Νανά Μούσχουρη, μία Ελληνίδα με διεθνή καριέρα

 

 

 

Νανά Μούσχουρη
Πηγή: www.sansimera.gr

 

Η Νανά Μούσχουρη είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με εξαίσια φωνή, μία Ελληνίδα με διεθνώς αναγνωρισμένη καριέρα. Έζησε και δούλεψε σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα. Έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα θέατρα στον κόσμο, κάποια απ’ αυτά βρίσκονται σε Λονδίνο και Παρίσι. Έχει καταφέρει ν’ αγγίξει τις καρδιές των Γερμανών κι έχει πάνω από 100 χρυσούς δίσκους στην Γαλλία. Έχει ερμηνεύσει πάνω από 1.400 τραγούδια και μετρά πάνω από 40 χρόνια πορείας στη δισκογραφία η κάποτε μούσα του Χατζιδάκι. Η Νανά Μούσχουρη δεν έχει τραβήξει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας με την προσωπική της ζωή κρατώντας κι εκεί χαμηλό προφίλ καθώς πάντα ήθελε να προστατεύει την οικογένειά της από την έκθεση. Ακόμα κι όταν αντιμετώπισε ένα θέμα υγείας,  την κανείς δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτό.Το 1994 εξελέγη Ευρωβουλευτής κι εκπροσώπησε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Η αγάπη της Νανάς Μούσχουρη για την ζωή και τον άνθρωπο την έκανε πρέσβειρα της UNICEF.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για την ζωή της

Η Νανά Μούσχουρη γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1934 στα Χανιά. Οι γονείς της, Κωνσταντίνος και Αλίκη Κατσαρού, η μητέρα της ήταν από τις Σινιές, περιοχή στην Κέρκυρα, εργάζονταν και οι δύο στον κινηματογράφο: “Πρωτεύς”, ο πατέρας της ως μηχανικός προβολής. Τριών ετών ήρθε με τους γονείς της και την αδερφή της, Τζένη, στην Αθήνα, κάπου κοντά στο Κουκάκι, όπου και διέμεναν. Και οι δύο αδερφές ήταν πολύ καλές στο τραγούδι, σπούδασαν στο Ωδείο, η Νανά σπούδασε κλασική μουσική, αγάπησε την τζαζ και τελικά έγινε τραγουδίστρια ορχήστρας. Η μικρή, τότε, Νανά Μούσχουρη ήταν πολύ καλή μαθήτρια, εσωστρεφές παιδί, ντροπαλό, ανασφαλές ένεκεν τα χρόνια της κατοχής και του πολέμου, που η αγάπη του για το τραγούδι του έδωσε την δύναμη να κυνηγήσει τ’ όνειρό του. Το όνομα Νάνα της έμεινε από τον πατέρα της, δηλαδή όταν ήταν μικρή εκείνος την φώναζε Νάνα για να της δείξει πόσο καλή ήταν, και Ιωάννα όταν ήταν άτακτη. Σήμερα είναι μια πετυχημένη γυναίκα, μία θαυμάσια μητέρα και σύζυγος, μία άψογη επαγγελματίας με μια θαυμάσια πορεία στον χώρο της, με πολλές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Είναι τόσο συνεσταλμένη και συγκρατημένη, ειδικά όταν μιλά για τον εαυτό της, στις συνεντεύξεις που δίνει, που ακόμα και η ίδια εκπλήσσεται με την αναγνωρισιμότητά της και την πορεία της. Ένα τραγούδι που  νοιώθει κοντά της είναι το: “Χάρτινο το φεγγαράκι”. Μία πολύ συγκινητική για την ίδια, αλλά και για το κοινό, στιγμή ήταν η επανεμφάνισή της, μετά από χρόνια απουσίας από την Ελλάδα, στο Ηρώδειο το 1984, όπου το κοινό της έδειξε για μία ακόμη φορά την αγάπη και την προσμονή του γι’ αυτή την συνάντηση με το ένθερμο και δυνατό χειροκρότημά του.

Ξεκινώντας για την κορυφή

Το ανασφαλές παιδί, που δεν ξέχασε ποτέ την φρίκη του πολέμου και τις κακουχίες και αντιξοότητες που τον συνόδευσαν, κατάφερε το 1959 να κερδίσει το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού με τίτλο: “Κάπου υπάρχει η αγάπη μου” του Χατζιδάκι. Τη Νανά Μερκούρη ανακάλυψε ο Χατζιδάκις μία τυχαία ημέρα όταν εκείνη τραγουδούσε έξω από το σπίτι της. Δεν της μίλησε εκείνη την στιγμή αντιθέτως έστειλε έναν δικό του άνθρωπο να της μιλήσει εκ μέρους του και να της κλείσει ένα ραντεβού σπίτι του. Η μικρή, τότε, Νανά Μούσχουρη πήγε σπίτι του και με την μία εκείνος έκατσε στο πιάνο και την έβαλε να τραγουδήσει το ”Πίσω από τις τριανταφυλλιές” κι από ‘κεινη την στιγμή μπήκε στην παρέα και η Νανά Μούσχουρη που αποτελούνταν από γνωστά και μεγάλα ονόματα όπως ήταν ο Γκάτσος, ο Πλέσσας κ.α. Μία διαφωνία της Νανάς Μούσχουρη και του Μάνου Χατζιδάκι ήταν σχετικά με το αν θα έφευγε για το εξωτερικό η ίδια. Φιλελεύθερο πνεύμα εκείνη και με μεγάλη αγάπη για το τραγούδι ήθελε να φύγει να κυνηγήσει το όνειρό της. Η ίδια τον αποκαλούσε “οδηγό” της, “δάσκαλό” της και για εκείνον ήταν η “μούσα” του. Κάποιες από τις λέξεις που έδειχναν την αγάπη του ενός για τον άλλον. Εκείνη την εποχή όλες οι μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού και κινηματογράφου επιζητούσαν και διεκδικούσαν μία θέση στην παρέα και στην καρδιά του μεγάλου καλλιτέχνη. Την κεντρική θέση, όμως, είχε τότε η Νανά.

Νανά Μούσχουρη
Πηγή: www.protothema.gr

Αργότερα το κανάλι BBC2 της έδωσε τον ρόλο της παρουσιάστριας σε μια μουσική εκπομπή που ονομαζόταν: “Saturday with Nana” όπου τραγουδούσε με τους προσκεκλημένους της. Το 1961 άνοιξε, τελικά, τα φτερά της για το εξωτερικό. Η Νανά Μούσχουρη ξεκίνησε συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες κι όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για την Ελληνίδα που ήρθε να τους κατακτήσει και στις καρδιές τους να μπει. Η Νανά Μούσχουρη δεν ξέχασε ποτέ την ελληνική της καταγωγή κι ένοιωθε πάντα την υποχρέωση πως αντιπροσώπευε την χώρα της στο εξωτερικό και γι’ αυτό έπρεπε να κάνει πάντα το καλύτερο που μπορούσε. Το 1962 ήταν η τελευταία φορά που το ελληνικό κοινό μπόρεσε να την δει στο θέατρο: “στην Οδό των Ονείρων” του Χατζιδάκι. Όπου κι αν πήγαινε η Νανά Μούσχουρη έκανε φιλίες από διάφορους χώρους, κάτι το οποίο είναι δύσκολο ακόμα και στην εποχή μας, αυτό βέβαια το ενέπνεε και ο χαμηλών τόνων χαρακτήρας της και η αγάπη και ο σεβασμός που έτρεφε για τους άλλους. ”Το 1967 κατέκτησε το γαλλικό κοινό και οι γαλλικές εφημερίδες της εποχής  γράφουν: “συγνώμη για την καθυστέρηση” για την αναγνώρισή της”. (ΠΗΓΗ: Γιωρ. Παπαστεφάνου, Οι φίλοι μου, https://archive.gr/7127/ ) Επιπλέον, πολλά βιβλία έχουν γραφτεί, στο εξωτερικό ειδικά, για την ζωή και το έργο της.

Νανά Μούσχουρη
Πηγή: www.star.gr

 

Η Νανά Μούσχουρη ως πολιτικός

Το 1964 κι ενώ είχε ξεκινήσει η πορεία της ως τραγουδίστριας  και μία λαμπρή καριέρα άρχισε να ανοίγεται μπροστά της η Νέα Δημοκρατία της έκανε πρόταση να μπει στο ψηφοδέλτιό της ως Ευρωβουλευτής και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Κι όπως έγινε, η Νανά Μούσχουρη, ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία υποκινούμενη από την αγάπη και τον σεβασμό που ένοιωθε για την πατρίδα της, όμως, δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Ένα θέμα, όπως εξομολογείται και η ίδια, που την απασχόλησε πολύ ήταν η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην βάση τους. Γρήγορα κατάλαβε πως μια τέτοια κίνηση, η ενασχόλησή της με την πολιτική, ενδεικτική είναι και η δήλωσή της σε συνέντευξη που έδωσε: ”δυστυχώς, για να φτάσει κανείς στην εξουσία μπορεί να κάνει όλες τις υποχωρήσεις που υπάρχουνε κι αυτό είναι το επικίνδυνο γιατί πολλοί για να βγουν στην εξουσία θυσιάζουνε τα πάντα,κι όχι τον εαυτό τους αλλά τον κόσμο”. (ΠΗΓΗ: Γιωρ. Παπαστεφάνου, Οι φίλοι μου, https://archive.gr/7127/ )

ΠΗΓΕΣ

  • https://el.wikipedia.org/wiki/Νανά_Μούσχουρη
  • Γιωρ. Παπαστεφάνου, Οι φίλοι μου, https://archive.ert.gr/7127/
  • Σοφ. Τσιλιγιάννη, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, https://archive.ert.gr/75243/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πολυξένη Ζαρκαδούλα

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Γράφω άρθρα, διηγήματα,ποιήματα, στίχους. Αγαπώ αυτό τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να το επικοινωνώ με τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;