George Stinney Jr: O μικρότερος κατάδικος της Αμερικής

George Stinney Jr
Πηγή εικόνας: washingtonpost.com

Η θανατική καταδίκη, ως η εσχάτη των ποινών, ήταν πάντα αμφιλεγόμενη.

Το πότε ήταν αποδεχτή και πότε όχι δίχαζε, ενώ η τελική της απαγόρευση δεν ήρθε για όλες τις χώρες του κόσμου. Σε μερικές Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποιείται ακόμη, αν και σε μικρότερη κλίμακα. Μια περίπτωση, ωστόσο, ξεχωρίζει… αυτή του 14χρονου George Stinney Jr. Ο μικρότερος κατάδικος της Αμερικής καταδικάστηκε σε θάνατο, σε μια αμφιλεγόμενη, για την ορθότητα της δίκη, χωρίς καμία υπεράσπιση.

Ο George Stinney Jr γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1929, στο Alcolu της Νότια Καρολίνα. Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά μιας Αφροαμερικανικής οικογένειας. Η πόλη του ήταν μικρή και χωρίζονταν σε δύο μέρη με γραμμές τρένου, για να διαχωρίζονται οι λευκοί από τους μαύρους. Εκείνος ήταν ταραχοποιός, αλλά ποτέ δεν δημιούργησε κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Ώσπου, κατηγορήθηκε για φόνο.

Στις 24 Μαρτίου του 1944, η Betty June Binnicker και η Mary Emma Thames, 11 και 7 χρονών αντίστοιχα, έκαναν ποδήλατο ψάχνοντας για λουλούδια. Τα δύο λευκά κορίτσια βρισκόταν στην «μαύρη πλευρά» της πόλης, όταν συνάντησαν τον Stinney με την μικρότερη αδελφή του, Aime. Τα κορίτσια έψαχναν για τα λουλούδια maypops. Οι Stinney τους κατατόπισαν για το που θα βρουν τα λουλούδια και αυτήν ήταν η τελευταία φορά που εθεάθησαν τα κορίτσια.

 

Αριστερά η Betty και δεξιά η Mary. Πηγή εικόνας: es-la.facebook.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν τα κορίτσια δεν επέστρεψαν σπίτι εκείνο το βράδυ, σήμανε συναγερμός σε όλη την κοινότητα. Στις έρευνες συμμετείχε και ο πατέρας του Stinney.

Ωστόσο, δεν κράτησαν πολύ. Τα κορίτσια βρέθηκαν την επομένη, στις 2:30 τα ξημερώματα σε έναν πλημμυρισμένο λάκκο. Ο ιατροδικαστής υποστηρίζει πως τα κορίτσια κατέληξαν από επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο από ένα άγνωστο αντικείμενο με μια μικρή στρογγυλή κεφαλή περίπου στο μέγεθος ενός σφυριού. Το φονικό όπλο δε βρέθηκε, όμως, ποτέ.

Η αστυνομία μαθαίνει πως ο Stinney ήταν ο τελευταίος που είδε τα κορίτσια. Τον συλλαμβάνουν και τον ανακρίνουν χωρίς δικηγόρο ή μάρτυρες. Κρίνεται ένοχος, με την αστυνομία να υποστηρίζει πως ομολόγησε τους φόνους. Γραπτή ομολογία, όπως συνηθίζεται, δεν υπάρχει. Υπάρχουν, ωστόσο, δυο εκδοχές για το τι έγινε. Στην πρώτη, ο Stinney δέχτηκε επίθεση από τα κορίτσια όταν προσπάθησε να βοηθήσει την μια, που είχε πέσει στον λάκκο. Τις σκότωσε σε αυτοάμυνα. Στην άλλη, ακολούθησε τα κορίτσια και επιτίθεται πρώτα στη Mary και στη συνέχεια στη Betty. Ο τότε κυβερνήτης της περιοχής, Johnston, προσθέτει στην κατηγορία τον διπλό βιασμό της Betty, κάτι που αρνούνται οι ιατροδικαστές.

 

George Stinney Jr
Πηγή εικόνας: elcomercio.pe

 

Ο Stinney οδηγείται στη φυλακή για 83 μέρες.

Οι γονείς του έχουν το δικαίωμα να τον δουν μόνο μια φορά. Στις 16 Ιουνίου του 1944, οδηγείται σε μια δίκη δυο ωρών. Ο συνήγορος του, Charles Plowden, δεν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία ή μάρτυρες, ούτε ανέκρινε τους αστυνομικούς που συνέλαβαν το αγόρι. Δέχτηκε κάθε κατηγορία ασυζητητί. Το δικαστικό επιτελείο, όλοι λευκοί άνδρες, θα τον κρίνει ένοχο για φόνο πρώτου βαθμού μετά από συνδιάσκεψη 10 λεπτών.

Ο George Stinney Jr θανατώνεται την ίδια ημέρα στην ηλεκτρική καρέκλα.

Η υπόθεση, όμως, δεν ξεχάστηκε. Μια ομάδα δικηγόρων, αφού διάβασε για την υπόθεση σε άρθρα της κοινότητας, άνοιξε ξανά τον φάκελο, το 2004. Βρίσκουν στοιχεία και ανακρίνουν μάρτυρες. Η μικρή αδερφή του Stinney, Aime, βρίσκονταν μαζί του κατά την ώρα των φόνων. Το αίμα που βρέθηκε έξω και μέσα στον λάκκο, ήταν πολύ λίγο ώστε τα κορίτσια να είχαν σκοτωθεί εκεί. Ο συγκρατούμενος του, Wilford “Johnny” Hunter, καταθέτει πως το αγόρι υποστήριζε πάντα την αθωότητα του και πως η αστυνομία τον ανάγκασε να δηλώσει ένοχος.

 

Πηγή εικόνας: findagrave.com

 

Ο George Frierson, μάλιστα, ένας από τους δικηγόρους της οικογενείας

δήλωσε πως υπάρχει μια ομολογία για τους φόνους. Ένας ετοιμοθάνατος εκμυστηρεύτηκε στην οικογένεια του πως αυτός ήταν υπαίτιος των φόνων. Η οικογένεια το επιβεβαιώνει, αλλά εκείνος έχει πια πεθάνει. Οι οικογένειες των κοριτσιών, από την άλλη, αρνούνται την ύπαρξη της ομολογίας.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2014, η υπόθεση πηγαίνει στα χέρια της δικαστή Carmen T. Mullen, η οποία κρίνει την δίκη «σκληρή και ασυνήθιστη». Η διαδικασία της δίκης παραβίασε το Δίκαιο. Επισημαίνει πως τίποτα δεν έγινε για την υπεράσπιση του παιδιού και πως η δίκη είναι άκυρη.


Πηγές:

He Was The Youngest Person Put To Death In The Electric Chair – Then His Conviction Was Overturned. Ανακτήθηκε από allthatsinteresting.com

It took 10 minutes to convict 14-year-old George Stinney Jr. It took 70 years after his execution to exonerate him. Ανακτήθηκε από washingtonpost.com

Remembering George Stinney Jr. Ανακτήθηκε από naeye.net


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;