Steven Pruitt: O άνθρωπος πίσω από τη Wikipedia

Πηγή εικόνας: washingtonpost.com

Η Wikipedia αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες πηγές πληροφόρησης της σημερινής εποχής. Παρέχοντας εκατοντάδες λήμματα στην αγγλική, κυρίως, αλλά και σε διάφορες άλλες γλώσσες, μοιράζει στους χρήστες της δωρεάν πληροφορίες για κάθε θέμα που αναζητούν. Όλοι χρησιμοποιούν λίγο ή πολύ την σελίδα της Wikipedia, αλλά λίγοι γνωρίζουν τον άνθρωπο πίσω από αυτήν. Ο Steven Pruitt είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο των εγκεκριμένων πληροφοριών της σελίδας.

Ο Αμερικανικής καταγωγής Steven Pruitt είναι ένας απλός εθελοντής με πτυχίο στην ιστορία της τέχνης. Είναι, όμως, εξαιρετικά διαβασμένος και ενεργητικός. Διαβάζει συνεχώς και ψάχνει πάντα για τις αποδείξεις πίσω από τα λεγόμενα. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με την σελίδα της Wikipedia, θέλησε να βοηθήσει στην σωστή πληροφόρηση των χρηστών. Αναλαμβάνει, λοιπόν, την εθελοντική θέση του συντάκτη χρησιμοποιώντας το εργαλείο «AutoWikiBrowser», ώστε να εξακριβώνει τα λήμματα και να προσθέτει πηγές, ενώ κάποτε προσθέσει και ο ίδιος λήμματα.

Ο Pruitt χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Ser Amantio di Nicolao» και εξειδικεύεται στα αγγλικά λήμματα. Το πρώτο του άρθρο αφορούσε τον Peter Francisco. Πορτογάλος ήρωας της επανάστασης γνωστού ως «γίγαντα της Βιρτζίνιας», ο οποίος είναι ο προ προ προ προ προ παππούς του. Από τότε έχει γράψει πάνω από 35.000 άρθρα και έχει εξετάσει πάνω από 3 εκατομμύρια μέχρι και σήμερα.

Έχω πολλούς τρόπους να προσαρμόσω αυτό που κάνω εδώ. Ακόμα πρέπει να αναλαμβάνω ευθύνη για κάθε επεξεργασία. Εάν έκανα όλα αυτά χειροκίνητα, θα χρειάζονταν μήνες. Το «AutoWikiBrowser» μου επιτρέπει να κάνω μερικές εκατοντάδες επεξεργασίες την ώρα, ανάλογα με το πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή μου στο διαδίκτυο.

Ο Steven Pruitt εξέδωσε πάνω από 600 άρθρα σχετικά με τις γυναίκες που εργάζονται στην Wikipedia. Με αυτόν τον τρόπο, βοήθησε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων των εργαζομένων του ισοτόπου. Παράλληλα, προώθησε την ένταξη των γυναικών μέσω ενός σχεδίου ονόματι «Women in Red» ανεβάζοντας την συμμετοχή τους στο 17%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Steven Pruitt
Πηγή εικόνας: edu news

 

Τα λήμματα που προσθέτει στα άρθρα χρωματίζονται με μπλε χρώμα. Εκείνα με κόκκινο χρώμα είναι για να παρακινήσουν τους ενδιαφερόμενους να γράψουν ένα άρθρο για το θέμα, εφόσον το γνωρίζουν. Επίσης, παρέχει χάρτες ή τους φτιάχνει ο ίδιος ειδικά για το λήμμα. Χάρις την επιδεξιότητα του, ο Pruitt ανέλαβε και να κατηγοριοποιεί τις πληροφορίες.

Ο Steven Pruitt είναι ο μεγαλύτερος συντάκτης της Wikipedia και ανακηρύχτηκε το 2017 ως ένας από τους «25 μεγαλύτερους  influencers» από το περιοδικό Times. Έχει υπέρμετρο ζήλο για αυτό που κάνει και ζητά μια ανοιχτή βιβλιοθήκη για όλους. Η δουλειά του είναι πολύτιμη για όποιον θέλει μια σελίδα γνώσης.


Πηγές:

Steven Pruitt ’06: Wikipedia’s most prolific editor. Ανακτήθηκε από https://www.wm.edu/news/stories/2018/the-wikiman.php

Steven Pruitt, Wikipedia’s Unofficial King, Has Shaped a Third of the Site’s Articles. Ανακτήθηκε από http://mentalfloss.com/article/572219/steven-pruitt-wikipedia-editor-writer

Meet the man behind a third of what’s on Wikipedia. Ανακτήθηκε από https://www.cbsnews.com/news/meet-the-man-behind-a-third-of-whats-on-wikipedia/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;