Bai Fang Li: Από οδηγός ταξί στον μεγαλύτερο φιλάνθρωπο

Bai Fang Li
Πηγή εικόνας: i0.wp.com

Ένας απλός άνθρωπός, ένας συνηθισμένος γεράκος, έμελλε να γίνει ο μεγαλύτερος αφανής φιλάνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας. Ο Bai Fang Li ήταν ένας απλός ταξιτζής, στην κοσμοπολίτικη μητρόπολη Tianjin της Κίνας. Αυτό που τον έκανε ιδιαίτερο ήταν πως δώριζε όλα τα κέρδη της δουλειάς του στην εκπαίδευση των φτωχών παιδιών.

Ο Fang Li γεννήθηκε στις 23 Μαϊού του 1913. Μεγάλωσε στην επαρχεία Hebei, στην Νοτιοανατολική Κίνα, από όπου και έφυγε όταν παντρεύτηκε και απέκτησε την κόρη του. Βρήκε δουλειά στην γειτονική πόλη Tianjin. Ένας απλώς ταξιτζής ήταν στο μικρό pedicab, ένα τρίκυκλο ταξί για την μεταφορά τουριστών. Τα χρήματα δεν ήταν πολλά, αλλά αυτό δεν τον πτόησε από το να την κάνει καθημερινά.

 

Bai Fang Li
Εν ώρα εργασίας. Πηγή εικόνας: yprindonesia.wordpress.com

 

Το 1986 και σε ηλικία 74 χρονών θα πάρει σύνταξη. Αποφασίζει να γυρίσει πίσω στη Hebei και να ξεκουραστεί. Ο δρόμος της επιστροφής, όμως, στάθηκε ο λόγος που θα παρατήσει την συνταξιοδότηση και θα βρει έναν καινούργιο σκοπό ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Fang Li είδε μικρά παιδιά να εργάζονται στα χωράφια. Όλα τους είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σχολείο, επειδή οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τα στηρίξουν οικονομικά. Αποφασίζει, λοιπόν, να γυρίσει πίσω στη Tianjin και στο μικρό του ταξί. Ο μισθός του, αυτή τη φορά, θα είναι αποκλειστικά για την εκπαίδευση τους. Μάλιστα, κατέθεσε  5,000 yuan, περίπου 785 δολάρια, ως αμοιβή στους εργοδότες των παιδιών, αφού εκείνα εγκατέλειψαν τη δουλειά.

Μέχρι και 2001, εργάστηκε με εξαντλητικό ωράριο. Παράλληλα, από το 1996 και έπειτα, άνοιξε  ένα μαγαζάκι στο σιδηροδρομικό σταθμό για παραπάνω χρήματα. Ο ίδιος κοιμόνταν είτε στο σταθμό είτε σε ένα καλυβάκι, στα περίχωρα της Tianjin. Έτρωγε λίγο και απλά, ενώ φορούσε κουρέλια που έβρισκε ή μεταχειρισμένα ρούχα. Παρ’όλα αυτά, δεν έχασε ποτέ τη διορία πληρωμής των σχολικών διδάκτρων.

 

Bai Fang Li
Μαζί με το τρίκυκλο του. Πηγή εικόνας: 1.bp.blogspot.com

 

Τα εισοδήματα του δίνονταν σε σχολεία της περιοχής και πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Nankai δώρισε το 1996,  35.000 γιουάν ή 5.498 δολάρια. Συνολικά ο Bai Fang Li δώρισε 350.000 γιουάν (δηλαδή 54,958 δολάρια), προσφέροντας το δικαίωμα της μάθησης σε περισσότερα από 300 παιδιά φτωχών οικογενειών.

Ο Fang Li πήρε σύνταξη, οριστικά, το 2001, σε ηλικία 90 χρόνων. Η προσφορά του, στην κοινότητα, δεν πέρασε απαρατήρητη. Αποτέλεσε σύμβολο γενναιοδωρίας και ανθρωπιάς, κερδίζοντας τον απόλυτο σεβασμό όλων. Το 2004, μάλιστα, ήταν υποψήφιος για το βραβείο «10 άνθρωποι που άγγιξαν την καρδιά της Κίνας», που απονέμεται από την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας.

Τον Μάιο του 2005 θα πέσει σε κώμα, που θα διαρκέσει 20 μέρες. Μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου δυστυχώς θα διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα. Τα νέα της αρρώστιας του τάραξαν την κοινότητα. Οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Nankai πέταξαν στον ουρανό 99 χάρτινους γερανούς-οριγκάμι, ως προσευχή για την ανάρρωση του. Η υγεία του, όμως, επιδεινώθηκε και τελικά κατέληξε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2005, σε ηλικία 92 χρονών.

 

Κατά τον τελευταίο χρόνο της ζωής του. Πηγή εικόνας: wikipedia.com

 

Ο Bai Fang Li αποτέλεσε έναν πραγματικά σύγχρονο αφανή ήρωα. Γνώριζε πως η μάθηση και το δικαίωμα σε αυτήν είναι το μεγαλύτερο δώρο στον άνθρωπο. Εκεί που πολλοί θα γύριζαν την πλάτη, ο Fang Li ανέλαβε δράση στηρίζοντας αυτούς που το είχαν περισσότερο ανάγκη. Τη νέα γενιά, το μέλλον: τα παιδιά. Η τεράστια συμβολή του και η ανιδιοτελή του πράξη, σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.


Πηγές:

Bai Fangli: Selfless donation to poor students. Ανακτήθηκε από china.org

BAI FANG LI: LIFE-AFFIRMING STORY OF AN OLD MAN’S SELFLESS DEVOTION TO HUMANITY. Ανακτήθηκε από brainprick.com

Bai Fang li – This Rickshaw Puller Donated All His Earnings to Educate 300 Children. Ανακτήθηκε από kalamfanclub.com

The guy who pulled Rickshaws till 90 years of age, hardly ate a good meal, wore throw-away clothes to educate hundreds of poor children. Ανακτήθηκε από achhikhabre.com

The Virtuous Mr. Bai Fang Li. Ανακτήθηκε από paulocoelhoblog.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;