Δον Κιχώτης: Σύμβολο του ρομαντισμού και του ιπποτισμού

Δον Κιχώτης
Πηγή εικόνας: k-tipos.gr

 

Ο Δον Κιχώτης είναι ένα μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα κι έχει επηρεάσει την μετέπειτα ισπανική λογοτεχνία. Εκδόθηκε σε συνέχειες: η πρώτη το 1605 και η δεύτερη το 1615. Έχουν επικρατήσει δύο θεωρίες ως προς την συγγραφή του έργου. Την πρώτη ο Θερβάντες την έγραψε στην διάρκεια της φυλάκισής του κάπου ανάμεσα στα έτη 1592-1603, και την δεύτερη στην περίοδο της αιχμαλωσίας του κάπου στα 1575-80.

Η ιστορία του βιβλίου διαπραγματεύεται τα ταξίδια και τις περιπέτειες που συναντά ο Αλόνσο Κιχάδα, ένας απλός αγρότης, ιδεαλιστής κι ευπατρίδης. Βαπτίζεται Δον Κιχώτης, επηρεασμένος από τα πολλά βιβλία ιπποτισμού, ρομαντισμού και παραμύθια.  Νομίζει κι ο ίδιος πως είναι ένας ιππότης και προσπαθεί να εξουδετερώσει το κακό, όπου υπάρχει, και να καταστήσει την ευνομία. Ταξιδεύει,αρχικά, μόνο με το άλογό του, τον Ροσινάντε, φορώντας μια ιπποτική στολή και, στην συνέχεια, με τον σύντροφό του Σάντσο Πάντσα. Στα δύο αυτά βιβλία βλέπουμε τα ταξίδια που κάνουν και πως καταλήγουν ο Δον Κιχώτης κι ο φίλος του να γίνονται αντικείμενα χλευασμού. Ο Δον Κιχώτης είναι ερωτευμένος με μία γειτόνισσά του που την ονομάζει Δουλτσινέα,και προσπαθεί να την σώσει. Ωστόσο την κοπέλα αυτή δεν την βλέπουμε πουθενά στα βιβλία του. Στο δεύτερο βιβλίο βλέπουμε τον Δον Κιχώτη να βάζει μυαλό κάπως και να γυρνάει στο σπίτι του με τον συνοδοιπόρο και φίλο του. Εκεί,στο σπίτι του, μένουν η οικονόμος του και η ανιψιά του.

Οι περιπέτειες του Δον Κιχώτη δίνουν κουράγιο σε όσους διάβαζαν εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αλλά και στις μετέπειτα γενιές μιας και μέχρι σήμερα ο Δον Κιχώτης διαβάζεται απ’ όλους, μικρούς και μεγάλους, κάνοντάς τους να ονειρεύονται ακόμα και με τα μάτια ανοιχτά. Αναλύοντας τον χαρακτήρα του Δον Κιχώτη βλέπουμε πως μέσα του το έργο αυτό εμπερικλείει πολλά και ποικίλα στοιχεία. Στην εποχή μας ο Δον Κιχώτης έχει εδραιωθεί ως ένα σύμβολο του ρομαντισμού, του ιπποτισμού, της ονειροπόλησης και της ρομαντικής τρέλας. Ωστόσο όλοι έχουμε στο νου μας την κοροϊδία και την γελοιοποίηση που είχε υποστεί στα βιβλία του Θερβάντες, γι’ αυτό έχει συνδυαστεί και με το κωμικό στοιχείο. Μέσα από την φαντασία και την ονειροπόληση του πρωταγωνιστή, Δον Κιχώτη, τον έχουμε συνδυάσει και με το φαντασιακό στοιχείο. Μέσα από το αίσθημα του καθήκοντος και της υποχρέωσης να σώσει την πατρίδα του από την ανομία και το κακό τού δίνεται και μια ιδεαλιστική διάσταση.

Πάνω στον Δον Κιχώτη σήμερα στηρίζεται μια μεγάλη βιομηχανία του βιβλίου, του κινηματογράφου, του χορού και της μουσικής. Αιώνες μετά κι ο Δον Κιχώτης συνεχίζει να εμπνέει με τις περιπέτειές του και με τον ιδεαλισμό του, όπως:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1743, ο Joseph Bodin de Boismortier θα μετατρέψει σε σύντομο μπαλέτο την ιστορία του Θερβάντες με τον τίτλο Don Quichotte chez la Duchesse, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1761, ο Georg Philipp Telemann θα γράψει την όπερα Don Quichotte auf der Hochzeit des Camacho, που βασίζεται στη γνωστή ιστορία. Ο ίδιος συνθέτης, το 1767, θα γράψει την ορχηστρική σουίτα Don Quichotte.

Το 1827, ο Felix Mendelssohn θα βασίσει τη δικιά του όπερα Die Hochzeit des Camacho στο ίδιο μέρος από το βιβλίο του Θερβάντες που χρησιμοποίησε και ο Telemann.

Το 1874, στο θεατρικό έργο Don Quichotte του Victorien Sardou, που αργότερα θα γράψει την Tosca που αξιοποίησε ο Puccini και τη Fedora για τον Giordano, θα γράψει μουσική ο Jacques Offenbach.

Το 1898, ο Richard Strauss μέσα από το τονικό ποίημα Don Quixote (Fantastic Variations for Large Orchestra on a Theme of Knightly Character) κάνει αρκετές μουσικές αναφορές σε σκηνές και γεγονότα από το μυθιστόρημα.” (Πηγή: Κώστας Ζουγρής, enet.gr)

Ωστόσο και στην ελληνική μουσική βιομηχανία έχουμε τραγούδια με επιρροές από τον αγαπημένο Δον Κιχώτη, ένα σύμβολο για όλους του ρομαντισμού, του ιδεατού,της φαντασίας, όπως:

Το 1982 ο Παύλος Σιδηρόπουλος ταργουδούσε κι αυτός για τον γνωστό σε όλους Δον Κιχώτη.

Το 1992 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι του Σφεντόνα κάνει αναφορά στον αγαπημένο,Δον Κιχώτη.

Το 2005, το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες τραγουδά τον Δον Κιχώτη που παίζει συνέχεια σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

  1. Δον Κιχώτης. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%BF%CE%BD_%CE%9A%CE%B9%CF%87%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82

      2. Ο Δον Κιχώτης και η μουσική. Ανακτήθηκε από http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=276839


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πολυξένη Ζαρκαδούλα

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Γράφω άρθρα, διηγήματα,ποιήματα, στίχους. Αγαπώ αυτό τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να το επικοινωνώ με τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;