Αμάνι Μπαλούρ: Ανθρωπιστικό βραβείο στην παιδίατρο από τη Συρία

Πηγή εικόνας: radio4.gr

Η Αμάνι Μπαλούρ είναι μια γιατρός από τη Συρία, η οποία έσωσε εκατοντάδες ζωές παιδιών κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου. Για την προσφορά της, η Αμάνι Μπαλούρ τιμήθηκε με το ανθρωπιστικό βραβείο Raul Vallenberg. Έδειξε τέτοιο σθένος, γενναιότητα και αφοσίωση στο έργο της, που σήμερα η προσπάθειά της αναγνωρίζεται παγκοσμίως.

Με το που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, άρχισε να εργάζεται ως εθελόντρια στο αυτοσχέδιο υπόγειο νοσοκομείο Cave. Στη συνέχεια, έγινε υπεύθυνη μιας ομάδας 100 ατόμων. Όταν άρχισε ο πόλεμος, θα μπορούσε να είχε εγκαταλείψει την πατρίδα της, αφού είχε ένα πολύ καλό πτυχίο Ιατρικής. Όμως, επέλεξε να μείνει και να πολεμήσει με τον δικό της τρόπο. Έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο για να σώσει ανθρώπινες παιδικές ζωές.

 

Αμάνι Μπαλούρ
 Πηγή εικόνας: deadline.com

 

Είχε τη γενναιότητα να συγκρουστεί με το ανδροκρατικό κατεστημένο, το οποίο αντιμετωπίζει με δυσπιστία μια γυναίκα γιατρό.

«Κάποιοι ασθενείς και τραυματίες ζητούσαν άνδρα γιατρό να τους εξετάσει. Άλλοι απέφευγαν και να μου μιλήσουν», περιγράφει η ίδια. Κατάφερε να δείξει την αξία της και έγινε υπεύθυνη ενός ολόκληρου τμήματος. «Οι άνδρες στην κοινότητά μας, λένε ότι πρέπει να είστε στο σπίτι ή μπορείτε να εργαστείτε, αλλά να μην είστε διευθυντής νοσοκομείου», εξηγεί η Αμάνι Μπαλούρ. «Επιμένω και θέλω να τους αμφισβητήσω και να αποδείξω ότι μια γυναίκα μπορεί. Πρέπει να στηρίξω τις γυναίκες, διότι έτσι θα υποστηριχθούν όλες οι γυναίκες. Αυτό θα κάνει τους άνδρες να πιστέψουν ότι οι γυναίκες μπορούν να πετύχουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2018 αναγκάστηκε να γίνει πρόσφυγας και κατέφυγε στην Τουρκία, όπου ζει μέχρι και σήμερα.

Από εκεί συνεχίζει το έργο της αφού συμμετέχει σε ένα ταμείο υποστήριξης γυναικών ηγετών και ιατρικού προσωπικού σε πολεμικές ζώνες. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες στις ζώνες συγκρούσεων. Να υποστηρίξουμε τις γυναίκες και να υποστηρίξουμε τα παιδιά». Ελπίζει, μελλοντικά, να εγκατασταθεί στον Καναδά ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προς το παρών δεν είναι πιθανό λόγω των περιορισμών της κυβέρνησης Τραμπ, όσον αφορά τη μετανάστευση από τη Συρία και άλλες χώρες με πλειοψηφία Μουσουλμάνων.

 

Αμάνι Μπαλούρ
 Πηγή εικόνας: coe.int

 

Στις 17 Ιανουαρίου της απονεμήθηκε και επίσημα το βραβείο Raul Vallenberg.

«Η δρ. Αμάνι Μπαλούρ είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ενσυναίσθησης, αρετής και τιμής που μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες. Εν μέσω πολέμου και ταλαιπωρίας», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Διακινδύνευσε τη δική της ασφάλεια για να βοηθήσει εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

«Αισθάνομαι πολύ περήφανη που λαμβάνω το βραβείο επειδή πιστεύω στην ανθρωπότητα και μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους με αυτό τον τρόπο», λέει η Αμάνι Μπαλούρ. «Αυτό το βραβείο είναι διάσημο και θα τονίσει το θέμα της Συρίας. Αυτό θα κάνει περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να γνωρίσουν τι συνέβη στη Συρία, να γνωρίσουν την αλήθεια. Και αυτός είναι ο στόχος μου, να πω την αλήθεια για τους ανθρώπους»

 

Αμάνι Μπαλούρ
 Πηγή εικόνας: 24h.com.cy

 

Η ιστορία της ηρωίδας παιδιάτρου και του κρυφού νοσοκομείου γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο «The Cave». Το «The Cave» είναι υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ 2020.

Η Αμάνι Μπαλούρ είχε αρκετές επιφυλάξεις για το ντοκιμαντέρ αρχικά. «Στην αρχή είπα όχι», θυμάται η γιατρός. «Όταν μου προτάθηκε η ιδέα, ήταν επικίνδυνο να την δεχτώ γιατί το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία στόχευαν νοσοκομεία. Ήμουν διευθύντρια νοσοκομείου και υπεύθυνη για τα πάντα». Εν τέλει συμφωνήθηκε ότι το ντοκιμαντέρ θα μπορούσε να προχωρήσει εφόσον δεν επέμβει στην κύρια αποστολή της γιατρού. Η ταινία καταγράφει την αποφασιστική της δράση όταν βομβαρδίστηκε η εγκατάσταση. Την επαφή της με τα θύματα των χημικών επιθέσεων. Πολλές σκηνές δείχνουν την αξιοθαύμαστη ικανότητά της να βοηθάει και να ηρεμεί τα παιδιά που τραυματίστηκαν από τον πόλεμο.

Σε μια σκηνή-κλειδί στο «The Cave», η Αμάνι Μπαλούρ παρηγορεί μια νεαρή κοπέλα που τραυματίστηκε σε μια επίθεση. Της λέει ότι θα είναι εντάξει και την ενθαρρύνει να σκεφτεί τι θέλει να γίνει μια μέρα.

«Ήθελα να της πω ότι θα επιβιώσει και θα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον. Μπορεί να γίνει δασκάλα, μπορεί να γίνει γιατρός», εξηγεί η Αμάνι Μπαλούρ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα γιατί κανείς δεν μου το είπε αυτό όταν ήμουν παιδί. Κανείς δεν μου είπε ότι έχω δικαιώματα. Κανείς δεν μου είπε ότι μπορώ να είμαι σημαντικός άνθρωπος στο μέλλον. Όλοι μου είπαν ότι μπορείς να παντρευτείς, να έχεις παιδιά και να δουλέψεις στο σπίτι. Αυτή είναι η ιδέα για τις γυναίκες. Αναρωτιόμουν γιατί δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, γιατί πρέπει να παντρευτώ, τι είδους ζωή είναι αυτή; Δεν θέλω αυτή τη ζωή».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Αμάνι Μπαλούρ: Ανθρωπιστικό βραβείο στην ηρωίδα παιδίατρο από τη Συρία. Ανακτήθηκε από http://www.helpis.gr/anthropistiki-voitheia/amani-balour-anthropistiko-vravio-stin-iroida-pediatro-apo-ti-syria/?fbclid=IwAR1gzm0ou7X4VWMPO8QSBX31E-IJ3msZgoZiGkuNxWIrF3kMF2–4uBfglY (Τελευταία τροποποίηση 01/02/2020)

“A Shining Example Of Empathy”: The Cave’s Dr. Amani Ballour On Saving Lives, Inspiring Women And Girls. Ανακτήθηκε από https://deadline.com/2020/01/the-cave-dr-amani-ballour-feras-fayyad-oscars-natgeo-documentary-interview-1202846771/(Τελευταία τροποποίηση 01/02/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;