Bill Haast: Ένα δάγκωμα για ένα αντίδοτο

Bill Haast
Πηγή εικόνας: nbcmiami.com

Το δάγκωμα των φιδιών είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο. Η χώρα μας έχει σταθεί τυχερή και δεν φιλοξενεί δηλητηριώδη ζώα. Υπάρχουν, όμως, άλλες που έχουν πληθώρα από αυτά. Τα αντίδοτα είναι η μοναδική λύση, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις που απουσιάζουν εντελώς. Αυτές τις περιπτώσεις, θέλησε να εξαλείψει ο Bill Haast, ο οποίος ασχολήθηκε με την παραγωγή αντιδότων για δηλητηριώδη φίδια.

Ο Haast γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1910, στο New Jersey. Η αγάπη του για τα φίδια ξεκίνησε σε ηλικία 11 ετών, όταν έγινε μέλος των προσκόπων. Μεγαλώνοντας θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρο του, να χτίσει ένα μεγάλο οίκο ερπετών το, Serpentarium. Ένα όνειρο αρκετά δύσκολο και επικίνδυνο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που δαγκώθηκε από τα φίδια. Αυτό, όμως, δεν τον πτόησε και μάλιστα του έδωσε την ιδέα.

Κάθε φορά που ο Haast δαγκώνονταν από ένα φίδι, αρνιόταν το αντίδοτο και προτιμούσε την φυσική επούλωση. Σε περιπτώσεις που το αντίδοτο έλειπε, εκείνος νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Αργότερα, δώριζε το αίμα του, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο για τα θύματα των φιδιών. Τα αποτελέσματα ήταν θαυματουργά. Το 1949 άρχισε να παρέχει δηλητήριο φιδιών στο Πανεπιστήμιο του Miami για πειράματα πάνω στη θεραπεία της πολιομυελίτιδας, με το εμβόλιο Salk να κυκλοφορεί το 1955.

 

Bill Haast
Πηγή εικόνας: redframe.com

 

Αυτός ο νέος Μιθριδάτης δαγκώθηκε για πρώτη φορά, όταν ήταν στους προσκόπους, από έναν κροταλία. Εφάρμοσε τις πρώτες βοήθειες στην πληγή και στη συνέχεια περπάτησε 4 χλμ ως την κατασκήνωση, αλλά δεν έλαβε περαιτέρω θεραπεία. Την επόμενη χρονιά, δαγκώθηκε από ένα φίδι copperhead. Ένας φίλος του, του χορήγησε το αντίδοτο και εισήχθηκε στο νοσοκομείο για μια βδομάδα. Ο Haast άρχισε να συλλέγει φίδια και να συλλέγει δηλητήριο από τα 15 του χρόνια.

Η μητέρα του είχε μαγαζί σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο. Εκεί, ο Haast πρόσθεσε μια έκθεση φιδιών.  Γνωρίζει την πρώτη του σύζυγο και μετακομίζουν στη Florida, όπου προσπάθησε να ανοίξει το Serpentarium. Τα φίδια, όμως, επιτέθηκαν σε υπαλλήλους του IRS. Αναγκάζεται να γυρίσει πίσω και να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο στο τομέα της αεροναυτικής μηχανικής. Υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ταξίδεψε στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ινδία, από όπου έφερε νέα φίδια για την συλλογή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1946 ο Haast ξεκινά ξανά το Serpentarium στο Miami. Θα παντρευτεί την Clarita Matthews και τον επόμενο χρόνο θα ανοίξει τις πύλες του οίκου με την βοήθεια του γιου του. Μετά από πέντε χρόνια, ο γιος θα εγκαταλείψει το όνειρο του πατέρα.

 

Πηγή εικόνας: floridamemory.com

 

Μέχρι το 1965 φιλοξενούνταν περισσότερα από 500 φίδια σε 400 κλουβιά και τρεις λάκκους στην αυλή. Ο Haast εξήγαγε το δηλητήριο 70 έως 100 φορές την ημέρα από περίπου 60 είδη δηλητηριωδών φιδιών, συνήθως μπροστά από ένα ακροατήριο.  Μοναδικό του εργαλείο ήταν τα γυμνά του χέρια. Λίγο αργότερα, ξεκινά και τα πειράματα ανοσίας και κατασκευής αντιδότων. Ασχολήθηκε, αρχικά, με κόμπρες, krait και ένα πράσινο mamba.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1977, όλα αλλάζουν. Ένα εξάχρονο αγόρι πέφτει στον λάκκο των κροκοδείλων. Ένας κροκόδειλος 12 ποδιών σπεύδει κατά πάνω του. Παρά τις προσπάθειες του πατέρα και του φίλου του αγοριού, εκείνο ανασύρεται νεκρό. Το περιστατικό συγκλόνισε τον Haast τόσο που πυροβόλησε τον κροκόδειλο εννιά φορές και έκλεισε για πάντα το Serpentarium, το 1984. Ο πατέρας του αγόρι δεν κατηγορούσε τον Haast για το θάνατο του γιου του, αλλά εκείνος δεν μπορούσε να συνεχίσει.

Το 1990 μετακόμισε στην Punta Gorda και ίδρυσε τα εργαστήρια του Miami Serpentarium. Αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στην μελέτη και παραγωγή αντιδότων δηλητηριωδών φιδιών. Τα χέρια του είχαν υποστεί σοβαρές βλάβες λόγω των δηλητηρίων, ενώ το 2003 έχασε και ένα δάχτυλο. Θα πεθάνει στις 15 Ιουνίου του 2011, στα 100 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά αντιδότων.


ΠΗΓΕΣ:

Bill Haast, a Man Charmed by Snakes, Dies at 100. Ανακτήθηκε από nytimes.com

SNAKEBITES AND IMMUNIZATION. Ανακτήθηκε από billhaast.com

Bill Haast, who has died aged 100, was the self-proclaimed American “Snakeman” renowned for his skill — and nerve — in extracting venom for medical research. Ανακτήθηκε από telegraph.co.uk


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;