Simo Hayha: Ο Λευκός Θάνατος του πολέμου

SHARE

Πηγή: AZ Quotes

 

Ο Ρωσοφιλανδικός Πόλεμος ήταν σίγουρα μια αναπάντεχη ήττα για τη Σοβιετική Ένωση.  Με διάρκεια μόλις τριών μηνών, ο Stalin δεν είχε καμία επιλογή παρά να παρατήσει το όνειρο κατάκτησης της Φιλανδίας. Και όλα λόγω ενός ανθρώπου, ενός «Λευκού Θανάτου» ονόματι Simo Hayha.  

Γεννημένος στις 17 Δεκεμβρίου του 1905, ο Simo Hayha έζησε την παιδική του ηλικία στο μικρό χωριό Ραουτγιέρβι. Η ζωή του ήταν ήρεμη και φτωχική, μέχρι που ο Stalin κήρυξε πόλεμο εναντίον της Σκανδιναβικής χώρας. Την θεωρούσε εύκολο στόχο και άλλωστε ήταν. Με πεζικό μόλις 300.000 ανδρών -έναντι των 750.000 δικών του-, μερικών τανκ και κάτι λιγότερο από 100 αεροσκάφη, ο Stalin έβλεπε μια σίγουρη νίκη. Δεν προέβλεψε, όμως, τις δεξιότητες ενός σκοπευτή τόσο ικανού, που αποδεκάτισε το στρατό του.

Το 1925, ο Simo Hayha κατατάσσεται στον Φιλανδικό στρατό, στο πόστο του ελεύθερου σκοπευτή. Χρησιμοποιούσε ένα απλό τουφέκι χωρίς κάποια ειδική σκοπευτική διόπτρα ή τηλεσκόπιο φακό. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, γυρνά στο μικρό χωριό του, όπου ζει ως αγρότης και κυνηγός. Το σπίτι του θα γεμίσει με τρόπαια από τις κυνηγητικές του εξορμήσεις και εκείνος θα αποκτήσει μια μικρή φήμη. Θα εγκαταλείψει, ωστόσο, την ήρεμη ζωή του, όταν οι Ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν έφοδο. Ο στρατός καλεί τον Hayha να υπηρετήσει και εκείνος θα πάρει μαζί του το δικό του όπλο. Μια αντίκα ρωσικής κατασκευής, χωρίς τηλεσκόπιο φακό, ένα απλό γυμνό τουφέκι.

 

Ο Simo Hayha με την λευκή στολή παραλλαγής των σκοπευτών | Πηγή: Wikipedia

 

Ο Hayha έπρεπε να υπομείνει τις πολικές θερμοκρασίες των -20 ή -40 βαθμών Κελσίου, καθώς και τις αντίξοες συνθήκες του πολέμου. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να κάνει την δουλειά του. Μια δουλειά που όπως εκείνος έλεγε «έκανε όσο καλύτερα μπορούσε». Και αυτό είναι αλήθεια.

Advertisement

Ο Hayha έχει το ρεκόρ των περισσότερων επιβεβαιωμένων θανάτων, από κάθε άλλον σκοπευτή σε όλους τους κύριους πολέμους. Επιβεβαιωμένα σκότωσε 705 αντίπαλους στρατιώτες. Από αυτούς οι 505 ήταν με το τουφέκι του, ενώ οι υπόλοιποι 200 με ένα υποπολυβόλο Suomi KP/-31. Πέραν αυτών, επιτεύχθηκαν άλλοι 800 μη επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Το εκπληκτικό με την περίπτωση του Hayha είναι πως όλοι οι θάνατοι επιτεύχθηκαν μέσα σε διάστημα 100 ημερών.

Ο Hayha δρούσε πάντα μόνος. Ήταν εφοδιασμένος μόνο με την απαραίτητη τροφή και προμήθειες πυρομαχικών. Έψαχνε ένα καλό σημείο με ορατότητα, όπου και περίμενε τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού να περάσουν. Χρησιμοποιούσε μεταλλικό σκόπευτρο, ώστε να μην χρειάζεται να σηκώνεται υπερβολικά από το έδαφος και γίνει ορατός στους εχθρούς. Επίσης, περιορίζονταν και οι αντανακλάσεις του ήλιου στο σκόπευτρο, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες αποτυχίας. Ο Hayha ήταν αποφασισμένος να γυρίσει σπίτι. Συμπίεζε το χιόνι μπροστά από το όπλο του, για να μην προδίδεται η θέση του όταν πυροβολεί ή όταν το όπλο κλωτσά κατά την εκτόξευση. Τέλος, μάσαγε χιόνι καθ’ όλη την διάρκεια της αναμονής, ώστε να μην φαίνεται η αναπνοή του στον παγωμένο αέρα.

 

Εν ώρα δράσης ΠΗΓΉ: Rare Historical Photos

 

Μάταια οι Ρώσοι έστελναν εκτελεστές στο διάβα του. Τον αποκαλούσαν «Λευκό Θάνατο», γιατί ήταν ξαφνικός ανάμεσα στην ησυχία του χιονιού. Ο Hayha ήταν ασταμάτητος. Και αυτό μέχρι τις 6 Μαρτίου του 1940. Ο Hayha τραυματίζεται από σφαίρα. Το σαγόνι του σπάει και το αριστερό του μάγουλο διαλύεται. Οι συμπολίτες τον διέσωσαν, σπεύδοντας τον στο νοσοκομείο. Θα παραμείνει αναίσθητος μέχρι τις 13 Μαρτίου, σημαδιακά την ημέρα που έληξε ο Ρωσοφιλανδικός Πόλεμος. Λίγο αργότερα, ο Hayha προάγεται σε ανθυπολοχαγό από τον στρατάρχη Carl Gustaf Emil Mannerheim και θα πάρει τρία παράσημα για τις υπηρεσίες του.

Advertisement

Μετά τον πόλεμο, ο Hayha αποσύρθηκε στο χωριό Ρουοκολάχτι της Νοτιοανατολικής Φιλανδίας. Έγινε επιτυχημένος κυνηγός ταράνδων και εκτροφέας σκύλων. Προσπαθούσε να μην σκέφτεται τα θύματα του και πάντα υποστήριζε πως οι ικανότητες του ήταν θέμα εξάσκησης. Έζησε μέχρι τα 96 του χρόνια και πέθανε τη 1 Απριλίου του 2002. Η Φιλανδία τον τίμησε ως Ήρωα πολέμου. Και ήταν σε έναν καιρό πολέμου. Κανείς πάντως δε μπορεί να αρνηθεί την απίστευτη ικανότητα του στο σημάδι. Μια ικανότητα που χρησιμοποίησε για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Ο πόλεμος δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά ποιος άλλος θα προστάτευε αυτή τη χώρα αν δε το κάναμε μόνοι μας;

Ο Ηayha στα τελευταία χρόνια της ζωής του Πηγή: Pinterest

 

Πηγές:

Katie Serena, How “White Death” Simo Häyhä Became The Deadliest Sniper In History. Ανακτήθηκε από allthatsinteresting.com

Christopher Myers, 11 Insane Facts About Simo Hayha, The Deadliest Sniper In World History. Ανακτήθηκε από ranker.com

The world’s deadliest sniper: Simo Häyhä, Ανακτήθηκε από historyextra.com

Simo Häyhä, Ανακτήθηκε από badassoftheweek.com

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG