Ο Arthur Zang και το Cardiopad

Arthur Zang
Πηγή εικόνας: govamedia.com

 

Arthur Zang

Ο Arthur Zang στα εικοσιτέσσερα του χρόνια προχώρησε στην ανακάλυψη και το σχεδιασμό του Cardiopad. Ο Zang, είναι ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός από το Καμερούν, που ασχολείται με την επιστήμη των υπολογιστών και σήμερα έχει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Hinore Medical Equipments. Μέχρι όμως να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, ο Zang πέρασε από διάφορα στάδια.

Το Cardiopad, αποτέλεσε την πρώτη συσκευή που επιτρέπει την εξ αποστάσεως λήψη και μετάδοση δεδομένων σχετικά με την κατάσταση της καρδιάς του ασθενούς και την αξιολόγηση τους από ιατρούς. Το Cardiopad είναι μία συσκευή, η οποία ουσιαστικά λειτουργεί σαν ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και διαθέτει ηλεκτρόδια, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με τον ασθενή. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα μέσω του λογισμικού αποστέλλονται σε ειδικούς, για την αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς. Αν σκεφτούμε ότι το Καμερούν για το 2012 διέθετε πενήντα καρδιολόγους και τριάντα καρδιοχειρουργούς προς είκοσι εκατομμύρια πολίτες, η ανάγκη για μία τέτοια συσκευή ήταν μεγάλη. Ιδιαίτερα, οι άνθρωποι που ζούσαν σε απομακρυσμένες,  από τα μεγάλα αστικά κέντρα Ντουάλα και Γιαουντέ, περιοχές είχαν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες για άμεση επικοινωνία με ιατρικό προσωπικό. Τα χρόνια που ακολούθησαν και οι γεωπολιτικές αλλαγές οδήγησαν σε μεγαλύτερη κρίση στον τομέα της υγείας στο Καμερούν.

Η αξιοπιστία του Cardiopad φθάνει στο 97,5% και οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν αποτελέσματα άμεσα, με μία ετήσια συνδρομή των 29$ ετησίως. Ο Arthur Zang, είχε δηλώσει ότι ήθελε να βρει έναν τρόπο, ώστε οι καρδιοπαθείς των επαρχιακών περιοχών να έχουν πρόσβαση σε ιατρούς. Αφού ο Zang είχε ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στην ιδέα του Cardiopad, έχασε το θείο του από εγκεφαλικό επεισόδιο, κάτι το οποίο τον έκανε να έχει μεγαλύτερο κίνητρο.

Ο Zang σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Γιαουντέ και πήρε το πτυχίο του στην επιστήμη των υπολογιστών. Έλαβε το Master’s του από πολυτεχνείο της Γιαουντε και έτσι κατέκτησε την απαραίτητη γνώση και εμπειρία για το σχεδιασμό του Cardiopad. Έγραψε πολλά επιστημονικά άρθρα  και ασχολήθηκε με τον Τομέα της Βιοϊατρικής και της Τεχνολογίας. Μετά την παρουσίαση του Cardiopad, ο Zang πήρε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς, κερδίζοντας βραβεία και έπαθλα. Η κυβέρνηση του Καμερούν τον βράβευσε, δίνοντάς του 300.000 ευρώ για την ανάπτυξη του Cardiopad και το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στην κατηγορία «the 30 under 30: World Changers». Μέχρι σήμερα, ο Arthur Zang διευθύνει την εταιρεία που δημιούργησε, προσπαθώντας να βελτιώσει τον τομέα της υγείας της χώρας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

«Young African Invents Touch Screen Medical Tablet». Ανακτήθηκε από www.forbes.com

«Cameroon’s Cardiopad inventor wins African engineering award». Ανακτήθηκε από: www.bbc.com

«  The Story of Arthur Zang’s Groundbreaking Cardiopad». Ανακτήθηκε από: www.africanexponent.com

«Marc Arthur Zang Founder and CEO, Himore Medical Equipments». Ανακτήθηκε από: www.linkedin.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;