Ηγέτες που σημάδεψαν τον κόσμο

Πηγή: nb.bbend.net

Έζησαν όχι μόνο για να ζήσουν αλλά για να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους. Με τη δράση και τη μοναδική τους προσωπικότητα διαμόρφωσαν τον τρόπο ζωής μας και σημάδεψαν την ιστορία για πάντα. Είδαν το μέλλον πριν από εμάς και γι αυτό επάξια χαρακτηρίζονται ηγέτες. Τι είναι όμως ηγέτης; Αυτός που ηγείται; Δηλαδή ο αρχηγός; Ή μήπως κάτι περισσότερο; Το ερώτημά μας αυτό, μπορούν να μας το απαντήσουν με τα έργα τους οι πέντε πραγματικοί ηγέτες που άφησαν το μοναδικό τους αποτύπωμα για πολλά χρόνια μέχρι σήμερα.

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει ο Αλέξανδρος ο Μέγας. Γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Πέλλα της Μακεδονίας, γιος του Βασιλιά Φιλίππου και της Ολυμπιάδας, κόρης του βασιλιά της ηπείρου Νεοπτόλεμου. Ο Αλέξανδρος από μικρός ακόμη συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του πατέρα του «ρουφώντας» πολύτιμες γνώσεις, στρατηγικές και ικανότητες τις οποίες ανέπτυξε ως βασιλιάς στις ξακουστές εκστρατείες του. Για να συγκαταλέγεται όμως στους μεγαλύτερους ηγέτες παγκοσμίως θα έπρεπε να διαθέτει μόρφωση ξεχωριστή. Σε ηλικία 13 ετών μαθήτευσε δίπλα στον Αριστοτέλη μαθαίνοντας το «ευ ζην», το οποίο διέδωσε αργότερα ως βασιλιάς στα πέρατα της γης. Σε ηλικία 20 ετών, αφού δολοφονείται ο πατέρας του, αναλαμβάνει τα ηνία προχωρώντας σε μία σειρά νικηφόρων εκστρατειών που φθάνουν μέχρι τις Ινδίες. Μέχρι και το θάνατό του το 323 π.Χ.. ο Αλέξανδρος κατάφερε να «παγκοσμιοποιήσει» τον ελληνικό πολιτισμό και να τον εδραιώσει σεβόμενος τα ήθη και τα έθιμα των λαών που κατακτούσε. Δημιούργησε το έδαφος για την άφιξη της Ελληνιστικής εποχής και άφησε το σημάδι του στην παγκόσμια ιστορία δημιουργώντας την πρώτη πολυπολιτισμική αυτοκρατορία.

ηγέτες
Πηγή: tiranatoday.al

«Η ιστορία θα είναι ευγενική με εμένα, γιατί σκοπεύω να την γράψω» είπε κάποτε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και μάλλον τα κατάφερε. Ίσως ανήκει στους ηγέτες που καθόρισαν όσο κανείς την ιστορία του κόσμου και της σημερινή του μορφή. Δύσκολος και δύστροπος σαν χαρακτήρας, εξαιρετικά ευφυής και λάτρης των υλικών απολαύσεων. Έχτισε την πολιτική του καριέρα διανύοντας μία πολύχρονη διαδρομή ξεκινώντας από τα πεδία των μαχών μέχρι την κορυφή του αγγλικού κοινοβουλίου όπου και διέπρεψε. Με την αδέκαστη ειλικρίνεια του και την απαράμιλλη ρητορική του έδωσε μάχες μόνο μέσα από τις ομιλίες και τα άρθρα του. Καθόρισε την ιστορία της Ευρώπης και εμψύχωσε το βρετανικό λαό να αντισταθεί στους Ναζί. Κέρδισε μάχες, έσωσε τη Βρετανία από τη γερμανική μπότα γεμίζοντας το λαό του με θάρρος και αυταπάρνηση. Με τη μάχη της Δουνκέρκης είπε το δικό του «Ή ταν ή επί τας», μία μάχη που καθόρισε την ανθρώπινη ιστορία. Από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες παγκοσμίως ο Τσώρτσιλ έδωσε στη βρετανική κουλτούρα ένα χιουμοριστικό πρεστίζ. Έγραψε την μεταπολεμική ιστορία και όχι απλώς ένα κομμάτι της.

ηγέτες
Πηγή: farm4.static.flickr.com

Ο Ernesto Guevara De la Serna γεννήθηκε το 1928 στην Αργεντινή από μία εύπορη οικογένεια. Το έργο του φαίνεται ότι ξεκίνησε 20 χρόνια αργότερα όταν άρχισε να φοιτά στο πανεπιστήμιο του Buenos Aires στο τμήμα της ιατρικής. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, πραγματοποίησε ταξίδια στην Νότια Αμερική όπου προσέφερε ιατρική βοήθεια σε απόρους. Σε αυτά τα ταξίδια γεννήθηκε για πρώτη φορά η ανάγκη του να αποκαταστήσει τη δημόσια αδικία, να νικήσει τη φτώχεια και να αλλάξει την παγκόσμια ταξική συνείδηση. Το 1953 γνωρίζει τους αδερφούς Κάστρο και τότε ξεκινάει την πορεία του στο δύσβατο μονοπάτι των ηγετών. Πολέμιος του καπιταλισμού, ο Τσε αποφασίζει να βοηθήσει στην μάχη ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς του Batista στην Κούβα. Μετά την διάλυση του απολυταρχικού καθεστώτος ο Guevara αναλαμβάνει την οικονομική και όχι μόνο διαχείριση της Κούβας. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να πατάξει τις απανταχού μορφές του ιμπεριαλισμού και να βοηθήσει τους αναξιοπαθούντες χάνοντας τελικά τη μάχη αυτή το 1967 στη Βολιβία, όπου και δολοφονήθηκε. Πεθαίνοντας ο Che Guevara άφησε μία τεράστια παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα και μπορεί να νικήθηκε από τους «Δυνατούς» αλλά παραμένει σήμερα σύμβολο της αριστεράς και μία ελπίδα για την ανθρωπότητα.

Πηγή: macuser.cdn.scaleforce.net

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός αυτής της λίστας το μεγάλο ηγέτη των Αφροαμερικανών και σύμβολο της υπεράσπισης των έγχρωμων ανθρώπων. Ο Martin Luther King J. αποφάσισε να ακολουθήσει την επαγγελματική πορεία των προπατόρων του και να γίνει πάστορας. Αφότου ολοκλήρωσε τις θεολογικές σπουδές του υπηρέτησε σε μία εκκλησία Βαπτιστών στην Αλαμπάμα. Ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων της φυλής του διηύθυνε οργανώσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των έγχρωμων. Σταθμό στην πορεία του αποτέλεσε το μποϊκοτάζ που οργάνωσε προκειμένου έγχρωμοι και λευκοί να επιβιβάζονται ισότιμα στα λεωφορεία. Υπερασπιστής  των ειρηνικών διαδηλώσεων και των αρχών του χριστιανισμού, δέχθηκε πολυάριθμες επιθέσεις και φυλακίστηκε. Τελικά το 1968 εκτελείται στο μπαλκόνι του σπιτιού. Αν ζούσε σήμερα θα έβλεπε το «όνειρό» του να γίνεται πραγματικότητα και τα δικαιώματα της φυλής του να είναι διασφαλισμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: www.lifo.gr

Για το τέλος, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον άνθρωπο που καθόρισε την τεχνολογία και την έβαλε για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή. Ο Steve Jobs ο μεγάλος ηγέτης της Apple, δημιούργησε στην ανθρωπότητα ανάγκες λανσάροντας πρωτοποριακές τεχνολογικές συσκευές όπως το I-pod,I-pad, Macintosh και I-phone. Άλλαξε τη μουσική βιομηχανία, το ρόλο των τηλεπικοινωνιών στη ζωή μας και μας εισήγαγε σε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εποχή. Σπουδαίος manager, αυταρχικός και ένας από τους χαρισματικότερους ηγέτες, ο Jobs δημιούργησε επιχειρηματικούς κολοσσούς χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Αφοπλιστικός ομιλητής καθώς ήταν είχε αναλάβει την παρουσίαση των καινούριων προϊόντων της Apple. O Steve Jobs έφυγε το 2011 αφήνοντας πίσω του μια τεράστια τεχνολογική κληρονομιά. Θα έλεγε κανείς ότι έγραψε ιστορία όταν ήταν ακόμη ζωντανός αλλά η μέχρι τώρα πορεία των εταιρειών που ίδρυσε καταδεικνύει το έργο που συνεχίζει να προσφέρει δια της απουσίας του.

Πηγές:

https://www.biographyonline.net/business/steve-jobs.html

https://www.nobelprize.org/prizes/peace/1964/king/biographical/

https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(15)00670-9/fulltext

https://www.sansimera.gr/biographies/842

https://www.reader.gr/news/stories/oyinston-tsortsil-pos-enas-anthropos-gematos-elattomata-egine-enas-megalos-igetis


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;