Pub: Με πίστη στην αγγλική παράδοση

pub
Πηγή εικόνας: discoverbritainmag.com

Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε τις Αγγλικές pub θα κινούμασταν μεταξύ καφενείου, πλατείας, ρεμπετάδικου και μπαρ. Στην Αγγλία εξελίχθηκαν με ένα μοναδικό τρόπο στο πέρασμα των χρόνων, χωρίς να χάσουν την αυθεντικότητά τους και το λόγο ύπαρξής τους: να φέρουν τον κόσμο κοντά.

Πως ξεκίνησαν

Οι pub έχουν ιστορία 2.000 ετών. Είναι η εξέλιξη των ρωμαϊκών ταβερνών του 1ου αιώνα μ.Χ, τις οποίες οι Βρετανοί ασπάστηκαν και υιοθέτησαν κατά την επικράτηση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Παλαιότερα ήταν σπίτια που έμεναν ανοιχτά στο κοινό (public) και σέρβιραν αλκοόλ, ενώ μπορούσαν να προσφέρουν και διαμονή στους ταξιδιώτες. Αυτά τα “public” σπίτια λοιπόν έγιναν τα κέντρα των κοινοτήτων στη Μεγάλη Βρετανία και διατηρούν μέχρι σήμερα πολλά από τα πρωταρχικά τους χαρακτηριστικά.

Τι είναι σήμερα μια pub;

Οι pub είναι μέρος συνάντησης, κοινωνικοποίησης και ανταλλαγής απόψεων και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βρετανικής κουλτούρας. Από τον τρόπο που μία pub εξυπηρετεί τους πελάτες της,  μέχρι τους άτυπους κανόνες που τη χαρακτηρίζουν, καταλαβαίνεις πως είναι αδύνατον να μην γνωρίσεις κόσμο και να μην κάνεις φίλους. Στην pub δεν υπάρχει σερβιτόρος. Βγάλε τις λίρες σου, πλησίασε στο μπαρ δείχνοντάς τες και παράγγειλε το ποτό σου. Πολλές φορές θα χρειαστεί να περιμένεις στην ουρά με υπομονή ή να πρέπει να ανοίξεις διάδρομο για να περάσεις μέσα στο συνωστισμό κρατώντας 10 ποτήρια μονόλιτρες μπύρες στα χέρια μέχρι να φτάσεις στο τραπέζι σου. Είναι αναπόφευκτο να έρθεις πολύ κοντά με κάποιον άλλο θαμώνα ή να ανοίξεις μια ψιλή κουβέντα περί ποδοσφαίρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

pub
Πηγή εικόνας: fabnews.live

Η βασικότερη διαφορά όμως μιας pub με ένα bar είναι τα ποτά. Αν θες κοκτέιλ καλύτερα να μην κάνεις τον κόπο. Μία pub που σέβεται τον εαυτό της θα σου δώσει άπειρες επιλογές σε μπύρες και καλά ουίσκι αλλά σίγουρα όχι σε κοκτέιλ. Μία ακόμα ιδιαιτερότητα είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν φιλοδωρήματα. Αν θες να ευχαριστήσεις τον άνθρωπο πίσω από την μπάρα θα πρέπει να τον κεράσεις και ο ίδιος θα αποφασίσει αν θα κρατήσει την αξία του ποτού στη μορφή φιλοδωρήματος. Σε γενικές γραμμές αν βρεθείς σε μία pub θα πρέπει να κεράσεις τη γύρα σου. Αλλοίμονο αν φύγεις πριν έρθει η σειρά σου. Bad news!

pub
Πηγή εικόνας: maxmag.gr

Πότε να πας 

Σε μία pub μπορείς να πας το μεσημέρι για μπύρα και μεζέ, πριν τον αγώνα, μετά τον αγώνα, κατά τη διάρκεια του αγώνα, με παρέα ένα Σάββατο, χωρίς παρέα κάθε μέρα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για να επισκεφτείς μία pub αλλά σίγουρα δεν θα τη βρεις ανοιχτή το πρωί για καφέ. Από το μεσημέρι και μετά μπορείς να σερβιριστείς μια ελαφριά μπύρα και μια ποικιλία για αρχή. Με το σχόλασμα των εργαζομένων η pub θα πάρει ζωή. Οι Άγγλοι συνηθίζουν να περνάνε από το στέκι τους μετά τη δουλειά, για ένα γρήγορο ποτό και για αποσυμπίεση. Δεν έχει σημασία η παρέα. Τους περισσότερους θα τους βρεις εκεί αλλά και να αποτολμήσεις μία μοναχική έξοδο, σίγουρα θα βρεις ένα συνομιλητή στο μπαρ. Στις pub διαμορφώνονται απόψεις σε όλα τα ζητήματα. Από μία ελαφριά κουβέντα για τον καιρό μέχρι σοβαρά πολιτικά ζητήματα, οι συζητήσεις ζυμώνουν απόψεις και δημιουργούν κινήματα. Τα αίματα σίγουρα θα ανάψουν αν η κουβέντα κατευθυνθεί στα ποδοσφαιρικά αλλά υπάρχουν πάντα τα βελάκια (darts)  και ίσως ένα τραπέζι σνούκερ για να αποκλιμακωθεί το τεταμένο κλίμα. Η Βρετανία άλλωστε πρωτοπορεί και στα δύο αυτά σπορ.

pub
Πηγή εικόνας: tripadvisor.com

 

Η μουσική στις pub

Βρίσκεσαι σε ένα χωριό της εξοχικής Αγγλίας και στέκεσαι έξω από την πόρτα της τοπικής pub. Από μέσα ακούς γκάιντα και άλλα  φολκλόρ μουσικά όργανα να παίζουν παραδοσιακή μουσική. Για να κάνεις τον παραλληλισμό είναι σαν να στέκεσαι έξω από το καφενείο του χωριού και να ακούς κλαρίνα. Οι pub είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη στην Αγγλία που θα ακούσεις παραδοσιακή μουσική. Αν ακούσεις κάτι άλλο, δεν είσαι σε pub. Η συμβολή του συγκεκριμένου τρόπου διασκέδασης των Άγγλων στη διατήρηση της τοπικής και εθνικής μουσικής κουλτούρας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών pub φαίνεται να επιμένουν πολύ σε αυτό και να μη αρνούνται να το εκσυγχρονίσουν πέραν των πολύ πολύ βασικών. Θα παίξουν κάποια κλασικά αλλά πάντα στα ακούσματα ενός Cockney. Όπου Cockney, ο κλασικός μικροαστός Λονδρέζος, που μιλά την αγγλική με ακόμα πιο ιδιαίτερη προφορά χρησιμοποιώντας και λέξεις της τοπικής διαλέκτου. Σαν να λέμε ο Άγγλος ο ορίτζιναλ.

pub
Πηγή εικόνας: ymtvacations.com

Σε κάθε περίπτωση η Αγγλία μπορεί να επιβιώσει χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς Big Ben ακόμα και χωρίς Fish & Chips. Αλλά σίγουρα δε θα τα καταφέρει χωρίς τους Royals και τις pub καθώς αυτές οι δύο συνισταμένες είναι τα γρανάζια της αγγλικής παράδοσης, της εξωστρέφειας και της κουλτούρας. Με λίγα λόγια, enjoy England in a pub as If you were an undercover Royal.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

“Pub:Με πίστη στην αγγλική παράδοση” Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Pub (τελευταία πρόσβαση 24/4/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντέμη Ρούσσα

Αν δε μπορείς να το πεις γράψτο. Αν δε μπορείς να το γράψεις διάβασέ το. Αν δε μπορείς να το διαβάσεις σίγουρα κάποιος το έχει πει με ένα τραγούδι...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;