Έμελιν Πάνκχερστ: Η Σουφραζέτα που άλλαξε την Βρετανία

Πηγή: cdn10.bbend.net

Η Έμελιν Πάνκχερστ γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου του 1858, στο Μάντσεστερ. Ήταν Βρετανίδα πολιτική ακτιβίστρια και ηγέτης του βρετανικού κινήματος των γυναικών που ονομαζόταν «Σουφραζέτες». 

Το 1999, το διάσημο περιοδικό TIME, την κατέταξε ανάμεσα στα «Τα 100 σπουδαιότερα πρόσωπα του 20ου αιώνα», εξηγώντας ότι «σχημάτισε την ιδέα που έχουμε για τη σύγχρονη γυναίκα και ταρακούνησε τόσο την κοινωνία προβάλλοντας καινούργια πρότυπα, που έκανε δυνατή την επιστροφή στο παρελθόν. Βέβαια, δεν ήταν λίγοι και αυτοί που της άσκησαν κριτική, λόγω των επιθετικών της τακτικών. Πολλοί ιστορικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Παρόλα αυτά, το έργο της θεωρείται ζωτικής σημασίας στην κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των γυναικών στη Βρετανία.

Η Έμελιν Πάνκχερστ, μέλος μια πολιτικά ενεργής οικογένειας, ήρθε σε επαφή με τα γυναικεία κινήματα στην εφηβική της ηλικία.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1879, παντρεύτηκε τον Ρίτσαρντ Πάνκχερστ, 20 χρόνια μεγαλύτερο της. Ο Ρίτσαρντ ήταν δικηγόρος και γνωστός για την υποστήριξη του στα δικαιώματα των γυναικών. Μαζί του απέκτησε πέντε παιδιά μέσα σε μόλις δέκα χρόνια.

Το 1884, μαζί με τον σύζυγό της, ίδρυσαν τον σύλλογο «Women’s Franchise League». Ο Σύλλογος αυτός προωθούσε το δικαίωμα και των ανύπαντρων γυναικών να ψηφίζουν σε τοπικού επιπέδου εκλογές. Οι έγγαμες γυναίκες είχαν αποκτήσει αυτό το δικαίωμα το 1864.  Μετά τη διάλυση της οργάνωσης προσπάθησε να ενταχθεί στο αριστερίζον «Independent Labour Party» και στο παράρτημα του Μάντσεστερ αλλά δεν έγινε δεκτή λόγω φύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1898 ο σύζυγος της πεθαίνει, πέντε χρόνια μετά ιδρύει μόνη της πλέον την  «Πολιτική και Κοινωνική Ένωση Γυναικών» (Women’s Social and Political Union), μία οργάνωση αποτελούμενη μόνο από γυναίκες.  Το σλόγκαν τους ήταν “deeds, not words” («πράξεις, όχι λόγια»).

Η οργάνωση αυτή έγινε γνωστή λόγω τον επιθετικών τακτικών της. Τα μέλη της έσπαζαν τζάμια και δεν δίσταζαν να κάνουν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών. Η Πάνκχερστ μαζί με τις κόρες της, που αποτελούσαν ηγετικά μέλη του κινήματος, καθώς και άλλες ακτιβίστριες, συνελήφθησαν πολλές φορές. Ούτε τα κάγκελα των φυλακών τις τρόμαζαν. Μέσα από τα κελιά τους έκανα συχνά απεργίες πείνας και διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Αργότερα, την ηγεσία της οργάνωσης ανέλαβε η Κρίσταμπελ, κόρη της Έμελιν Πάνκχερστ. Εκείνη την περίοδο, η τακτικές τους έγιναν ακόμα πιο ριζοσπαστικές καθώς ο ανταγωνισμός με τη κυβέρνηση κορυφωνόταν. Συνήθης πρακτική τους ήταν, πλέον, οι εμπρησμοί. Αυτό οδήγησε κάποιους πιο μετριοπαθείς οργανισμούς να κατακρίνουν την ηγεσία της οικογένειας Πάνκχερστ.

Το 1913, πολλοί ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν την οργάνωση, ανάμεσα σε τους και οι δύο μικρότερες κόρες της Πάνκχερστ.

Όταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν πια γεγονός, η οργάνωση άλλαξε τακτικές.

Η Έμελιν και η κόρη της Κρίσταμπελ, ξεκίνησαν να στηρίζουν τη βρετανική κυβέρνηση, για να αντέξει απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο. Την γερμανική απειλή. Έτσι λοιπόν, οργάνωσαν τις γυναίκες, ώστε να βοηθήσουν στην βιομηχανική παραγωγή και ταυτόχρονα ενθάρρυναν τους νέους άνδρες να πολεμήσουν για τη πατρίδα.

Το 1918, ψηφίστηκε ένας πολύ σημαντικός νόμος για την Βρετανία. Από τότε και στο εξής, όλοι οι άνδρες άνω των 21 ετών και οι γυναίκες άνω των 30 θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Η τρανταχτή, αυτή, ανακολουθία έγινε για να διασφαλιστεί ότι οι άνδρες δεν θα γινόντουσαν μειονότητα ως ψηφοφόροι. Ο φόρος αίματος που πλήρωσε η Βρετανία στον πόλεμο, όπως ξέρουμε, ήταν τεράστιος.

Μια άλλη ταυτόχρονη αλλαγή ήταν, ότι η οργάνωση της Πάνκχερστ είχε πλέον αλλάξει ύφος. Έγινε κόμμα το οποίο δραστηριοποιήθηκε στην ισότητα των δύο φύλλων στη δημόσια ζωή.

Στα τελευταία χρόνια της, η Πάνκχερστ, εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα, φοβούμενη τους Μπολσεβίκους και την απειλή που θεώρησε ότι έφερναν μαζί τους. Το 1927, μάλιστα, υπήρξε υποψήφια του κόμματος για το Στέπνι.

Στις 14 Ιουνίου του 1928,  όμως, η σκληροπυρηνική Σουφραζέτα απεβίωσε, λίγες βδομάδες πριν ψηφιστεί νόμος ότι πλέον όλες οι γυναίκες, άνω των 21, έχουν δικαίωμα ψήφου.

Δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε με προτομή στο Λονδίνο, στο πάρκο Victoria Tower Gardens.


Πηγές :

Έμελιν Πάνκχερστ. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/(τελευταία πρόσβαση 13/1/2019)

Οι επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο-Βοήθησαν τις επόμενες γενιές. Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/news/194092/oi-epta-gynaikes-poy-allaxan-ton-kosmo-voithisan-tis-epomenes-genies-eikones(τελευταία πρόσβαση 13/1/2019)

Η σκληροπυρηνική σουφραζέτα Έμιλι Πάνκχερστ. Ανακτήθηκε από https://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/553600/i-skliropuriniki-soufrazeta-emili-pankherst(τελευταία πρόσβαση 13/1/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελεάννα Κομνηνού

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;