Stolypin: H τελευταία ελπίδα του Τσάρου

Stolypin
Πηγή εικόνας: rbth.com

[punica-dropcap]Ο[/punica-dropcap] Pyotr Arkadyevich Stolypin γεννήθηκε το 1862 στη Δρέσδη και υπηρέτησε την πολιτική ζωή της Ρωσίας, υπό την κυβέρνηση του καθεστώτος του τελευταίου Τσάρου Νικολάου του Δευτέρου. Ο Stolypin ξεχώρισε για την μεταρρυθμιστική προσπάθειά του προκειμένου να διασώσει την Τσαρική δυναστεία. Ωστόσο τα θεμέλια για την επανάσταση του 1917 είχαν τεθεί παρά τις προσπάθειες του Ρώσου πολιτικού.

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι δυνητικά, τα ρηξικέλευθα μέτρα για την εποχή που αποφάσισε να πάρει ο Stolypin, αν είχαν υιοθετηθεί νωρίτερα από την τσαρική κυβέρνηση, η ιστορία ίσως είχε γραφτεί διαφορετικά.

Ο Stolypin, έχοντας την εύνοια του Αυτοκράτορα, διορίσθηκε το 1906 υπουργός εσωτερικών, θέση την οποία έλαβε μετά την επανάσταση του 1905. Επιπλέον, την ίδια εποχή διορίσθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών, αξίωμα που αντιστοιχεί στο σημερινό πρωθυπουργό.

Ένα μεγάλο κομμάτι των Ρώσων υπηκόων, ασχολούνταν με τις αγροτικές εργασίες. Έτσι η Ρωσική Αυτοκρατορία ήταν μια τεράστια επικράτεια πλούσια σε καλλιέργειες καθώς διέθετε και διαθέτει πολύ εύφορο έδαφος. O Stolypin, αφού προχώρησε με διάταγμα σε διάλυση της Πρώτης Δούμας (1906), αποφάσισε να περάσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Σκόπευε, έτσι, να ενδυναμώσει τον αγροτικό πληθυσμό και να φέρει τους αγρότες των Ρωσικών Επαρχιών πιο κοντά στο τσαρικό καθεστώς.

Ο Stolypin συνέθεσε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά, έδιναν τη δυνατότητα επιλογής αντιπροσώπων για τους αγρότες στις τοπικές κυβερνήσεις (Zemstvo) και καθιστούσε τους αγρότες ικανούς να αποκτήσουν δικά τους αγροτεμάχια.

 

Πηγή εικόνας: thestolypincars.bandcamp.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, οι αγρότες θα μπορούσαν να μετέχουν κανονικά σε δικαστικές διαδικασίες. Το όραμα του βασιζόταν στη δημιουργία μίας αγροτικής τάξης, εύπορης, αυτάρκους και οικονομικά σταθερής και με αυτόν τον τρόπο ευνοϊκά προσκείμενης προς το τσαρικό καθεστώς. Επιπλέον, δίνονταν χρήματα σε όσους ήταν πρόθυμοι να κατοικήσουν στα βάθη της Σιβηρίας.

Ένα άλλο μεταρρυθμιστικό στοιχείο του Stolypin ήταν η βιομηχανική ενδυνάμωση. Η συγκεκριμένη, σε συνδυασμό με την αγροτική μεταρρύθμιση, οδήγησε τους ανθρώπους στις πόλεις προς αναζήτηση εργασίας. Ταυτόχρονα, ενέτεινε τους ελέγχους για τη διασφάλιση της ασφαλούς εργασίας στις βιομηχανίες.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο Stolypin στην προσπάθειά του να αυξήσει το πατριωτικό αίσθημα, προχώρησε σε περαιτέρω εξάπλωση του ρωσικού πολιτισμού στις χώρες επιρροής της ρωσικής αυτοκρατορίας. Η εθνικιστική προσπάθεια είναι χαρακτηριστική της περιόδου διακυβέρνησης του Stolypin και στόχευε στην εξάπλωση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Η κίνηση εκδημοκρατισμού του τσαρικού καθεστώτος περιελάμβανε και την εξυγίανση των εφημερίδων και των μέσων ενημέρωσης με την κατάργηση της λογοκρισίας.

Σε γενικές γραμμές, ο Stolypin προσπάθησε με κάθε τρόπο να διασώσει το τσαρικό καθεστώς και να δημιουργήσει τα θεμέλια της μοντέρνας μεν αυταρχικής δε Ρωσίας. Ωστόσο, κατηγορήθηκε για βασανισμούς και εκτελέσεις. Το σίγουρο είναι ότι η φτώχεια, η ανέχεια και η αγανάκτηση δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τον εκμοντερνισμό ή τον εκσυγχρονισμό. Αντιθέτως χρειάζεται εκτόνωση και δικαίωση.


Πηγές:

“Russian Empire” ανακτήθηκε από: britannica.com

“Pyotr Arkadyevich Stolypin” ανακτήθηκε από: britannica.com

“Reforms of Stolypin “ανακτήθηκε από: bbc.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;