Banksy(street artist): Aνατρεπτικός στην τέχνη και την τεχνική

Ο Banksy είναι Άγγλος καλλιτέχνης της αστικής τέχνης (street art) γεννημένος στην Αγγλία το 1974. Συνδυάζει τις τεχνικές του γκράφιτι, των στένσιλ και των εγκαταστάσεων στις αναπαραστάσεις του, οι οποίες είναι ένας συνδυασμός πολιτικής, χιούμορ και ποίησης. Τα στένσιλ του είναι χιουμοριστικές εικόνες συνοδευόμενες με συνθήματα συνήθως εναντίον του «συστήματος». Έγινε γνωστός χωρίς να είναι. Δεν γνωρίζουμε το πρόσωπό του και ούτε φαίνεται ότι τον ενδιαφέρει η δημοσιότητα. Το έργο του είναι ιδιαίτερα σκωπτικό τόσο απέναντι στην καθημερινή πραγματικότητα, όσο και απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Ανατρεπτικός στο σύστημα, στους ανατροπείς του συστήματος, στην τέχνη, στην τεχνική του. Καλλιτέχνης του δρόμου στον τόπο του, έξω από αυτόν, στον κόσμο όλο.
Καλλιτέχνης που πορεύεται αθόρυβα στον δρόμο της τέχνης, χωρίς επικοινωνιακά μπαστούνια, χωρίς ιδεολογικά μπαστούνια, χωρίς φορμαλιστικά. Δουλεύει τις νύχτες, μακρυά από ανθρώπους, μακρυά από την δημοσιότητα. Η τέχνη του εμφανίζεται όχι σε γκαλερί αλλά στους τοίχους της πιο κοινότοπης καθημερινότητας μας. Παρ’ όλα αυτά ότι αρέσει πραγματικά επιπλέει και αναδύεται. 
 
Στο ίδιο ανατρεπτικό πνεύμα παίρνει πεντακόσιους δίσκους της Πάρις Χίλτον που μόλις είχε βγει το 2006 προς πώληση και αφού ξαναγράφει τα τραγούδια, πειράζει το εξώφυλλο και τις φωτογραφίες τους, τους επανατοποθετεί χωρίς να γίνει αντιληπτό στα ράφια των δισκοπωλείων στη Βρετανία με κανονικό γραμμοκώδικα. Περιττό να πούμε ότι οι συγκεκριμένοι δίσκοι είναι συλλεκτικοί και πωλούνται πλέον χίλια ευρώ έκαστος, όταν μπορούν να βρεθούν.
Πολλά από τα έργα του κινδυνεύοντας να χαθούν στους τείχους, έγιναν αντικείμενο συλλογής υπογραφών για να τύχουν της προστασίας της πολιτείας.
 
Καλό παράδειγμα για τους καλιτεχνίζοντες που βρίζουν και τα βάζουν με το σύστημα γιατί δεν τους “αναγνωρίζει” και δεν τους αποδίδει τα εύσημα και προωθεί τους ημέτερους κλπ κλπ. Μερικοί δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.  
Βansky
Τα στένσιλ του Banksy είναι χιουμοριστικές εικόνες συνοδευόμενες με συνθήματα συνήθως εναντίον του «συστήματος».
Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει έναν δημοτικό υπάλληλο που καταστρέφει τις βραχογραφίες 17.000 ετών του Lascau στην Altamira  
Στο Santa’s Ghetto πραγματοποίησε σειρά έργων στον τοίχο της Γάζας με στόχο την αποκατάσταση της ελπίδας παλαιστινίων και ισραηλινών.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 

 

 

 

info: geo-s.blogspot, Πανεπιστήμιο Αίγαιου, Τμήμα Γεωγραφίας, Δρ. Σιδηρόπουλος Γ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Μπίρμπα

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;