Αδελφές Oversteegen: Οι θρυλικές Ολλανδέζες αντιστασιακές

Oversteegen

Η Freddie και η Truus Oversteegen δραστηριοποιήθηκαν εναντίων των Ναζί. Έπαιξαν καίριο ρόλο στην ολλανδική αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα δύο αυτά νεαρά κορίτσια προσέγγιζαν αξιωματικούς των Ναζί και φλέρταραν μαζί τους. Εν συνεχεία τους παρέσερναν στο δάσος. Εκεί τους περίμεναν άνδρες της αντίστασης οι οποίοι εκτελούσαν τους αξιωματικούς με περίστροφο.

Η Freddie Oversteegen γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1925 στο χωριό Schoten. Αυτή και η αδελφή της ήταν μέλη μιας φτωχής οικογένειας. Η μητέρα τους στις αρχές του 1930 ήταν εθελόντρια στην οργάνωση «Κόκκινη Βοήθεια». Η οργάνωση αυτή προσέφερε αρωγή σε πολιτικούς κρατούμενους ανά τον κόσμο. Μεγάλωσαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα που δεν διέθετε κρεβάτια και έτσι ήταν αναγκασμένες να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα.

Όμως, παρά την μεγάλη φτώχεια το σπίτι τους ήταν πάντα ανοιχτό σε όσους χρειάζονταν καταφύγιο επειδή ήταν κυνηγημένοι από τους Ναζί.

Οι αδελφές Oversteegen ξεκίνησαν την αντιστασιακή τους δράση κολλώντας αντιναζιστικές αφίσες και μοιράζοντας φυλλάδια.

Η ένταξη τους στην ολλανδική αντίσταση ήρθε το 1939. Τότε ήταν που η μητέρα τους έδωσε την άδεια στον τοπικό αρχηγό Frans van der Wiel να τις στρατολογήσει. Τα κορίτσια πέρασαν από ένα είδος στρατιωτικής εκπαίδευσης. Εκπαιδεύτηκαν στο σαμποτάρισμα γεφυρών και στην τοποθέτηση εκρηκτικών σε ράγες τρένων.

Η  Freedie  έχει αναφερθεί στις εκτελέσεις ως υποχρέωση της σε συνέντευξη της: «Έπρεπε να το κάνουμε. Ήταν αναγκαίο κακό, να σκοτώνουμε αυτούς που πρόδιδαν τους καλούς ανθρώπους». Η ίδια αρνούνταν να απαντήσει πόσους είχε σκοτώσει ή είχε συμβάλει στη δολοφονία τους, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να ρωτάει έναν στρατιώτη τέτοια πράγματα»!

Το πιο επικίνδυνο καθήκον των Oversteegen, όμως, παρέμενε η αποπλάνηση των αξιωματικών. Σε διήγηση της, η Truus, έχει περιγράψει μια αποστολή της, στην οποία η ίδια αποπλάνησε έναν αξιωματικό των Ναζί. Η αδελφή της κρατούσε τσίλιες. Του πρότεινε να πάνε για μια βόλτα και έτσι κατάφερε να τον οδηγήσει στο διπλανό δάσος. Εκεί τους περίμεναν οι συνεργάτες της. Είχαν ήδη σκάψει έναν βαθύ λάκκο, τον πυροβόλησαν με μία σφαίρα και τον έθαψαν, αφού πρώτα τον έγδυσαν και έκαψαν όλα τα ρούχα του.

Advertisement

Η πιο επικίνδυνη πτυχή της αποστολής των κοριτσιών ήταν να σαγηνεύουν αξιωματικούς των Ναζί σε μπαρ και μετά από φλερτ να τους παρασύρουν στο δάσος, όπου άνδρες της Αντίστασης τους περίμεναν και τους εκτελούσαν.

 Η ομάδα που έκανε αυτές τις αποστολές λειτουργούσε κάτω από τις οδηγίες του Συμβουλίου Αντίστασης της πόλης.

Ένα από τα άτομα που συνεργάστηκαν οι αδελφές Oversteegen ήταν η Χάνι Σχαφτ, η οποία υπήρξε και αυτή ηρωίδα της αντίστασης.  Το 1945 συνελήφθη και παρά τα φριχτά βασανιστήρια δεν κατέδωσε κανέναν συνεργάτη της και έτσι οι δυο αδελφές δεν αποκαλύφθηκαν. Η Σχαφτ στη συνέχεια εκτελέστηκε.

Το 2014 ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας παρασημοφόρησε τις δύο γυναίκες. Μετά από δύο χρόνια η Truus πέθανε. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 , έπειτα από επανειλημμένα εμφράγματα και μια ημέρα πριν από τα 93α γενέθλια της, αφήνει και η  Freddie την τελευταία της πνοή.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;