Ashton Kutcher: Από τα κινηματογραφικά πλατό στην μάχη με το έγκλημα

Ο Ashton Kutcher σε ομιλία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πηγή: ScoopWhoop

Ο Ashton Kutcher έχει στο βιογραφικό του μερικές από τις πιο επιτυχημένες σειρές και ταινίες στην Αμερική. Ηθοποιός και μοντέλο, όμορφος και χαρισματικός μα τελευταία απουσιάζει από τη Χολιγουντιανή σκηνή. Και ενώ μερικοί θα σκέφτονται πως κάνει ένα διάλειμμα για να περάσει χρόνο με την οικογένεια του, εκείνος τους διαψεύδει. Ο Kutcher παλεύει ενάντια στην σεξουαλική εκμετάλλευση και το εμπόριο γυναικών και παιδιών. 

Ο Kutcher δεν ξεκίνησε μόνος του. Μαζί με την πρώην γυναίκα του, Demi Moore, ίδρυσαν το 2009 το ίδρυμα «DNA» (The Demi and Ashton Foundation), όπου προσπαθούσαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το εμπόριο ανθρώπων. Το 2012 μετονομάζεται σε «Thorn: Digital Defenders of Children» και μπαίνει στη μάχη δυναμικά. Μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου, εντοπίζουν τα θύματα σεξουαλικής βίας και τους δράστες τους, ενώ παράλληλα ενημερώνουν τις αρχές. Για να το κατορθώσουν αυτό, ανέπτυξαν μια εφαρμογή, η οποία εντοπίζει περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο. Στον αγώνα τους προσπαθούν να βάλουν και την κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες. Η εμβέλεια της προσπάθειας τους; Ολόκληρη η γη.

Το 2013, με αρχηγό τον Kutcher, το ίδρυμα συνεργάζεται με την εταιρία «Twilio». Μαζί δημιουργούν ένα shortcode, ώστε τα θύματα ή οι μάρτυρες να μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Μέχρι και το 2017 το ίδρυμα ξεκίνησε 3,808 συνομιλίες μέσω μηνυμάτων με θύματα, ανοίγοντας έτσι 3.631 υποθέσεις και εντοπίζοντας 18 πιθανά θύματα. Συνολικά βοήθησε 6.000 κακοποιημένα παιδιά και 12.000 κακοποιημένους ενηλίκους.

Ashton Kutcher
Με το σύνθημα «Η τεχνολογία δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Είναι ένα εργαλείο». Πηγή: Fast Forward

Πρόσφατα δημιούργησε την εφαρμογή «Spotlight», που εντοπίζει ύποπτες διαφημίσεις, αντιστοιχεί εικόνες και δημιουργεί προφίλ, για να την παρακολούθηση συγκεκριμένων υποθέσεων κακοποίησης. Η εφαρμογή αυτή, χρησιμοποιείται από το  Twitter, τη Google, το Facebook, τη Microsoft, το Snapchat και πολλά άλλα. Μια άλλη εφαρμογή του, η «Solis», κινείται μέσα στο «dark web» και αναζητά πληροφορίες για την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών ανά το κόσμο. Έχει ήδη βοηθήσει 40 παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ομιλία του τον Φεβρουάριο του 2017, προς την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τόνισε:

Αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια τεχνολογίας που καταπολεμά τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Μπορείτε να ανεβάσετε τα μανίκια σας και να προσπαθήσετε να είστε σαν ένας ήρωας και να σώσετε ένα άτομο ή μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εργαλείο που επιτρέπει σε ένα άτομο να σώσει πολλούς ανθρώπους.

Στην ίδια ομιλία του, δήλωσε πως αρκετοί τον κριτικάρουν. Του φωνάζουν να γυρίσει στην «πρωινή δουλειά» του και να αφήσει τους ηρωισμούς. Εκεί απαντά πως αυτή ακριβώς είναι η δουλεία του.  «Είμαστε η τελευταία γραμμή άμυνας – ένας ηθοποιός και το ίδρυμα του – είναι η τελευταία γραμμή άμυνας. Αυτή είναι η δουλειά μου και θα παραμείνω σε αυτό».

Ο Kutcher, εκτός από το «Thorn», είναι υποστηρικτής του ιδρύματος «GEMS», η οποία επικεντρώνεται στην αποκατάσταση γυναικών και κοριτσιών, που είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Συνολικά χρηματοδοτεί άλλες 19 φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το 2006 δώρισε 1 δολάριο στο ίδρυμα «Habitat For Humanity» για καθέναν από τους πρώτους 50.000 χρήστες του MySpace που θα τον έκαναν add.

Η φιλανθρωπική του καριέρα επεκτείνεται πολύ περισσότερο από όσο δείχνουν οι τηλεοράσεις. Η ανθρωπιά του είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο αφήνει να φανεί. Τα βραβεία ηθοποιίας αποτυγχάνουν να κρύψουν τη συμπόνια που έχει και τις τύψεις για αυτούς που δεν κατάφερε να βοηθήσει.  Αναμφίβολα ο Ashton Kutcher είναι ένα «αστέρι» για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις κατά τις εμπορίας λευκής σαρκός. Το πρόβλημα είναι πως χρειάζονται περισσότερα. Όχι «αστέρια», αλλά ανθρώπους.


Πηγές:

Thorn, Who we are. https://www.thorn.org/about-our-fight-against-sexual-exploitation-of-children/

ScoopWhoop, Ashton Kutcher Is Much More Than An Actor. We Need To Appreciate Him For The Humanitarian He Is. https://www.scoopwhoop.com/Ashton-Kutcher-The-Humanitarian/#.thmntul6p

GLOBALCITIZEN, Ashton Kutcher Shares How His Nonprofit Has Helped Over 6,000 Victims of Child Sex Abuse. https://www.globalcitizen.org/en/content/ashton-kutcher-sex-trafficking-victims-tech-compan/

Missing Childre– MSN CausesAshton Kutcher Helps Save 6,000 Kids from Sex Trafficking Via His Organization with Demi Moore. https://www.msn.com/en-us/news/missingchildren/ashton-kutcher-helps-save-6000-kids-from-sex-trafficking-via-his-organization-with-demi-moore/ar-AAy23AF

Wmagazine, How Ashton Kutcher Went From That ’70s Show To Fighting the Sexual Exploitation of Children. https://www.wmagazine.com/story/ashton-kutcher-thorn-charity


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;