Don Ritchie: ‘Ενας άνθρωπος – σωτήρας

Don Ritchie
Πηγή εικόνας: personalexcellence.co

Ο ανθρωπισμός είναι συχνά μια αφανής και αφιλοκερδής πράξη. Ακόμα και η μικρότερη πράξη, είναι αρκετή για να αλλάξει τη ζωή κάποιου εντελώς. Στην περίπτωση του Don Ritchie, η πράξη αυτή ήταν μια απλή συζήτηση. Κάτι τόσο συνηθισμένο στάθηκε η αιτία για περισσότερους από 160 ανθρώπους, να ξανασκεφτούν τη ζωή. 

Ο Donald Taylor ή αλλιώς Don Ritchie γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1925. στην Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Ήταν ένας συνηθισμένος ασφαλιστής και ζούσε με την οικογένεια του στο Σίνδεϊ, δίπλα στον λόφο «The Gap». Ο λόφος αυτός αποτελούσε για χρόνια σημείο αυτοκτονίας. Ο γκρεμός που βρισκόταν από κάτω και τα ορμητικά κύματα, συνιστούσαν το λόφο κατάλληλο για  να τερματίσουν την ζωή του περίπου 50 άνθρωποι το χρόνο.

Κατά τη διάρκεια διαμονής του εκεί, ο Don Ritchie είχε δει αρκετούς ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε αυτόν τον λόφο. Αποφάσισε, λοιπόν, να κάνει κάτι. Κάθε φορά που εντόπιζε έναν άνθρωπο έτοιμο να πηδήξει, ο Ritchie τον πλησίαζε και του πρόσφερε τσάι ή καφέ ή μια μπύρα στο σπίτι του. Ένα αυτί πρόθυμο να ακούσει όσα συνέβαιναν στον ξένο χωρίς ίχνος κριτικής ή συμβουλών ή προσευχών.

Με τα χρόνια, είτε πρόκειται για 160 άτομα, είτε για 260 ή κάποιος είπε 400, έχω μιλήσει σε πολλούς  λέγοντας: «Τι κάνεις εδώ; Σε παρακαλώ, έλα να μου μιλήσεις. Έλα και πάρε ένα φλιτζάνι τσάι. Έλα να πάρεις μια μπύρα» ή κάτι τέτοιο. Για να τους απομακρύνω από το μυαλό τους, μακριά από το πέρασμα [στο βράχο] ενώ είμαι εκεί.

Και αυτή είναι η ιδέα, να έρθει και να μιλήσει γι ‘αυτό. “Πες μου γιατί, τι σε ανησυχεί;” τους έλεγα.

Ένα μεγάλο ποσοστό τους ήρθε και μου μίλησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάποιοι είχαν ψυχικά προβλήματα ή ασθένειες. Κάποιοι απλώς βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο στη ζωή τους. Κάποιοι δέχτηκαν να τον ακούσουν και να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στη ζωή. Κάποιοι αρνήθηκαν και πήδηξαν. Κάποιους δεν τους πρόλαβε. Κάποιες φορές ανέβαινε πάνω από το φράχτη και τους κρατούσε βίαια, ενώ η σύζυγος του, Moya,  καλούσε την αστυνομία. Μια φορά, μάλιστα, παραλίγο να παρασυρθεί και ο ίδιος στον γκρεμό.

Υπολογίζεται, πως ο Ritchie και η  Moya έσωσαν 160 ανθρώπους, αν και η οικογένεια υποστηρίζει πως σε διάστημα 45 χρόνων έσωσε γύρω στους 500 ανθρώπους.

Για το επίτευγμα αυτό, έλαβε το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για την «υπηρεσία στην κοινότητα μέσω προγραμμάτων για την πρόληψη της αυτοκτονίας», το 2006. Και ανακηρύχθηκε μαζί με την γυναίκα του σε «Πολίτες της Χρονιάς» το 2010.

 

O Don Ritchie μπροστά από τον λόφο «The Gap»
Μπροστά από τον λόφο «The Gap» Πηγή εικόνας: News.com.au

 

Ο Don Ritchie πέθανε σε ηλικία 86 ετών, από φυσικά αίτια, στις 13 Μαΐου του 2012. Ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδία, ο οποίος δε σταμάτησε ποτέ να πιστεύει στις δεύτερες ευκαιρίες και στα καλά της ζωής. Προσπαθούσε να κρατήσει μακριά τους εφιάλτες και έκανε ο,τι μπορούσε για αυτούς τους ανθρώπους. Πολλοί από τους ανθρώπους που σώθηκαν. τον επισκέπτονταν καθημερινά και τον ευχαριστούσαν.

Μεγαλύτερη άβυσσος από το «The Gap» είναι σίγουρα η ψυχή του ανθρώπου. Δυσκολίες θα έρχονται πάντα, εμπόδια θα υπάρχουν σε κάθε μας βήμα. Δεν πρέπει, όμως, να τα παρατάμε πότε, γιατί δεν είναι το τέρμα. Μια κουβέντα είναι αρκετή για να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και ένα καινούργιο κεφάλαιο να ανοίξει. Μπορεί να είναι δύσκολο και να φαντάζει ακανθώδη, αλλά όσο υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου υπάρχει ακόμη ελπίδα.


Πηγές:

Meet the Man Who Saved 160 People From Suicide. Ανακτήθηκε από personalexcellence.co

2011 Local Hero, Donald Ritchie OAM. Ανακτήθηκε από australianoftheyear.org.au

Don Ritchie, Angel of The Gap – who helped save 500 people from suicide – dies at 85. Ανακτήθηκε από news.com.au


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;