Dashrath Manjhi: Ο άνθρωπος του βουνού

Dashrath Manjhi
Πηγή εικόνας: moralheroes.org

Οι μικρές κοινωνίες γίνονται συχνά ευάλωτες της λήθης των αστικών κέντρων. Στις υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως, οι μικρές κοινότητες μάχονται καθημερινά για στοιχειώδη ανάγκες. Μια τέτοια ανάγκη είναι η ιατρική περίθαλψη. Γι’ αυτή πάλεψε με τα γυμνά του χέρια ο Dashrath Manjhi. Ένας φτωχός εργάτης που δε δέχτηκε να πεθάνει κανένας συμπολίτης του λόγω της ελλιπούς ιατρικής περίθαλψης.

Ο Dashrath Manjhi γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Gehlaur της Πολιτείας Bihar της Ινδίας. Η οικογένεια του ανήκε στη φυλή Musahar, η οποία βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του ταξικού συστήματος των καστών. Σε νεαρή ηλικία, εγκαταλείπει το σπίτι του και πηγαίνει στο Dhanbad, όπου εργάζεται ως ανθρακωρύχος. Στο χωριό του θα επιστρέψει ενήλικας πλέον, για να παντρευτεί την Falguni Devi, ενώ, παράλληλα, εργαζόταν ως εργάτης.

 

Dashrath Manjhi
Πηγή εικόνας: milaap.org

 

Η ήρεμη ζωή τους, όμως, διαταράσσεται όταν η Falguni τραυματίζεται άσχημα από ένα ατύχημα. Νοσοκομείο στο χωριό τους και στα γύρω χωριά δεν υπήρχε. Το κοντινότερο βρίσκονταν πίσω από έναν τεράστιο λόφο, 55 χλμ. μακριά. Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και χρονοβόρα. Η Falguni πεθαίνει. Ο Manjhi  συντετριμμένος ορκίζεται πως κανένας άλλος συμπολίτης του δεν θα υποστεί τέτοια τραγωδία. Αποφασίζει, λοιπόν, να κόψει τον λόφο στα δύο, ώστε να συντομεύσει την διαδρομή.

Όταν άρχισα να σκαλίζω το λόφο, οι άνθρωποι με αποκάλεσαν τρελό, αλλά αυτό μου έδινε αποφασιστικότητα. Πολλοί με κορόιδεψαν, αλλά υπήρχαν και αρκετοί που με υποστήριξαν δίνοντάς μου φαγητό και βοηθώντας με να αγοράσω τα εργαλεία μου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο του ξεκινά το 1960. Χαράζει μονοπάτι μέσα από τους λόφους Gehlour και αρχίζει να σκάβει. Το μονοπάτι είχε μήκος 110 μ., βάθος 7,7 μ. και πλάτος 9,1 μ.. Εργαλεία του ήταν μονάχα ένα σφυρί και μια σμίλη. Μετά από 22 χρόνια σκληρής δουλειάς, οι κόποι του απέδωσαν. Το μονοπάτι ήταν πια έτοιμο. Το μονοπάτι μείωσε την απόσταση μεταξύ των τομέων Atri και Wazirganj της περιοχής Gaya από 55 χλμ. στα 15 χλμ. διευκολύνωντας τη ζωή ολόκληρης της κοιλάδας.

 

Ο άνθρωπος του βουνού
Πηγή εικόνας: reddit.com

 

Το μονοπάτι του χρησίμευσε ως οδικό σύστημα από το 1982 έως το 2007, όπου και οικοδομήθηκαν επίσημοι δρόμοι. Ο δρόμος πήρε το όνομα του και εκείνος το προσωνύμιο «ο Άνθρωπος του Βουνού».

Ο Manjhi πέθανε στις 17 Αυγούστου του 2007 μετά από καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Η κηδεία του έγινε με δημόσια δαπάνη, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται για να αποδώσει τιμή σε έναν ευεργέτη. Προς τιμήν του, η κυβέρνηση του Bihar κυκλοφόρησε ταχυδρομική σφραγίδα με την προτομή του στις 26 Δεκεμβρίου του 2016.

Η ιστορία του Dashrath Manjhi μας διδάσκει πως η αποφασιστικότητα δεν έχει όρια. Όταν κάτι αποτυγχάνει να βοηθήσει τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, πρέπει εσύ να έρθεις μπροστά και να το αλλάξεις. Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά. Αρκεί να το θέλει.


Πηγές:

Dashrath Manjhi Road: One man single-handedly dug a road right through a mountain after his wife died due to its interference. Ανακτήθηκε από atlasobscura.com

Dashrath Manjhi Age, Wife, Death, Family, Biography & More. Ανακτήθηκε από starsunfolded.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;