρώπου που έφυγε και μνημονεύεται στο γεύμα. Δεν είναι μνημόσυνο. Είναι γεύμα αγάπης.

Τελικά είναι φιλανθρωπία;

Πηγή εικόνας: facebook.com

“Ο «Άλλος Άνθρωπος», δεν είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση, όπου οι περισσότερο ευνοούμενοι βοηθούν τους αναξιοπαθούντες. Είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δράση, όπου όσοι συμμετέχουν ευνοούνται. Όλοι είναι ίσοι γύρω από την κατσαρόλα, μαγειρεύουν μαζί και τρώνε από το ίδιο φαγητό και ας είναι διαφορετικοί από κάθε άποψη. Αυτή είναι η απάντηση διά στόματος “κουζίνας”. Στην ουσία, όταν οι συνθήκες συνωμοτούν στο να νιώσεις πως δεν προσφέρεις, όταν οι καταστάσεις σε βαλτώνουν, όταν αποκοινωνικοποιείσαι, στον “Άλλο άνθρωπο” θα βρεις μια παρέα να πεις δυο κουβέντες, ανθρώπους να βοηθήσεις, το θάρρος να βοηθηθείς και τη χαρά της προσφοράς. Και όλα αυτά χωρίς face και status control.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

Στο facebook στη σελίδα της κοινωνικής κουζίνας, ο Κωνσταντίνος αναρτά καθημερινά τις ανάγκες της δράσης εδώ

  • Στην ομάδα του facebook εδώ
  • Στο blog του “Άλλου Ανθρώπου”
  • Στο σπίτι του “Άλλου Ανθρώπου” Μεγάλου Αλεξάνδρου 122 Κεραμεικός
  • Πληροφορίες στο e-mail: oallosanthropos@gmail.com και στο τηλέφωνο 6940882355 (Κωνσταντίνος

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

“Ο άλλος άνθρωπος” : Μία κοινωνική κουζίνα αλληλεγγύης για όλους. Αντλήθηκε από https://oallosanthropos.blogspot.com/2018_01_07_archive.html (τελευταία πρόσβαση 2/3/2021)

https://www.facebook.com/%CE%9F-%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%94%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%B1%CE%BD-%CE%A6%CE%B1%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%BF-%CE%93%CE%B9%CE%B1-%CE%9F%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-628150187199571 (τελευταία πρόσβαση 2/3/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντέμη Ρούσσα

Αν δε μπορείς να το πεις γράψτο. Αν δε μπορείς να το γράψεις διάβασέ το. Αν δε μπορείς να το διαβάσεις σίγουρα κάποιος το έχει πει με ένα τραγούδι...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;