Ευγένιος Τριβιζάς: Ο χαρισματικός μας παραμυθάς

Ευγένιος Τριβιζάς

Η παιδική λογοτεχνία θεωρείται ως ένας από τους πιο εκφραστικούς λογοτεχνικούς κλάδους, αφού η ίδια συνοδεύεται από φαντασία και πρωτοτυπία. Έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν τα έργα του Ευγένιου Τριβιζά, του γνωστού ταλαντούχου παραμυθά. Κάθε αντικείμενο που βλέπουμε γύρω μας, μας αποτείνεται, μας μιλάει μέσα από έναν κόσμο πολύχρωμο, μέσα από τον κόσμο του Τριβιζά. Ό.τι θεωρείται άψυχο, για τον παραμυθά μας είναι έμψυχο και έχει πολλά να μας πει! Τα παραμύθια του Τριβιζά λοιπόν, είναι για μικρούς και μεγάλους, αφού εκτός του ψυχαγωγικού τους χαρακτήρα, ενέχουν δραματική πλοκή αλλά ταυτοχρόνως και διδακτικότητα.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου 1946. Είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές της επιστήμης και των γραμμάτων, αφού διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading και διευθύνει το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Νομική, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου “Master of Laws” (University College), “Senior Research Fellow” του Πανεπιστημίου Λονδίνου και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science). Έχει διδάξει επίσης στο Bramshill Police College, τo Central London Polytechnic και το London School of Economics, ενώ το διάστημα 1993-1998 ήταν επισκέπτης καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με τη λογοτεχνία ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Επιστήμων και πολυγράφος, ο παραμυθάς μας έχει γράψει περίπου 205 βιβλία, μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Ειδικότερα, το μέχρι στιγμής έργο του αριθμείται με περισσότερα από 100 βιβλία για παιδιά (μυθιστορήματα, διηγήματα, παραμύθια, κόμιξ), ένα βιβλίο για ενήλικες (Ο Ερωτευμένος Πυροσβέστης), πάνω από 20 θεατρικά έργα, καθώς και λιμπρέτα για όπερες. Από τα πιο γνωστά και εκτενή του έργα είναι η «Φρουτοπία» (σειρά κόμιξ με τον Πίκο Απίκο) και το «Νησί των πυροτεχνημάτων».

Ως δραστήριος και πολυγράφος συγγραφέας, έλαβε επάξια πολλές διακρίσεις. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ το 2012 προτάθηκε για το διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Άστριντ Λίντγκρεν  του 2013. Έχει πάρει επίσης τα εξής βραβεία: «Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας», “Parents Choice Amazing Accomplishment Award”, “The Sheffiedls children’s Book Award Commendation”, “Hudson, Massachusetts Children’s Choice Award” και “Arizona Library Association Young Readers Award”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευγένιος Τριβιζάς

Τα θεατρικό του έργο «Το όνειρο του σκιάχτρου» παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival. Τον ίδιο χρόνο το έργο του «Χίλιες και Μία Γάτες» σε μετάφραση του Z. Rudrinski βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα. Ένα χρόνο αργότερα, το βιβλίο του «Τα Τρία Μικρά Λυκάκια» έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (Picture Books). Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά , γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες.

Στην Αμερική η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της Μινεάπολης (Ε.Μ. Αndersen Library) αποφάσισε να συγκεντρώσει το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό σε μια ειδική ερευνητική συλλογή. Η έκθεση των πρώτων αποκτημάτων της συλλογής έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το Μάιο του 2000, όπου ο ίδιος ο συγγραφέας ήταν παρών.

Η οικεία και ήπια μορφή του Τριβιζά, ο τρόπος γραφής και ομιλίας του, τον καθιστά δικαίως ως τον μεγαλύτερο Έλληνα παραμυθά. Τα πολυμεταφρασμένα, βραβευμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα έργα του, είναι ικανά να αγγίξουν τις καρδιές μικρών και μεγάλων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα έργα του μας μεταφέρουν σε έναν πολύχρωμο κόσμο, όπου κατοικούν παιδικά αντικείμενα και πλάσματα της φύσης, ζώα, φυτά, λουλούδια, φρούτα και λαχανικά, τα οποία μιλούν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και στη δική μας ψυχή και έχουν τόσα πολλά να μας πουν. Ας τα ακούσουμε! Ένα φρούτο, ένα λουλούδι, ένα ζώο, ένα πλάσμα της φύσης είναι ικανό να εμπνεύσει τον παραμυθά μας και να αποτελέσει ιδιαίτερο μέρος του δικού του πολύχρωμου κόσμου, τον οποίο μας τον παρουσιάζει κάθε φορά με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο. Ο γεννημένος στην Αθήνα παραμυθάς, εξυμνεί μέσα από τις ιστορίες του την αξία της φύσης και όχι μόνο.

Θυμάμαι έντονα μία προσωπική εμπειρία, στο μάθημα της παιδικής λογοτεχνίας κατά το πρώτο έτος των σπουδών μου. Θυμάμαι το πόσο με άγγιξε το εκτενές του παραμύθι με τίτλο: «Η τελευταία μαύρη γάτα», ένα παραμύθι που αντικατοπτρίζει τη αξία της αγάπης για τους φίλους, για τα ζώα, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις του ρατσισμού. Τα έργα του λοιπόν, όχι μόνο ψυχαγωγούν, αλλά και εξωραΐζουν τις σκέψεις του αναγνώστη.

Βλέποντας ήδη τη μορφή του Τριβιζά, μπορούμε να αντιληφθούμε την οικειότητα, την ευαισθησία, τη γαλήνη και την παιδικότητα που αποπνέει. Αντιλαμβανόμαστε μία σκεπτόμενη μορφή, που είναι αρεστή όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Το ιδιάζον ταλέντο του στην παιδική λογοτεχνία, αποδεικνύουν οι εφευρετικοί τίτλοι των έργων του αλλά και το περιεχόμενό τους. Μελετώντας τα έργα του, διακρίνουμε μία πένα βαθυστόχαστη, οικεία, παραστατική, γεμάτη με διδάγματα, καθώς με έναν ιδιάζοντα ταλαντούχο και άμεσο τρόπο, μας αφηγείται ιστορίες που ευαισθητοποιούν και αγγίζουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ενήλικες αναγνώστες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Δημουλά

Είμαι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (ειδίκευση: Συστηματική Φιλοσοφία) της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Σχεδιάζω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Τα ακαδημαϊκά μου ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις σχέσεις φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, την ανάλυση και ερμηνεία κειμένων και τη διδακτική μεθοδολογία. Παραδίδω ιδιαίτερα φιλολογικά μαθήματα, δακτυλογραφώ και επιμελούμαι κείμενα και βιβλία. Αγαπώ τη μουσική, τις τέχνες, τα βιβλία, τη φύση, τα ταξίδια, τον εθελοντισμό και ιδιαίτερα τη σκέψη. Η αγάπη μου για τη φιλοσοφία μου δίνει ευκαιρίες να σκέπτομαι και να εκφράζομαι. Άλλωστε, ορθώς είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ ότι "η φιλοσοφία είναι το μικροσκόπιο της σκέψης". Με εκφράζει απόλυτα το "Carpe diem"!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;